Enlaces accesibilidad
Actualitat

Resum de notícies a Catalunya, 16 de febrer de 2024 | Els pagesos ebrencs i valencians qualifiquen d'èxit la marxa lenta a l'N-340

  • S'inaugura el tram de la B-40 entre Olesa de Montserrat i Viladecavalls
  • La Generalitat es compromet a fer el possible per aprovar la dessaladora dels hotels de Lloret
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Els pagesos de les Terres de l'Ebre protagonitzen una marxa lenta a l'N-340 en direcció a València
Els pagesos de les Terres de l'Ebre protagonitzen una marxa lenta a l'N-340 en direcció a València

L'actualitat d'aquest divendres passa per l'esperada inauguració del tram de la B-40 entre Olesa de Montserrat i Viladecavalls. El ministre de Transports ha aprofitat l'obertura de la via per anunciar l'acord amb la Generalitat pel conveni que allargarà la ronda nord fins a Sabadell.

El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, assegurat que "farà el possible" per autoritzar el projecte de la dessalinitzadora que compraran els hotelers de Lloret de Mar per poder omplir les piscines aquest estiu.

Les mobilitzacions pageses continuen. Les protestes a les Terres de l'Ebre s'han centrat en els talls a l'AP-7 i l'N-340, on s'han unit als agricultors valencians. A la Cerdanya, la tractorada ha complicat la circulació a la C-16.

L'Ajuntament de Badalona demana a la Generalitat que faci inspeccions tècniques als 420 habitatges de l'illa de l'edifici esfondrat la setmana passada.

Algunes de les víctimes de l'accident a Port Aventura ja han presentat denúncia davant els Mossos. 

Resum de notícies a Catalunya del 16 de febrer de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 21:24

    Begur limitarà l'aigua a una empresa que ha gastat 3,2 milions de litres per omplir piscines en plena sequera

     

    Begur limitarà l'aigua a una empresa que ha gastat 3,2 milions de litres d'aigua en tres mesos per omplir piscines en plena sequera. L'Ajuntament li instal·larà un regulador de pressió, que segons ha subratllat l'alcaldessa, Maite Selva, "li reduirà notablement el cabal" que surti de les aixetes. L'empresa agafava aigua de la xarxa pública i, com ha avançat El País, es dedicava a emplenar piscines a diferents municipis de la zona. Es calcula que n'hauria arribat a omplir més de 70. La Policia Local de Palafrugell va aturar un dels camions cisterna de l'empresa quan, precisament, acabava de fer un servei. Per a més inri, aquesta serà la sisena vegada que l'Ajuntament de Begur expedienta l'empresari.

  • 21:16

    Els Bombers treballen en l'extinció d'un incendi de vegetació a Vilafant

     

    Sis dotacions dels Bombers de la Generalitat treballen aquest divendres al vespre l'extinció d'un incendi en una zona boscosa a la zona dels Pins a Vilafant. Segons han informat, el primer avís s'ha produït a un quart i mig de vuit del vespre. Els bombers concentren les tasques a perimetrar el flanc esquerre, que no té molt marge de progressió, i en el flanc dret perquè les flames no s'acostin a les vies de l'alta velocitat.

  • 19:54

    Marxa lenta de pagesos a la C-16 a la Cerdanya que provoca uns 6 km de retencions

     

    Una marxa lenta d'uns 60 tractors que han començat a les 18:00 hores a les proximitats de la boca nord del túnel del Cadí. S'han dividit i uns han anat cap a Puigcerdà i altres cap a Bellver. A la C-16 provoquen uns 6 km de retencions, cosa que complica la circulació en una jornada d'alta afluència de conductors que van cap a destinacions de muntanya.

