Enlaces accesibilidad

Aragonès confia poder aprovar aviat la llei d'amnistia

  • El president de la Generalitat convida el PP a votar-hi a favor si vol "solucions per a Catalunya" i avisa que "cada dia que passa continua la repressió"
  • El PSOE demana a la mesa del Congrés allargar més enllà del proper dimecres el termini per votar el dictamen de la llei

Per
Pere Aragonès es reuneix amb el ministre-president de Flandes al Palau de la Generalitat
Pere Aragonès es reuneix amb el ministre-president de Flandes al Palau de la Generalitat

Pere Aragonès espera que en el decurs de la propera setmana s'assoleixi definitivament l'acord polític que permeti tirar endavant la llei d'amnistia. A més a més, insta el PP a sumar-se a l'acord si vol "solucions" per a Catalunya. En una compareixença despés de reunir-se al Palau de la Generalitat amb el ministre-president de Flandes, Aragonès ha recalcat que la normativa és "sòlida i robusta" i ha avisat que "cada dia que passa sense amnistia és un dia que continua la repressió", posant com a exemple el judici als membres de la mesa del Parlament per l'organització de l'1-O Natàlia Garriga, Josep Maria Jové i Josep Lluís Salvadó.

El president de la Generalitat considera que la llei "és tan important que està per sobre d'esdeveniments com les eleccions gallegues", és a dir, que no creu que el resultat dels comicis d'aquest diumenge variin la disposició i la voluntat dels partits que tenen majoria al Congrés de tirar endavant l'amnistia.

Després de la negativa de Junts per Catalunya de votar-hi a favor al ple del Congrés a finals del mes de gener, el text ha tornat a la Comissió de Justícia per valorar si cal fer-hi esmenes. El grup parlamentari del PSOE ha demanat a la Mesa del Congrés que ampliï el termini per votar un nou dictamen, que acaba dimecres.

Escrit del PSOE demanant a la Mesa del Congrés ampliar el termini per tramitar la llei d'amnistia

Escrit del PSOE demanant a la Mesa del Congrés ampliar el termini per tramitar la llei d'amnistia

La petició dels socialistes és per aconseguir més temps per negociar amb Junts un nou text que permeti el vot afirmatiu dels de Carles Puigdemont a la normativa.

Pressupostos a l'aire

Pel que fa a l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat, Pere Aragonès assegura que treballa amb "l'escenari d'un acord previ amb els grups parlamentaris" abans de portar-los a la cambra catalana i espera un "acord ben aviat". El president català posa l'accent en el fet que en els comptes hi ha previstos 2.400 milions d'euros addicionals de despesa en "inversions importants" com ara per fer front a la sequera, la reindustrialització i l'increment al Departament d'Educació.

El Govern es va reunir divendres amb representants de Junts per Catalunya per explorar un eventual suport als comptes. Els juntaires van entregar un document amb un centenar de propostes que volen incorporar als comptes, com ara bonificar al 99% l'impost de successions per a cònjuges, pares i fills o crear un grup especialitzat als Mossos "per fer front a les ocupacions".

L'executiu català també manté contactes amb el PSC, que s'ha mostrat obert públicament a negociar els números, però reclama abans que el Govern compleixi amb els acords a què es van arribar per aprovar els pressupostos de l'any passat.

Compromís amb l'oficialitat del català

A la reunió d'aquest diumenge al Palau de la Generalitat, el president Aragonès i el ministre-president de Flandes, Jan Jambon, s'han conjurat per aconseguir que el català sigui reconegut oficialment a la Unió Europea (UE), així com el basc i el gallec. Jambon ho veu com una petició "lògica", tenint en compte que prové de l'Estat espanyol, un país fundador de la UE. A la vegada, ha indicat que s'ho pren com un "compromís personal" i que aprofitarà la presidència de torn de Bèlgica del Consell de la Unió Europea per avançar en la demanda.

L'entrevista entre Aragonès i Jambon ha servit per treballar "aspectes conjunts" com la ciberseguretat, la cultura digital, el suport a les start-ups, la tecnologia quàntica, l'hidrogen verd i l'economia blava, entre d'altres. També s'ha fixat un nou pla de treball de col·laboració entre Catalunya i Flandes 2025-2027. La trobada d'aquest diumenge és la segona entre els dos dirigents, després d'una primera mantinguda a la capital belga.