Enlaces accesibilidad
Actualitat

Resum de notícies a Catalunya: 19 de febrer de 2024 | Collboni aconsegueix el suport d'ERC i podrà tramitar els pressupostos

  • Transports i Territori constitueixen la comissió política pel traspàs integral de Rodalies a la Generalitat
  • Restablerta la circulació de l'R3 de Rodalies entre Parets i les Franqueses pel robatori de cable de la catenària
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, aconsegueix un acord amb ERC per aprovar els pressupostos
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, aconsegueix un acord amb ERC per aprovar els pressupostos

L'actualitat d'aquest dilluns passa l'acord de pressupostos a Barcelona entre ERC i l'alcalde Jaume Collboni. Els comuns també han anunciat que s'abstindran a la Comissió d'Economia d'aquest dimarts, permetent així la seva tramitació.

Nou matí de complicacions a la circulació ferroviària. Línia R3 de Rodalies entre Parets i les Franqueses del Vallès ha estat interrompuda 12 hores per un robatori de cable de la catenària.

Tot plegat coincideix amb la constitució de la comissió política per al traspàs de Rodalies a la Generalitat. Estat i Generalitat s'han donat 6 mesos per aprovar els estatuts de la nova empresa mixta que substituirà Renfe.

En clau política, socialistes i republicans mantenen la pressió sobre Junts perquè voti a favor de la llei d'amnistia.

Unió de Pagesos exposa les reivindicacions de la pagesia amb vista a una nova setmana de mobilitzacions. Mentrestant, un grup de joves pagesos es concentra contra la sobreexplotació de l'aqüífer Fluvià-Muga i la seva possible salinització.

En clau econòmica, la Generalitat es felicita per les xifres rècord d'exportacions de 2023, i Foment del Treball presenta un nou informe sobre l'evolució del Mercat Laboral i la Negociació Col·lectiva.

Un aspirant a mosso d'esquadra ha estat detingut per una presumpta agressió sexual a una companya de curs. Interior ha obert un expedient a l'estudiant i el suspèn de manera cautelar perquè no pugui continuar la formació.

Notícies a Catalunya del 19 de febrer de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:55

    El govern espanyol proposa que la jornada laboral passi a 38,5 hores el 2024 i a 37,5 el 2025

     

    El govern espanyol ha proposat aquest dilluns a patronals i sindicats que la jornada laboral setmanal passi a 38,5 hores aquest 2024 i a 37,5 el 2025. Tal com ha detallat el secretari d'estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, també es vol fer una reforma de l'Estatut dels Treballadors per fixar legalment la nova jornada setmanal. Amb tot, ha apostat per oferir "flexibilitat" per facilitar que treballadors i empreses s'adaptin a la nova normativa. "Els hem traslladat aquesta proposta i els pròxims dies ho farem per escrit", ha indicat.

  • 19:51

    Els delictes creixen un 8,6% a Barcelona el 2023, amb un increment de les agressions sexuals del 24%

     

    Els delictes han crescut un 8,6% a la ciutat de Barcelona aquest 2023 respecte al 2022. Aquesta és una de les principals dades del balanç fet aquest dilluns en el marc de la Junta Local de Seguretat de Barcelona. A banda, les denuncies per agressions sexuals han augmentat un 24,5% a la capital catalana, els fets ocorreguts en l'àmbit de la violència de gènere un 21,2% i la violència domèstica un 14,9%. Pel que fa als furts, que pràcticament representen la meitat dels delictes de la ciutat, s'han incrementat un 6,5%. A més, les estafes han pujat un 35% i les detencions a lladres multireincidents un 30%. Pel que fa a l'activitat policial, hi ha hagut un 23% més d'arrestos i un 11,4% més d'investigats.

  • 19:40

    Detingut un aspirant a mosso d'esquadra per presumpta agressió sexual a una companya de curs

     

    Un aspirant a mosso d'esquadra ha estat detingut a primera hora d'aquest dilluns a la tarda per una presumpta agressió sexual a una companya de curs. Tots dos duien a terme el Curs Bàsic a l'Escola de Policia de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, ell per accedir al cos autonòmic i ella per ser policia local. Els Mossos d'Esquadra l'han detingut i la Direcció General de Policia ha signat un expedient disciplinari aquesta mateixa tarda per la qual se'l suspèn de manera cautelar, de tal manera que l'home no es podrà reincorporar al curs bàsic.