  • 18:44

    Élite Taxi critica l'Ajuntament de Barcelona per oposar-se a les càmeres a l'interior dels taxis: "Són una eina crucial"

     

    L'associació Élite Taxi ha criticat aquest divendres l'Ajuntament de Barcelona per oposar-se a la instal·lació de càmeres als taxis per augmentar la seva seguretat. En un comunicat, l'entitat liderada per Tito Álvarez, ha afirmat que els preocupa "enormement" la negativa de l'Ajuntament respecte a aquesta qüestió. "Aquestes càmeres són una eina crucial per dissuadir possibles perpetradors i proporcionar proves vitals en cas d'un incident", assenyala Élite Taxi, que recorda que les imatges només serien accessibles per a empreses de seguretat i l'administració pública.

  • 17:16

    El sector de vi també amenaça amb accions conjuntes si no es garanteix el reg al Penedès

     

    Un grup de viticultors, celleristes i altres professionals del sector s'uneixen en un manifest per demanar al Govern l'aigua necessària per garantir la supervivència de les vinyes. Els professionals del vi i el cava del Penedès avisen que algunes vinyes estan entre la vida i la mort. Recorden que per elaborar un litre de vi, fan servir només un litre i mig d'aigua.  Xavier Nadal, vicepresident de la marca CORPINNAT, demana al govern que s'adapti la normativa per poder garantir la supervivència del sector.

  • 16:52

    Els pagesos ebrencs i valencians qualifiquen "d'èxit" la marxa lenta a l'N-340 i avisen que continuaran pressionant

     

    Els pagesos de les Terres de l'Ebre i de Castelló han qualificat "d'èxit" la marxa lenta feta aquest divendres per l'N-340 per denunciar la competència deslleial. Segons els convocants, Plataforma Pagesa, uns 300 tractors procedents del Montsià, Baix Ebre i Baix Maestrat han tallat durant dues hores la nacional, just en el límit entre els termes municipals d'Alcanar i Vinaròs. Finalment, han decidit marxar fins a l'entrada de l'AP-7 de Vinaròs-Ulldecona, on les dues columnes s'han separat per tornar cap a les respectives poblacions. Els agricultors reclamen més aranzels i més inspeccions als productes importats per salvar el sector.

  • 16:50

    'Cap Butaca Buida', el repte d'omplir les sales de teatre de tot Catalunya

     

    Pretén convertir l'esdeveniment en la primera gran Diada del Teatre a Catalunya. S'inicia el compte enrere per començar a vendre les gairebé 60.500 entrades disponibles pel dia 16 de març, gairebé el doble que un dissabte qualsevol. Una iniciativa impulsada per l'Associació d'empreses de teatre de Catalunya, l'Adetca, que pretén donar valor a la feina de tots aquells qui treballin en el món de les arts escèniques a Catalunya, i que també busquen motivar a la ciutadania a gaudir de la cultura. L'objectiu no és oferir cap descompte, sinó omplir el nombre més gran possible de butaques repartides entre 145 equipaments escènics, siguin teatres públics, sales privades o ateneus. En total s'oferiran 176 obres.

    'Cap Butaca Buida' vol convertir Catalunya en la capital mundial de les arts escèniques | Informa: Maria Huguet
    rtve 'Cap Butaca Buida' vol convertir Catalunya en la capital mundial de les arts escèniques | Informa: Maria Huguet
  • 16:40

    Les distribuïdores d'aliments catalanes es desmarquen de la gran diferència de preus agraris

     

    El consell d'empreses distribuïdores d'aliments de Catalunya defensa que no són els responsables de la pujada de preus, coincidint amb l'increment de la inflació, que la causa justament el compliment de la llei de la cadena alimentària. La diferència de preu entre origen i consumidor final no té a veure amb el marge de benefici, perquè s'ha mantingut estable durant els darrers 10 anys, sinó en qüestions com els sous, l'energia, l'automatització, etc. Assenyalen que les reivindicacions del sector primari no tenen a veure amb la distribució.

