Enlaces accesibilidad

Junts i el Govern resolen en 20 minuts la segona reunió pels Pressupostos

  • Els de Puigdemont demanen la supressió de l'impost de successions i rebaixar el tram més baix de l'IRPF
  • Junts per Catalunya que Pere Aragonès ja ha triat que el PSC com a soci per aprovar els Pressupostos

Per
La portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, explica les propostes pels Pressupostos | ACN
La portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, explica les propostes pels Pressupostos | ACN

Segona reunió dels de Puigdemont amb el Govern per abordar els Pressupostos. Només ha durat 20 minuts i ha tingut lloc al Palau de la Generalitat. Els de Puigdemont han lliurat el document amb el centenar de mesures que plantegen a canvi de donar suport als comptes de la Generalitat. L'executiu s'ha compromès a donar-hi resposta la setmana vinent.

Propostes fiscals

Entre les principals reclamacions que plantegen des de Junts destaquen les mesures de tipus fiscal com una bonificació del 99% de l'impost de successions, excloure'l en els casos de relleu generacional de l'empresa familiar fins a tercer grau per a facilitar la continuïtat de les empreses familiars, i baixar el tram autonòmic més sota de l'IRPF del 10% al 9,5%.

Junts reclama eliminar l'impost de successions | Elena Garcia

"Cal posar fi a aquesta discriminació que pateixen els catalans respecte de Madrid, Andalusia o Euskadi", ha assegurat la portaveu de Junts, Mònica Sales, a l'hora de plantejar la qüestió de l'impost de successions davant els mitjans de comunicació. Junts també reclama que el Govern "enforteixi" l'Agència Tributària de Catalunya perquè sigui capaç de recaptar el 100% dels impostos i tributs que es generen a Catalunya i insisteixen en la necessitat de més recursos humans i tècnics.

ERC rebutja la supressió de successions

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha reconegut que no comparteixen la visió sobre la supressió de l'impost de successions argumentant que "el 74% de les liquidacions no paguen més d'1 euro i, per tant, no afecta la majoria de la gent". A banda, ha retret a Junts que plantegi mesures que redueixen la capacitat de recaptació de la Generalitat sense oferir alternatives per "quadrar els números".

Ocupacions, sequera i català

Tot i que havien sol·licitat reunir-se amb la vicepresidenta Laura Vilagrà, finalment la trobada ha estat de perfil tècnic. Per la banda del Govern, la secretària general de Presidència, Núria Cuenca; el secretari general d'Economia, Josep Maria Aguirre, i el director general de Coordinació Interdepartamental, Marc Ramentol.

  • Entre el centenar de propostes de cara al Projecte de Pressupostos també destaca la creació d'un grup especialitzat als Mossos "per fer front a les ocupacions".
  • També s'ha posat sobre la taula un paquet de 50 milions de suport al primer sector, l'industrial, el turístic i l'esportiu per la sequera. D'altra banda, també demana destinar 250 milions a reforçar la xarxa d'infraestructures de l'aigua. També per ajudar el sector primari, posen damunt la taula la finestreta única
  • Els de Puigdemont també plantegen enfortir econòmicament el 'Pacte Nacional per la Llengua" destinant 60 milions a potenciar el Consorci dper la Normalització Lingüística i tres milions a un programa de beques o subvencions per creadors de continguts.
  • En matèria d'habitatge s'inclouen 40 milions en ajudes al lloguer per joves entre 18 i 35 anys i un programa de rehabilitació d'habitatges per joves en zones de risc de despoblament. També es volen incrementar un 15% les polítiques socials d'habitatge.
  • Es planteja la reducció de les llistes d'espera a l'àmbit sociosanitari per millorar les condicions laborals als professionals sociosanitaris.

El PSC com a soci preferent

En roda de premsa la portaveu de Junts, Mònica Sales, ha considerat "incomprensible" l'"endarreriment" del Govern de Pere Aragonès en la negociació dels pressupostos del 2024. Sales també ha constatat com les converses amb el PSC "estan molt més avançades". No obstant això, han allargat la seva mà com a alternativa als socialistes, per "no caure en un intercanvi de cromos naïf" entre els comptes de la Generalitat i els de l'Estat.