  • 19:29

    PSOE i PP celebraran una nova reunió a Brussel·les en març davant els avenços "lents" per renovar el CGPJ

     

    El PSOE i el PP celebraran una nova reunió a Brussel·les durant la primera quinzena de març amb el comissari de Justícia, Didier Reynders, per continuar abordant la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a Espanya. El vicesecretari institucional dels populars, Esteban González Pons, ha qualificat els avenços "d'insuficients" i ha lamentat que el procés per arribar a un punt d'entesa "avança molt lentament". "Nosaltres volem renovar el CGPJ i el model d'elecció dels jutges, i el PSOE només vol renovar el CGPJ", ha manifestat. Per la seva banda, el ministre Félix Bolaños ha apuntat que la situació és "límit" i que cal renovar el CGPJ "de forma immediata".

  • 19:27

    Restablerta la circulació de l'R3 entre Parets i les Franqueses després d'estar aturada 12 hores per robatori de cable

     

    La circulació de l'R3 entre Parets i les Franqueses del Vallès s'ha restablert cap a les set de la tarda d'aquest dilluns després d'estar aturada durant dotze hores a causa de robatori de cable a la catenària, segons han informat Renfe i Adif. Durant tot el dia, i per minimitzar l'afectació, Renfe ha reprogramat el servei de la línia de tal manera que entre Puigcerdà i Les Franqueses es feia en tren, entre Les Franqueses i Parets amb autobusos per carretera i entre Parets i l'Hospitalet de Llobregat tornava a funcionar el tren. Protecció Civil ha activat la prealerta del pla Ferrocat.

  • 19:19

    El Teatre Nacional de Catalunya celebra la diversitat amb ‘Acampada’

     

    El Teatre Nacional de Catalunya acull ‘Acampada’, un espectacle de la companyia valenciana Pont Flotant que es pot veure fins aquest diumenge, 25 de febrer. L'obra tracta de sis amics de cultures diverses que acampen el cap de setmana a la muntanya; en una oportunitat per conviure, aprendre i gaudir de la diversitat. 

    El Teatre Nacional de Catalunya celebra la diversitat amb ‘Acampada’
    rtve El Teatre Nacional de Catalunya celebra la diversitat amb ‘Acampada’
  • 18:55

    Podem Catalunya afirma que farà "tot el possible i fins i tot l'impossible" per evitar resultats com els de Galícia

     

    La coordinadora de Podem Catalunya, Conchi Abellán, ha afirmat que ella i la seva formació faran "tot el possible i fins i tot l'impossible" per evitar que a Catalunya es repeteixin resultats com els de Galícia. Així ho ha dit en una roda de premsa a la seu del partit l'endemà que el PP hagi revalidat la majoria absoluta a Galícia i que tant Podem com Sumar hagin quedat fora del Parlament. Abellán s'ha compromès a treballar perquè no es produeixi aquesta situació i ha fet una crida a "enfortir" l'organització. A més, ha assenyalat que les candidatures que "havien intentat aglutinar tota l'esquerra en una força tampoc han estat capaços" d'aconseguir superar el PP.

  • 18:45

    Feijóo afirma que el PSOE s'ha "estrellat" a Galícia i Sumar ha passat a la "irrellevància política"

     

    El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha asseverat aquest dilluns que els resultats de les eleccions gallegues emeten un exemple aplicable a tot Espanya. "El nostre partit ha guanyat, el de Sánchez s'ha estrallat i la senyora Díaz i etcètera estan a la irrellevància política més intensa", ha assegurat en un discurs davant la cúpula dels populars gallecs. "Els espanyols ja saben que si concentren el vot al PP frenem l'independentisme i arraconem al 'sanchisme', aquesta és la recepta", ha agregat en direcció als votants de Vox. Tal com ha admès Feijóo, era conscient que s'analitzaria el seu lideratge en funció dels resultats del 18-F, fet que no ha evitat que participés en tots els actes on l'han convocat.

  • 18:30

    La mestra paperera Victòria Rabal recull el Premi Nacional d'Artesania 2023

     

    La mestra artesana paperera Victòria Rabal Merola, directora del Museu Molí Paperer de Capellades, ha recollit aquest dilluns el Premi Nacional d'Artesania 2023. "La Victòria és una persona amb una trajectòria inqüestionable que personifica la connexió entre origen i tradició amb innovació i creativitat", ha afirmat el president de la Generalitat, Pere Aragonès. La dissenyadora Sílvia Conde (Premi Talent Jove), el torner Jordi Pladevall (Premi Emprèn), l'Ajuntament de Montblanc (Premi Prestigia) i el restaurador Aleix Alvarez (Premi Restaura) també han estat guardonats pel seu mestratge artesà i la contribució a la projecció del sector.

