Enlaces accesibilidad

Menys restriccions d'aigua i ajuts de fins al 80%: les claus dels acords de la pagesia i el govern

Per
Els pagesos traslladen les protestes a Barcelona
Els pagesos traslladen les protestes a Barcelona RTVE

Després de 10 dies de mobilitzacions, la pagesia continua pendent de l'aplicació pràctica de les propostes negociades tant amb la Generalitat com amb el ministeri d'Agricultura, i que han de determinar la continuïtat de les protestes.

Més protestes d'agricultors i ramaders a diferents punts neuràlgics de Catalunya

Plataforma Pagesa i Acció Climàtica ja treballen en mesures concretes, com ara reformular el Pla Especial de Sequera i establir ajuts de fins al 80% quan les pèrdues siguin causades per restriccions d'aigua. El Govern també ha garantit que recuperarà les oficines comarcals per ajudar a reduir la burocràcia.

Les mesures acordades responen a la reunió d'aquest dimecres dels representants dels pagesos amb el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, que ha durat més de sis hores i s'ha celebrat a Manresa.

Les restriccions es flexibilitzen

L'acord assolit preveu que per als agricultors, a banda de les indemnitzacions, es garanteixi la supervivència dels cultius llenyosos i permanents. Als ramaders, el Govern els garanteix l'aigua per a la subsistència de les explotacions de no engreix. Per a la resta de propietaris de bestiar redactarà un pla concret.

Els agricultors i ramaders pateixen per les restriccions d'aigua al sector

El pacte també preveu crear una taula de treball per planificar la modernització dels regadius i l'eficiència de l'ús de l'aigua i revisar les polítiques de conservació d'ecosistemes forestals. També s'estudiaran flexibilitzacions per a aquelles explotacions que hagin realitzat millores en el reg, així com noves ajudes per fer front a les possibles pèrdues.

Reducció de la burocràcia i pagament d'ajuts

Ambdues parts també han acordat treballar per millorar la burocràcia dels agricultors i ramaders. L'acord passa per recuperar les oficines comarcals i que les aplicacions informàtiques siguin "fàcils i intuïtives".

També s'ha acordat que el Departament sol·liciti al Ministeri posposar l'aplicació del Quadern Digital d'Explotació fins al 2026. També es demanarà flexibilitzar l'entrada de dades perquè només calgui fer-ho un cop a l'any i només amb la informació imprescindible.

En relació amb els ajuts, aquest dimarts l'executiu ja va aprovar un calendari sobre el pagament, que aquest dijous s'ha publicat al web del Departament, i també s'ha compromès a "avançar els pagaments en la mesura del possible".

Recels entre organitzacions

Segons ha relatat el Govern, com a resultat de la reunió s'ha concertat un document de compromisos que marquen el full de ruta del treball "més immediat", que es continuarà portant a terme a través de grups de treball específic. Finalment, el Govern i Plataforma Pagesa s'han emplaçat a trobar-se el pròxim 27 de febrer amb altres punts sobre la taula.

Els sindicats agraris recorden a la Generalitat que ells són els interlocutors vàlids | Joana Sendra

Els sindicats JARC i Unió de Pagesos no consideren acords sinó propostes insuficients els compromisos de la Generalitat amb la plataforma pagesa. Recorden que es tracta d'una organització que no té la potestat per poder negociar en nom de tot el sector. Insisteixen que ells són els interlocutors vàlids i ja avancen que les reivindicacions han d'anar més enllà.