Enlaces accesibilidad

Implanten caixers mòbils cada 15 dies per a municipis sense oficina bancària

  • El servei començarà al setembre i pretén cobrir el 100% de la població de Catalunya
  • Es tracta d’una furgoneta que oferirà atenció personalitzada i on els clients podran fer qualsevol mena de gestió

Per
Els pobles sense oficina bancària tindran un caixer mòbil quinzenal per poder fer totes les gestions.
Els pobles sense oficina bancària tindran un caixer mòbil quinzenal per poder fer totes les gestions.

Avui en dia a Catalunya milers de veïns encara no tenen caixer automàtic al seu poble i es veuen obligats a desplaçar-se a altres municipis per fer gestions bancàries. En alguns casos, com Gósol, al Berguedà, el desplaçament, en cotxe, supera la mitja hora.

Tots els pobles catalans amb caixer automàtic i atenció personalitzada

Per aquest motiu, la Generalitat ha adjudicat una xarxa d’oficines mòbils que, a partir del setembre, començaran a oferir un servei quinzenal amb atenció personalitzada i on els clients podran fer tots els serveis. El projecte, que començarà al setembre, ha estat encarregat a CaixaBank i Caixa Enginyers i pretén cobrir el 100% de la població.

Un dia al mes a cada municipi

Les oficines bancàries mòbils seran unes furgonetes que s'aniran desplaçant entre els diferents municipis per oferir a la ciutadania gestionar qualsevol tràmit bancari. Es podrà retirar i ingressar diners en efectiu, domiciliar el pagament dels rebuts i tributs als comptes bancaris, consultar moviments i saldo i obtenir extractes de comptes bancaris, entre d'altres.

Cada entitat haurà de fer una proposta de ruta que garanteixi la visita de l'oficina mòbil un o dos cops al mes a cada municipi. Estarà mínim una mitja hora en pobles de fins a 250 habitants i almenys una hora per a poblacions de més de 250. Al final de la jornada, el caixer mòbil haurà de recórrer entre tres i sis municipis.

Més de 300.000 ciutadans sense oficina bancària

En total, hi ha 307.553 ciutadans que actualment no disposen de sucursal bancària allà on viuen. Amb la mesura, l'entitat CaixaBank atendrà 503 municipis distribuïts en 41 comarques d'arreu de Catalunya i Caixa d’Enginyers oferirà atenció a 313, en 24 comarques.

El contracte s'ha dividit en cinc lots per optimitzar el temps i evitar desplaçaments de llarg recorregut. La durada és de dos anys prorrogables a dos més i per un import de més de 900.000 euros anuals.

No tothom hi està d'acord

L’alcalde d’Alpens, Toni Prat, considera la mesura molt encertada, ja que reconeix que tenir una oficina bancària en un poble de pocs habitants no és viable.

Però, a banda d'aquests municipis que celebren l'arribada de la mesura, sobretot perquè facilita els tràmits a la gent gran, hi ha d'altres que no creuen que un caixer mòbil que hi pugui fer parada un cop per setmana o cada quinze dies sigui funcional.

És el cas de l'alcalde de Gòsol, Rafael López, que demana tenir una oficina que estigui tot l'any perquè la gent hi acostuma a fer transaccions més sovint i sempre poden sorgir inconvenients. Afegeix que el seu, és un municipi de pas amb un gran volum de turisme i que els visitants han de poder tenir facilitats.

Cauen els serveis financers a Catalunya

En 14 anys, Catalunya ha perdut un gairebé 6.000 oficines bancàries. Segons dades del Banc d'Espanya ha passat de tenir 8.155 el 2008 a 2.194 el 2022.

Es tracta d'una tendència generalitzada a Europa que en el cas de Catalunya ha estat més intensa: el descens ha estat del 73%.