  • 18:16

    Presó provisional per a tres dels detinguts multireincidents especialitzats en robatoris amb força a domicilis

     

    El Jutjat d'Instrucció número 18 de Barcelona ha decretat presó provisional per a les tres persones posades a disposició judicial de les cinc detingudes pels Mossos en un operatiu contra un grup criminal multireincident especialitzat en robatoris amb força a domicilis. Els cinc detinguts són quatre homes i una dona d'entre 23 i 35 anys. Se'ls atribueix nou robatoris en pisos a Barcelona, Mataró, Badalona, Esplugues i Sant Feliu de Llobregat. La investigació continua oberta.

  • 18:05

    Les exportacions gironines baten un nou rècord històric, creixen un 4% el 2023 i superen els 8.100 milions

     

    Les exportacions gironines han crescut un 4,4% durant el 2023. Tanquen l'any assolint un nou rècord històric i superen per primera vegada els 8.000 milions d'euros. L'increment s'explica pel bon comportament del sector agroalimentari, que continua impulsant-se a l'exterior amb les càrnies al capdavant. Durant el 2023, les empreses del sector han exportat per valor de 3.647 milions d'euros (un 12% més que el 2022). I d'aquest global, el gran gruix correspon a productes carnis. Per contra, les químiques tanquen un 2023 a la baixa i registren una caiguda del 8,5% en exportacions.

  • 18:00

    Collboni celebra l'acord amb ERC per als pressupostos i demana a la resta de partits "la mateixa responsabilitat"

     

    Jaume Collboni ha celebrat l'acord amb Esquerra Republicana de Catalunya per aprovar els pròxims pressupostos municipals, i ha demanat a la resta de partits que tinguin "la mateixa responsabilitat". En dues entrades a la xarxa social X, l'alcalde de Barcelona ha assegurat que el pressupost pactat amb ERC està "centrat a millorar la vida dels ciutadans i les ciutadanes de Barcelona". Ha afegit que es tracta d'un acord "per posar sempre les persones al capdavant". Collboni ha demanat a tot l'arc consistorial poder aprovar els comptes públics per posar "tota la potència financera municipal al servei de la ciutat".

  • 17:45

    Empresaris del Vallès demanen una reunió sobre la prolongació de la B-40 amb el ministre de Transports
     

     

    El president de la Cambra de Comerç de Sabadell, Ramon Alberich, va lliurar divendres passat una carta al ministre de Transports i Mobilitat Sostenible del Govern, Óscar Puente, coincidint amb la seva visita per a inaugurar l'obertura del nou tram de la B-40 entre Olesa de Montserrat i Viladecavalls. A més de la Cambra de Sabadell, signen la carta la Cambra de Comerç de Terrassa, el Consell Intersectorial d'Empresaris de Sabadell i Comarca (Ciesc) i Pimec Vallès Occidental, informa l'entitat sabadellenca en un comunicat aquest dilluns.

  • 17:30

    El Teatre Gaudí estrena una obra basada en el cas del periodista empresonat Julian Assange

     

    El Teatre Gaudí de Barcelona estrenarà el pròxim 1 de març 'Assange. El poder de la informació', una obra basada en el cas i la vida del periodista empresonat Julian Assange. El text està basat en el llibre 'El poder de la información' de Víctor Manuel Díaz i Virginia Fernández, i recull part del pensament civil i polític del cap de redacció de WikiLeaks. Aquest també denuncia la persecució a què s'ha vist sotmès des de la seva arribada a l'ambaixada de l'Equador a Londres el juny del 2012. 

  • 17:07

    La Fiscalia de Lleida demana 15 anys de presó per a un home acusat d'abusar sexualment de la seva neboda menor d'edat

     

    La Fiscalia de Lleida ha demanat 15 anys de presó per a un home de 53 anys acusat de fer tocaments a la seva neboda, amb discapacitat intel·lectual, quan ella era menor. 