  • 16:23

    Els aiguamolls de l'Empordà viuen la pitjor sequera: 300 hectàrees de la reserva integral dels Estanys, totalment seques

     

    La falta d'aigua han deixat totalment seques 300 hectàrees de la reserva integral dels Estanys, que depenen de la conca de la Muga. Durant el 2023, només hi van caure 271 litres. Es tracta de la dada més baixa des que es tenen registres a la zona, l'any 1984. La situació va provocar a l'estiu l'aparició de peixos morts i ara també s'hi poden observar centenars de nàiades mortes. A més, l'últim cens d'ocells hivernants va registrar la xifra més baixa de l'última dècada: 2.702 exemplars, sobretot ànecs.

  • 16:16

    S'ensorra un mur a Manresa durant les obres de la nova seu de la Generalitat a la Catalunya Central

     

    Una paret adjacent a la Torre dels Procuradors de Manresa ha cedit. Des de fa un mes els operaris hi estan fent un enderroc manual amb l'objectiu de després construir-hi el nou edifici de la Generalitat a la Catalunya Central. Els bombers han confirmat que el col·lapse de la paret no ha causat danys personals, ja que ha passat durant la pausa per dinar dels operaris que hi treballen. Els serveis tècnics de l'Ajuntament han inspeccionat l'edifici contigu, al carrer Galceran Andreu, i no han detectat cap afectació. Tot i això, per prevenció, s'ha desallotjat els veïns.

  • 16:00

    El tancament de contenidors d'orgànica i resta a una part de la Seu d'Urgell dibuixa un escenari de reciclatge del 65%

     

    La prova pilot de tancament de 62 contenidors d'orgànica i de la fracció resta a la Seu d'Urgell, que donen servei a un miler d'habitatges i que es poden obrir amb un clauer o una aplicació de mòbil, permet dibuixar un escenari en què el percentatge de residus reciclats arriba al 65%. Això suposa un augment d'uns deu punts respecte al volum actual i assolir la xifra que marca la normativa pel 2035. Tot plegat, és una extrapolació de les dades obtingudes tant abans de la implantació d'aquest sistema, el 5 de febrer, com en els primers de posada en marxa. Al maig, quan s'estengui a tota la ciutat, la capital alturgellenca es convertirà en referent a Catalunya, pel fet de ser el municipi més gran que aplica un model de recollida eficient.

  • 15:30

    Veterinaris alerten al Parlament que hi ha "evidència científica" del "patiment" en els correbous

     

     Bona part dels veterinaris que han comparegut aquest divendres al Parlament han constatat que hi ha “evidència científica” del “patiment” en els correbous. I han alertat els diputats que tenen un “dilema moral”, perquè no es pot separar “espectacle” i “patiment”. Així ho han expressat a la ponència de la reforma legislativa que podria prohibir els espectacles de bous embolats, capllaçats i a la mar. Experts en benestar animal, com Antoni Dalmau, Jaume Fatjó i Josep Maria Rufí, han demanat “coherència” als grups a l’hora de prendre la seva decisió. En canvi, Jordi Vendrell, membre de la comissió de bous del Col·legi de Veterinaris de Tarragona, ha denunciat “censura” i que s’està “imposant la cultura de la cancel·lació” a la tauromàquia.

  • 15:10

    Una vaga de revisors de trens de tres dies a França obliga a cancel·lar la meitat dels trens de la línia Barcelona - Paris

     

    La companyia francesa de ferrocarrils SNFC preveu mantenir la meitat dels trens d'alta velocitat i la meitat també dels de l'oferta de baix cost Ouigo i dels combois convencionals de llarga distància. Les reivindicacions dels revisors son sobretot, salarials i d'augment dels efectius. 
     

  • 14:50

    Puente demana aprovar l'amnistia per a "estalviar treball a la justícia" i evitar judicis que acabin en indult



    Durant la inauguració del nou tram de la B-40 entre Olesa de Montserrat i Viladecavalls, el ministre de Transport i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, ha assenyalat que "no té sentit" fer un procés judicial per a acabar indultant, per la qual cosa ha dit textualment que la llei és la solució més necessària i útil. 

    Sobre les paraules del conseller de Drets Socials de la Generalitat, Carles Campuzano, sobre la possibilitat d'aquests indults, Puente no creu "que sigui cap disbarat" i que la voluntat del Govern és reconduir a la política els fets succeïts durant el procés sobiranista.

