Enlaces accesibilidad
Habitatge

Pisos pensió: una nova fórmula per esquivar el topall del preu del lloguer

  • Els inversors obtenen grans rendibilitats mitjançant el lloguer d'habitacions amb serveis comuns i per pocs mesos
  • Les dificultats dels treballadors per accedir a un habitatge a l'Aran els obliga a viure en caravanes

Per
Distribuïdor d'un pis de Ciutat Vella que es lloga per habitacions en format 'coliving'
Distribuïdor d'un pis de Ciutat Vella que es lloga per habitacions en format 'coliving'

Creix a Barcelona un nou model d'habitatge. Es tracta dels pisos pensió ('coliving'), amb habitacions que es lloguen per separat i serveis inclosos en el preu, com ara la neteja. Costen entre 500 i 1.400 euros al mes, i qui més els utilitzen són estrangers d'entre 20 i 30 anys amb un alt poder adquisitiu que tenen previst passar poc temps a la ciutat. L'Andreas paga 950 euros per un dormitori. Té previst viure-hi durant 3 mesos mentre acaba el seu projecte universitari.

Els inversors troben escletxes per esquivar el topall del preu dels lloguers

Enter Coliving és una agència que gestiona i té llogades més de 700 habitacions a la ciutat de Barcelona. El seu director general defensa aquest nou concepte d'habitatge: "són pisos molt grans que a vegades són difícils de llogar perquè no hi ha famílies tan grans. El que fem nosaltes és reformar-los i llogar-los per habitacions". En tractar-se de lloguers de curt termini i sense vocació de permanència no se'ls aplicaran els límits que preveu la llei d'habitatge.

Lloguers inaccessibles a la Val d'Aran

La dificultat per accedir a un habitatge no és un fenomen exclusiu de les grans ciutats. A les zones turístiques de muntanya també fa temps que es viuen situacions preocupants. A la Val d'Aran, per exemple, l'augment d'un 50% del preu dels lloguers en poc temps els ha deixat fora de l'abast de bona part de les persones que treballen temporalment en activitats relacionades amb la neu. El Conselh Generau d'Aran demana a la Generalitat que reguli els preus i que impulsi promocions d'habitatge social per pal·liar el problema.

En Tomeu Mascaró viu des de fa 2 anys en un camió a Vielha des de fa dos anys. Treballa al sector de l'hostaleria i va aprofitar la pandèmia per acondicionar-lo. Explica que abans llogava un pis però que ara ja no se'l pot permetre.

Treballadors obligats a viure en caravanes

Es calcula que actualment a la Val d'Aran hi ha uns 1.600 pisos turístics, dels quals el 75% són a Naut Aran. Allà, a peu de pistes de l'estació de Baqueira-Beret, la proliferació de caravanes aparcades que fan d'habitatge ha creat un conflicte amb l'Ajuntament. El consistori els volia fer fora a l'octubre, però després d'algunes protestes, ha decidit permetre l'estada permanent dels vehicles si els residents demostren que tenen feina a la localitat.