  • 17:00

    Atraccions inèdites a Europa Occidental i malabars amb gerros gegants, al Festival del Circ l'Elefant d'Or

     

    El Festival Internacional de Circ l'Elefant d'Or ha presentat aquest dilluns la seva 12a edició, que començarà aquest dijous a la Gran Carpa del Camp de Mart de Girona. Fins a atraccions inèdites a Europa Occidental entre els quals destaquen el número de triple trapezi volant de la companyia Flying González i els malabars amb gerros gegants de la companyia xinesa Nanchong Culture es podran veure sota la cúpula de l'Efant d'Or fins al dimarts 27 de febrer.

  • 16:53

    El servei d'oficines bancàries mòbils operarà a 78 municipis de Lleida

     

    La Generalitat ha adjudicat a CaixaBank el servei d'oficines bancàries mòbils que operarà a 78 municipis de les comarques de Ponent que ara no disposen d'oficines fixes. El detall de la licitació del servei l'ha donat a conèixer aquest dilluns la consellera d'Economia Natàlia Mas. A Catalunya, a banda de CaixaBank, el servei també s'ha adjudicat a Caixa Enginyers. La Noguera és la comarca amb més municipis que tindran aquest servei (18), seguida de la Segarra (17), les Garrigues (14), el Segrià (12), l'Urgell (11), i el Pla d'Urgell (6). Estaran en funcionament un màxim de 9 mesos i portaran l'atenció personalitzada als veïns.

  • 16:50

    Treballadors i usuaris de la piscina municipal de l'Escala es manifesten contra l'externalització la meitat de la plantilla.

     

    Asseguren que, quan la gestió de la piscina va passar a ser municipal, l'Ajuntament els va assegurar que serien personal del consistori. A més es queixen de les "grans diferències laborals" entre treballadors que ocupen la mateixa categoria. Des del consistori es reconeix que la intenció és deixar part del servei en mans d'una empresa privada i remarquen que la voluntat és millorar les condicions del personal que es va subrogar i que en alguns casos són pitjors que les incorporacions que es fan noves.

  • 16:44

    Ripoll i Campdevànol recomanen no consumir aigua de la xarxa per beure ni cuinar.

     

    El motiu és l’elevat nivell d’arsènic que s’ha detectat. Es tracta d’un element químic que es troba de manera natural a l’aigua, però que, per culpa de la sequera, s’ha vist incrementat. L’aigua de l’aixeta sí es pot utilitzar per dutxar-se o rentar la roba.

  • 16:23

    Caixabank operarà les oficines bancàries mòbils als 25 pobles ebrencs que no en tenen

     

    CaixaBank operarà les oficines bancàries mòbils dels 25 municipis de les Terres de l'Ebre on s'oferirà el servei, pobles petits que s'han quedat oficina financera Els pobles on es desplaçarà l'oficina mòbil són Aldover, Alfara de Carles, Benifallet, Paüls i Tivenys (Baix Ebre); Freginals, la Galera, Godall, Mas de Barberans i Masdenverge (Montsià); la Palma d'Ebre, Benissanet, Garcia, Ginestar, Miravet, Rasquera, la Torre de l'Espanyol i Vinebre (Ribera d'Ebre); i Arnes, Bot, Caseres, el Pinell de Brai, la Pobla de Massaluca, Prat de Comte i Vilalba dels Arcs (Terra Alta). El servei ha de visitar un dia al mes aquests municipis. Als pobles petits s'hi haurà d'estar un mínim de mitja hora, una hora almenys en els de més de 250 habitants.

  • 16:21

    ERC tanca un acord amb el PSC per votar a favor dels pressupostos de l’Ajuntament de Barcelona

     

    Els republicans han arribat a un pacte pressupostari amb els socialistes. Entre les mesures acordades per socialistes i republicans hi ha un fons de 15 milions d’euros amb augments de pacificacions, i la recuperació dels fons d’Infància 0-16 amb una dotació de 12 milions per a prestacions d’urgència social per a famílies amb infants de 0 a 16. Unes hores abans els comuns ja havien anunciat que facilitarien la tramitació dels comptes en la Comissió extraordinària d’Economia que està convocada aquest dimarts, sense aclarir si ho farien amb un vot a favor o una abstenció. 

