Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Carles Campuzano creu que el Govern indultarà qui quedi fora de l'amnistia

Per
Cafè d'idees - Campuzano diu que el Govern indultarà qui quedi fora de l'amnistia

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, acusa Junts per Catalunya d'irresponsabilitat per no votar llei d'amnistia i assegura que Govern de Pedro Sánchez concedirà indults a qui en quedi fora: "Ho sap tothom. El govern del PSOE per convicció o necessitat ha decidit tancar la carpeta de la repressió de manera definitiva". El membre de l'executiu català retreu la "imprevisibilitat i manca de finezza" dels juntaires, i assegura que amb l'antiga Convergència ja hi hauria una llei d'amnistia: "És un mite el gen convergent a Junts. És l'operació política més rellevant dels últims anys. Una esmena a la totalitat a la política del PP". En aquest sentit, creu que JxCat té una cosa "molt poc convergent" que és ser imprevisible.

El conseller insisteix també que no hi ha cap llei que es pugui blindar al 100%, però que aquesta amnistia resol el gruix dels processos "de la gent de a peu" i és una "finestra d'oportunitat" que haurien d'aprofitar els partits catalans. "És un acte de molta d'irresponsabilitat i de molt poc respecte als centenars de persones que avui podrien sortir beneficiats", ha reblat sobre el posicionament de Junts, que hi va votar en contra quan va arribar al Congrés.

En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, Campuzano apel·la al sentit de la responsabilitat dels juntaires per aprovar la llei i lamenta no poder passar a una fase nova per resoldre el dèficit fiscal i "el problema de fons, el reconeixement que som una nació". "Trobar els canals democràtics per a ser expressats. Dèficit fiscal i acord de claredat, que és el que acabarà passant", ha afegit.

El Congrés rebutja la llei d'amnistia després del 'no' de Junts

Evita criticar la gestió de les residències durant la pandèmia

El titular de Drets Socials evita criticar la gestió de les residències que es va fer durant la pandèmia: "És tan fàcil a febrer del 2024 criticar als responsables de març del 2020...". Creu que no s'han de demanar responsabilitats polítiques per la gestió de la pandèmia: "En la primera onada, no teníem ni idea del virus. Van fer el que van poder", ha dit. Tot plegat després que el Parlament hagi aprovat l’informe del grup de treball de l’impacte de la Covid-19 a les residències amb els vots a favor del PSC, ERC i Junts, enmig de les crítiques tant de la resta de grups com de la coordinadora Familiars de Residències 5+1: lamenten que no s'assenyalin responsables.

Carles Campuzano creu que el més rellevant va ser que després de la primera onada les dades són millors perquè van arribar equips de protecció, el suport de l'atenció primària i finalment les vacunes: "A Catalunya i arreu del món ens va entrar un virus que desconeixíem, els sistemes no preparats ni a Catalunya ni a Europa. Campuzano explica que quan el virus "va entrar a les residències de gent gran, amb persones fràgils, es va estendre".

Assegura arran de la pandèmia "han canviat coses, estan canviant coses i en canviaran més" i que algunes residències no podran continuar perquè "deixaran de complir els requisits mínims": "S'han d'adaptar". El conseller assenyala com un dels canvis que no puguin fer residències grans de més de 200 persones: "No s'han de poder fer. Les residències que més van patir, les molt grans i on no hi havia espais d'aïllament".

Campuzano assegura que avui "estem en millors condicions" que el 2020 i que abans de final d'any hi haurà l'atenció dels CAP arreu: "Atenció integrada social i sanitària. D'aquí a finals del 2024 tota l'assistència a les residències serà feta pels CAP". L'executiu català planteja també millorar els salaris de les treballadores de les residències i el finançament del sector que recorda, va estar amb les tarifes congelades del 2010 al 2020. En aquest sentit, admet que hi ha pendent un reconeixement a les treballadores d'aquests centres.

12.000 persones en llista d'espera per a una residència

Campuzano detalla que la llista d'espera per anar a una residència és d'unes 12.000 persones i afegeix que cada any creix en 8.000 el nombre de persones valorades com a dependents: "El cofinançament mai s'ha complert. Aportem el 80 % i l'Estat el 20 %. Ve un escenari demogràfic que haurem d'invertir més". Per això, demana obrir el debat del finançament de la dependència: "Ha de ser un debat estatal. Un sistema d'assegurament del risc de ser dependents". "N'hem parlat amb el ministre", ha assegurat.

Regularització dels sensepapers

D'altra banda, el conseller Campuzano també demana la regularització de totes les persones sense papers que treballen a Catalunya: "Papers per a tothom no. Per la gent que està treballant aquí, hem de facilitar l'obtenció de documentació per treballar de manera legal". El titular de Drets Socials creu que el que estem fent ara és "girar-nos d'esquena" i que no s'ha sabut resoldre "una realitat".

Obert a la llista d'ERC

Preguntat per si formarà part de la llista electoral d'ERC a les pròximes eleccions catalanes, el membre de l'executiu català ha considerat que encara és "prematur", però no ho ha descartat. "A disposició d'ERC pel que em demanin", ha afegit. Ha aclarit que és independent i que no té previst de moment afiliar-se a ERC.