  • 14:25

    Creen una eina informàtica per a planificar la campanya de reg i optimitzar l'ús de l'aigua

     

    Les previsions per a aquesta campanya de reg són força pessimistes perquè hi ha poques reserves d'aigua. Però des de l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) han experimentat com gestionar les reserves d'aigua en diferents escenaris i han posat a l'abast de les comunitats de regants unes eines informàtiques per a planificar la campanya.

  • 14:10

    Els pagesos que tallen l'N-340 a Alcanar surten cap a l'AP-7 per bloquejar-la

     

    Els centenars de pagesos de les Terres de l'Ebre i del nord de la Comunitat Valenciana que fins a hores d'ara tallaven l'N-340, surten cap a l'AP-7 entre Vinaròs i Ulldecona per seguir les mobilitzacions. Volen tallar l'autopista per protestar contra la competència deslleial.

  • 14:05

    La Costa Brava Centre no veu viable fer una inversió en dessalinitzadores per omplir piscines d'hotels

     

    Qui busca solucions a la sequera també és el sector turístic. Després de l'anunci de Lloret de Mar de comprar una dessaladora per omplir piscines, els empresaris de la Costa Brava Centre no veuen viable fer una inversió com aquesta.

  • 14:00

    Diverses víctimes de l'accident a Port Aventura presenten denúncia

     

    Algunes de les víctimes de l'accident a Port Aventura ja han presentat denúncia davant els Mossos. I d'altres s'estan organitzant a través d'una plataforma per presentar una denúncia col·lectiva. La investigació policial pretén esbrinar si va fallar alguna cosa quan diumenge, 14 persones van resultar ferides per la caiguda de branques d'arbres, durant el recorregut d'una muntanya russa de 13 metres d'alçada. A dues les van traslladar a l'hospital en estat crític.

  • 13:45

     'Los Chicos del Coro' arriba al Teatre Tívoli de Barcelona i fa estada fins al 21 d'abril.

     

    L'obra tracta l'arribada d'un professor substitut, Clément Mathieu, en un internat de nens conflictius a França l'any 1999. Aquest, a través de la música salvarà a l'escola de la fallida, creant un cor, alhora que els acostarà al companyerisme, la solidaritat i l'afecte. Un repartiment infantil d'onze nens i quatre nenes que s'adapta als nous temps.

    Una adaptació teatral basada en la pel·lícula que Christophe Barratier va crear basant-se en la seva pròpia infància. Després d'haver passat per Madrid, Bilbao i Valladolid, arriba ara a Barcelona. 'Los Chicos del Coro' fan estada al Teatre Tívoli fins al 21 d'abril.

    Nova estrena al Teatre Tívoli: 'Los Chicos del Coro' arriba a Barcelona | Informa: AGNÈS BATLLE
    rtve Nova estrena al Teatre Tívoli: 'Los Chicos del Coro' arriba a Barcelona | Informa: AGNÈS BATLLE
  • 13:40

    Govern i Generalitat pacten el conveni de la B-40 entre Sabadell i Terrassa. 

     

     

    El govern de la Generalitat i el de l'Estat han acordat la signatura del conveni "per donar continuïtat" a la B-40 entre Sabadell i Terrassa. "Crearem un corredor vital que connectés les dues capitals del Vallès i que alleugereixi el trànsit entre les dues ciutats", ha anunciat el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, durant la inauguració d'un nou tram d'aquesta via entre Olesa de Montserrat i Viladecavalls.

    Per tant, a partir d'ara ja es pot iniciar la tramitació del conveni. "Per a la signatura caldrà esperar, però el rellevant és que la discussió està resolta", Segons Puente, el ministeri aportarà 200 milions d'euros i la Generalitat serà l'encarregada de redactar els estudis i projecte amb consens polític dels municipis afectats. El corredor continuarà com a titularitat estatal i l'aprovació definitiva recaurà sobre el ministeri. El titular de Transports ha detallat que serà quan la ronda nord estigui construïda, que "es discutirà o no si convé la cesió".

