Quin és l’origen de “panoli” en català?
- El panoli que tots coneixem, la paraula per anomenar algú que és beneit, curt d’enteniment o ignorant, té un origen curiós però simple
- En mallorquí també existeix l’insult amb la grafia “pamboli”
Si ets català, segur que has sentit alguna vegada a la teva vida la paraula panoli. “No sé per què fas aquestes coses, no es pot ser més panoli". Però que és un panoli? Doncs originàriament, el panoli era una coca feta de farina, sucre i oli, amb vi blanc o amb aiguardent, cuita al forn. Quina bona pinta i quina gana. Però el panoli que tots coneixem, l’insult per anomenar algú que és beneit, curt d’enteniment o ignorant, d’on surt? Doncs tot i que aparentment no té res a veure, surt del mateix lloc.
Panoli per dir que algú és un beneit
Panoli és un mot tortosí i valencià, contracció de pa en oli ‘mena de coca’. Com que el pa amb oli es considera un menjar molt senzill i bàsic, va adoptar un sentit figurat per anomenar una persona beneita, ni més ni menys. És, de segur, dels millors derivats de pa que s’han creat, a part del panarra (‘algú que menja molt pa’). És un valencianisme que també s’ha introduït en castellà.
Però això no acaba aquí, per si no n'hi hagués prou, en mallorquí també existeix aquest insult amb la grafia pamboli. El significat de ‘beneitó’ de panoli representa una evolució semàntica idèntica a la del mallorquí pamboli (= pa amb oli).
Ara ja ho saps, si vols dir-li a algú que és un panoli, però no saps com fer-ho, sempre li pots preparar la recepta original de la coca i donar-li, a veure si indirectament ho agafa. O pots estalviar-t’ho i així no fereixes els sentiments de ningú.
Per aprendre més curiositats sobre la llengua catalana, o aprendre insults o insults compostos per dir als teus amics, recupera el programa ‘Deu n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.