El Parlament admet errors durant el COVID en la gestió de les residències, però els justifica
- L'informe assenyala molts errors greus en la gestió de la pandèmia de la COVID-19 a les residències catalanes
- Inspeccions deficients del centre o hospitalitzacions desiguals, entre els "errors"
El Parlament dona llum verda a les conclusions del Grup de Treball sobre l'Impacte de la Covid a les Residències en un informe que tira endavant per majoria amb d'Esquerra, PSC i Junts per Catalunya, i amb crítiques per part de l'oposició.
Durant la primera onada de la pandèmia de la covid es van cometre errors en la gestió de les residències, però no s'identifiquen culpables. L'informe reconeix que durant la primera onada de la pandèmia la mortalitat més important va ser a les residències. Així i tot, ho justifica per la manca d’informació científica i per no disposar d’estructures, equips i protocols per a una pandèmia.
Pel que fa a la derivació dels residents al sistema hospitalari, diu l'informe, que les decisions es van prendre seguint criteris mèdics, però que el tensionament del sistema sanitari i la manca de coordinació amb les residències van provocar un accés desigual als centres hospitalaris. Unes conclusions que troben insuficients tant la CUP com els comuns que hi han votat en contra.
Els familiars reclamen responsabilitats
Els familiars dels residents morts n'han reclamat responsabilitats a la porta del Parlament en una concentració amb una desena de persones.
Des de la 'Coordinadora de residències 5+1' reclamen responsabilitat per les morts en aquests centres durant aquest període.
Per una altra banda, l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA0), patronal del sector, creu que és una oportunitat per afrontar els principals reptes del sector d’atenció a la gent gran amb dependència, que són la falta de professionals, l’infrafinançament crònic i la manca de coordinació social i sanitària.