     

     
  • 13:25

    Agricultors de les Terres de l'Ebre tallen la carretera N-340 a l'altura d'Alcanar 



    La protesta talla la via durant 1 km en tots dos sentits de la marxa. Els tractors han començat fent una marxa lenta en aquesta via fins a tallar-la, seguint amb les mobilitzacions que han protagonitzat els últims dies.

  • 13:15

    La comissió política per al traspàs de Rodalies es constituirà dilluns a Barcelona

     

    La comissió política per al traspàs de Rodalies es constituirà dilluns a Barcelona en una reunió entre la consellera de Territori, Ester Capella, i el ministre de Transports, Óscar Puente. La comissió s’encarregarà de fer el seguiment polític i governamental del desplegament de l’acord del traspàs. Un cop constituïda, també es formaran els grups de treball que hauran d’abordar qüestions com la creació de l’empresa mixta o les infraestructures.

  • 13:00

    Alliberen un mico caputxí que vivia engabiat en un pis de Barcelona des de feia 35 anys

     

    La Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) ha aconseguit l'alliberament d'un mico caputxí que vivia des de feia 35 anys en una gàbia en un pis de Barcelona. L'organització ha explicat que Linito vivia en condicions "lamentables" i totalment inadequades per a un animal d'aquesta espècie. La seva propietària era una dona de 94 anys que l'havia comprat feia més de tres dècades. FAADA va tenir coneixement de la situació del mico el 2014 i va començar a treballar per buscar-li un lloc millor on viure. Es van trobar amb l'oposició de la propietària, que es va negar reiteradament a cedir l'animal. Finalment, ha estat possible en aplicació de la nova llei de benestar animal.

    Rescaten a Barcelona un mico caputxí que ha passat 35 anys dins d'una gàbia en un pis
    rtve Rescaten a Barcelona un mico caputxí que ha passat 35 anys dins d'una gàbia en un pis
  • 12:47

    Una escola concertada del Poble-sec anuncia que tancarà al juny davant la pèrdua d'alumnat

     

    L'Escola Sant Francesc Xavier, al barri del Poble-sec, ha comunicat al Consorci d'Educació de Barcelona el tancament del centre un cop el curs acabi el juny del 2024. El centre, que en els darrers anys havia anat perdent el concert a tots als cursos d'infantil i en els de primer, segon i tercer de primària, acull actualment a 108 alumnes repartits de quart a sisè de primària, a més dels quatre de secundària. Tot i que el centre ha treballat per revertir la situació i fer viable el seu projecte, la pèrdua d'alumnat, principalment, ha empès els seus responsables a optar pel tancament.

  • 12:31

    La bretxa de sous entre homes i dones s'accentua per l'impacte dels complements salarials

     

    La diferència per gènere en el cobrament de complements va ser del 30,34% en 2018, mentre que la diferència del salari base va ser del 15,1%. En concret, els homes van percebre un 66,5% més de suplements per hores extraordinàries i un 36,4% més per nocturnitat, treball per torns o horaris de cap de setmana. Així es desprèn d'un informe presentat per l'UGT que critica que els homes "són els que més disponibilitat horària tenen". El sindicat reclama una millora del salari base per poder minimitzar aquest impacte. 

  • 12:05

    L’Ajuntament de Badalona demana a la Generalitat que inspeccioni “en profunditat” 440 pisos propers al bloc esfondrat

     

    L’Ajuntament de Badalona ha demanat a la Generalitat que faci inspeccions tècniques “en profunditat” a 440 pisos de l’illa del bloc esfondrat la setmana passada. Són els habitatges situats al triangle dels carrers Canigó, Llefià i Ausiàs March, tots construïts entre el 1954 i 1960 per un mateix promotor. El govern ha fet aquesta petició a la reunió celebrada aquest divendres amb responsables de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i el delegat del Govern a Barcelona. L’Ajuntament també ha instat la Generalitat a obrir una línia de subvencions directes per pagar les obres de reforç de les estructures i les de reconstrucció del número 9. Tot plegat, s’hauria de plasmar en un conveni que el consistori confia signar la setmana que ve.

