Alliberen el Linito, un mico caputxi que feia 35 anys que vivia engabiat a un pis de Barcelona
- La propietària, de 94 anys, va comprar l'animal fa quatre dècades
- La FAADA seguia el cas des de 2014 quan es va adonar de les insalubres condicions en què es trobava el mico
El Linito és un mico caputxí. Pertany a una espècie que habita a les selves tropicals d’Amèrica Central i Amèrica del Sud. Fins avui dia, però, ha estat vivint des de fa 35 anys a un pis de l’Eixample de Barcelona, tancat a una gàbia.
La propietària, una dona de 94 anys, el va comprar fa quatre dècades i s'ha negat reiteradament a cedir l'animal a les administracions. Des del 2024 s'ha intentat alliberar-lo per considerar que el tenia en condicions inadequades. Finalment, la Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) ha pogut requisar l'animal, que ja es troba al centre de rescat de primats Fundació Mona.
El mico no tenia bon aspecte físic
La FAADA va visitar en diverses ocasions el domicili i va trobar l'animal dins d'una gàbia petita al menjador, que la major part del temps estava bruta i no tenia a prop cap finestra ni balcó perquè arribes la llum directa de l'exterior. És a dir, el Linito no veia el sol.
A més a més, la propietària els va explicar que des del 2014 no havia sortit de la gàbia, així que no tenia espai per moure's. Tampoc s'havia relacionat mai amb altres micos.
L'animal tenia mal aspecte, patia artrosi i tenia una dieta inadequada i poc variada.
L'alliberament l'ha permès la nova llei de benestar animal
El gener del 2024, amb l'entrada en vigor de la Llei de protecció dels drets i el benestar animal, l'entitat va presentar una nova denúncia davant la Generalitat apuntant que està prohibida la tinença de primats a tot el territori estatal.
La FAADA feia anys que denunciava el cas i lamenta que la manca de determinació de l'administració hagi impedit que l'animal fos rescatat abans. L'Ajuntament, però, assegura que havia traslladat al Seprona les condicions deplorables en què vivia l'animal. Els veïns també n'estaven al cas i alguns l'havien denunciat a una fundació animalista.
En paral·lel, s'ha aconseguit el decomís d'una gossa que la propietària del mico havia adquirit feia poc i que mai sortia al carrer.
La propietària, afectada per la pèrdua
Altres veïns lamenten que la Maria, antiga propietària del Linito, s'hagi quedat sense la seva única companyia. Des de l'ONG De Veí a Veí de Sant Antoni, diuen que companys de l'entitat, veïns i fins i tot la policia es troben afectats pel tracte de la fundació cap a la dona. Asseguren que la van amenaçar amb què "si no entregava el mico, anirien a la nit a buscar-lo".
Segons expliquen, la dona ha deixat de menjar i s'estan buscant educadors socials que la visitin; així com una persona que adopti la gossa per tal que la Maria pugui continuar veient-la. Potser més endavant pot visitar el Linito.
L'animal es troba en rehabilitació
Ara el mico es troba a la Fundació Mona, a Riudellots de la Selva, on s'han fet càrrec d'ell de forma temporal perquè faci rehabilitació física i psicològica. Posteriorment, anirà a un altre centre amb individus de la seva espècie perquè pugui socialitzar.