  • 11:42

    Mascort farà "el possible" per autoritzar la dessalinitzadora dels hotels de Lloret 

     

    El conseller d'Acció Climàtica reconeix “els esforços” del gremi per reduir el consum d’aigua a les seves instal·lacions. En aquest sentit, assegura que "farà el possible" perque puguin omplir les piscines aquest estiu. "Ho fem amb totes les iniciatives del sector privat: analitzar-les, estudiar-les i si és possible, fer-les", ha argumentat el conseller. Ara bé, Mascort ha avisat que primer han de "rebre la proposta" i "analitzar si legalment i jurídicament es pot fer". 

  • 11:30

    Diverses víctimes de l'accident a Port Aventura presenten una denúncia a Mossos.

     

     

    Algunes de les víctimes de l'accident de Port Aventura ja han presentat denúncia davant els Mossos. La investigació policial pretén esbrinar què va passar diumenge, quan 14 persones van resultar ferides pel despreniment de les branques durant el recorregut d'una muntanya russa de 13 metres d'alçada. Dues van estar ingressades en estat crític.

     
  • 11:20

    Ubasart esquiva la possibilitat de l'indult pels qui quedin fora de l'amnistia

     

    La consellera de Justícia, Gemma Ubasart defensa l'amnistia i evita valorar les paraules de Carles Campuzano, ahir al Cafè d'Idees de Ràdio 4, quan va assegurar que el govern espanyol estaria obert a indultar tots aquells que quedessin fora de l'amnistia. 
     

  • 10:50

    Ayuso diu que "els nens espanyols de Catalunya" estan sotmesos a "assetjament i odi"

     

    La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha assegurat durant un acte de campanya del PP a Galícia que l'esborrany de la missió del Parlament Europeu sobre la immersió lingüística a Catalunya diu que "els nens espanyols de Catalunya" estan sotmesos a "assetjament i odi" i reben un tracte "terrible". 

  • 10:30

    Els tres activistes per la situació de Palestina deixen la vaga de fam. 

     

     

    L'activista i exdiputada de la CUP Gabriela Serra i les altres dues persones que estaven en vaga de fam des de fa més de dues setmanes han decidit deixar de fer-la. Serra assegura que Espanya continua comprant i venent armament a Israel. 

  • 10:00

    Policia Nacional expulsa un estranger condemnat per agressió sexual d'alt risc de reincidència

     

    La Policia Nacional ha expulsat un ciutadà estranger de 40 anys que va ser condemnat per un delicte d'agressió sexual amb un instrument perillós. Els fets van passar a Blanes, però va ser posat en llibertat després de la modificació penal en aquesta matèria.

    Llavors, és quan la policia rep un informe d'alt grau de reincidència per part del Departament de Justícia i el Grup d'Expulsions de Delinqüents Estrangers (GEDEX). Una vegada el van localitzar, es deté per iniciar un expedient d'expulsió, però no es va poder fer efectiu per falta de documentació d'identitat que no facilitaven les autoritats del seu país d'origen. 

    El desembre de 2023, la Policia Local de Blanes comunica a Policia Nacional que té a aquest individu detingut en les seves dependències policials per cometre una nova agressió sexual. Un cop més inicien l'expedient d'expulsió. 

    En aquesta ocasió i pels recents canvis en la política de documentació del país d'origen, se'l pot documentar i després d'estar internat al CIE de Barcelona, se l'expulsa definitivament el 8 de febrer de 2024. 

  • 09:34

    Desenes de tractors de Terres de l'Ebre marxen cap a Castelló per a tallar l'AP-7



    Desenes d'agricultors reunits en la localitat tarragonina d'Alcanar marxen aquest matí amb els seus tractors en direcció a la Comunitat Valenciana, on preveuen trobar-se amb manifestants procedents de Castelló amb la intenció de tallar la N-340 i l'AP-7. Dedicats principalment al cultiu de cítrics, aquests agricultors secundaran una nova jornada de mobilitzacions, en aquest cas sense que existeixi convocatòria oficial de les principals organitzacions agràries.

  • 8:40

    20 minuts de retards a la línia R3 per una incidència a Les Franqueses. 

     

     

    La línia R3 de Rodalies presenta retards de 20 minuts per una avaria al seu pas per l'estació de Les Franqueses del Vallès (Vallès Oriental). Els tècnics d'Adif treballen en la resolució de l'avaria, segons Adif. 

     
  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest divendres 16 de febrer d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:25

    L'ACA desconeix el projecte de la dessaladora de Lloret.

     

     

    El sector turístic busca solucions de cara a l'estiu per esquivar les restriccions per sequera. El Gremi d'hotels de Lloret, la segona ciutat amb més turisme de Catalunya, comprarà una dessalinitzadora per omplir les piscines de càmpings i hotels. Una iniciativa que, segons l'ACA, el pla de sequera no permet. Així i tot, el gremi ja té ubicació per a la instal·lació: un extrem de la Platja Gran de Lloret. Costarà 1 milió i mig d'euros i volen que estigui en funcionament en 90 dies. Té capacitat per dessalar 50 metres cúbics per hora i els establiments que han participat en la seva compra l'aniran a buscar en cubes. Un cop hagin omplert piscinces demanaran permís a l'Ajuntament per poder abocar el què sobri a la xarxa de Lloret per aigua de boca.
     

  • 8:20

    El ministeri d'agricultura avança en la negociació amb els pagesos, però per ara no s'aturen les mobilitzacions.

     

     

    Les tres principals organitzacions agràries, Asaja, COAG i UPA han arrencat del ministre el compromís d'alleugerir la càrrega burocràtica, endurir les inspeccions sobre els productes que arriben de fora o seguir subvencionant el combustible agrícola. Són avenços diuen, però no suficients per aturar les mobilitzacions. Se'n mantenen per avui a Cantàbria, Alacant i Andalusia. A Catalunya sí que s'ha acordat una treva, almenys fins a la reunió de divendres vinent amb el secretari general del ministeri. El ministre d'Agricultura, Luís Planas, es reunirà dilluns amb les comunitats autònomes per coordinar-se

     
  • 8:15

    Compte enrere del primer termini que va establir el Congrés per renegociar la llei d'amnistia.

     

     

    El primer termini que va establir el Congrés per renegociar la llei d'amnistia acaba dimecres de la setmana vinent. Si no s'arriba a un acord abans d'aquesta data, s'iniciarà un nou compte enrere. Un calendari que podria situar la votació final de la llei d'amnistia al ple a finals d'aquest mes de febrer. Amb tot, la comissió de Justícia té la possibilitat de prorrogar els debats 15 dies més. Si es dona aquest escenari, la llei no aniria al ple fins ben entrat el mes de març. Després començaria el seu tràmit al Senat.

  • 8:10

    El PSOE no descarta donar més indults.

     

     

    A tot això des del PSOE no descarten els indults i de fet recorden que el govern ja en va concedir. Per cert, els socialistes han informat Brussel·les per carta que Feijóo s'ha obert a un indult condicionat a Puigdemont i a un pla de reconciliació que podria involucrar l'amnistia. Des de Galícia, el president del govern, Pedro Sánchez, ha fet aquest retret al líder dels populars mentre que la presidenta de la comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, l'acusava de voler fer de jutge.

     
  • 8:05

    Turull retreu a Campuzano que es posicioni més a prop del PSOE que de l'independentisme.

     

     

    Les declaracions del conseller de drets socials, Carles Campuzano, a la nostra entrevista al Cafè d'Idees han estat respostes des de Junts per Catalunya. El secretari general de la formació, Jordi Turull, ha retret al seu excompany de partit, ara conseller independent al govern de Pere Aragonès, que es posicioni a favor del PSOE.

  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del divendres 16 de febrer de 2024. 

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.