    ERC tanca un acord amb el PSC i votarà a favor dels comptes
    rtve ERC tanca un acord amb el PSC i votarà a favor dels comptes
  • 16:17

    Es disparen els rescats de muntanya, un 30% més des de la pandèmia

     

    Des de la pandèmia els salvaments s'han disparat un 30%. Només aquest cap de setmana els bombers han fet 21 rescats. Per això la tecnificació i la pràctica del cos de bombers és més necessària que mai. El cos d'emergències recomana que, abans d'anar a la muntanya s'ha de conèixer la ruta, consultar la previsió meteorològica, dur aigua, aliments i, per descomptat, anar ben equipat.

  • 15:30

    Els pagesos convoquen noves mobilitzacions a Catalunya la setmana vinent

     

    Aquesta tarda hi ha una reunió entre el ministeri d'Agricultura i les comunitats autònomes per parlar de les mesures que poden aplicar per ajudar la pagesia. Per la seva banda, Unió de Pagesos confirma que dimecres participarà en les mobilitzacions a Madrid. I ha anunciat que la setmana vinent seguiran les mobilitzacions a Catalunya. També es plantegen accions conjuntes amb la pagesia francesa.

  • 14:59

    El Festival Internacional de Circ l'Elefant d'Or presenta la seva dotzena edició

     

    Començarà aquest dijous a la Gran Carpa del Camp de  Mart de Girona. Fins a 24   números inèdits  a Europa Occidental entre els quals  destaquen el número de triple trapezi volant de la companyia Flying González i els malabars amb gerros gegants de la companyia xinesa  Nanchong Culture es podran veure fins dimarts  27 de febrer. 

  • 14:26

    Colau facilitarà que Collboni tramiti els comptes, però li dona un "ultimàtum" per pactar govern


    La portaveu de BComú a l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, ha anunciat que la formació facilitarà que el govern de Jaume Collboni tramiti el seu projecte de pressupostos en la comissió d'economia extraordinària d'aquest dimarts i li dona un "ultimàtum" per pactar un govern d'esquerres. Ha recordat que el vot definitiu és en el ple del 22 de març que "és el que compta". Fins a aquest, Sanz ha recordat que passaran 30 dies en què BComú vol que s'arribi a un pacti de govern amb PSC i ERC: "Si aquí no hi ha pacti de govern, votarem que no".

  • 13:51

    Foment acusa la reforma laboral de la caiguda de contractes indefinits

     

    Foment del Treball ha presentat l'informe sobre la situació del mercat laboral, on es mostren un lleuger descens de l'atur respecte a l'any anterior amb un augment de la contractació. Però, segons la Patronal, aquestes contractacions són majoritàriament temporals com una conseqüència directa de la reforma laboral aprovada per l'actual govern. D'altra banda, ha defensat que la intervenció del govern estatal no és necessària per reduir la jornada perquè "la negociació col·lectiva ja s'està adaptant", ja que un 30% de convenis tenen una jornada laboral inferior a les 37,5 hores i un 17,7% més es queda per sota de les 38,5 hores. En aquest sentit, veuen "postureig polític" en la proposta de votació de Sumar al Congrés sobre la reducció de jornada d'aquest dimarts que insta a una negociació que ja és "una realitat".

    Foment acusa la reforma laboral de la caiguda de contractes indefinits
    rtve Foment acusa la reforma laboral de la caiguda de contractes indefinits
  • 14:21

    El PSC i ERC mantenen la pressió sobre Junts perquè doni suport a la llei d'amnistia

     

    Aquest dimecres finalitza el termini perquè la Comissió de Justícia del Congrés doni llum verda al nou dictamen de la llei d'amnistia. Tot i que sembla que finalment s'aprovarà una pròrroga per continuar negociant durant 15 dies més, el primer secretari dels socialistes, Salvador Illa, ha insistit que la llei permetrà desencallar 10 anys d'inacció política a Catalunya. També des d'ERC demanen celeritat i responsabilitat perquè la llei s'aprovi i en conseqüència s'apliqui tan aviat com es pugui. Des de Junts asseguren que no tenen pressa. 

  • 14:25

    Desenvolupen aplicació permet detectar els primers episodis psicòtics per evitar brots.

     

     

    Investigadores de l'Institut de Recerca Sant Joan de Déu què treballen en el Programa d'Intervenció Precoç en primers episodis psicòtics, han creat una aplicació, Parental App, que permet detectar de forma precoç possibles brots perquè els pares puguin actuar a temps. Una plataforma que està obrint pas a d'altres per a altres patologies mentals.

    Una aplicació permet detectar els primers episodis psicòtics per evitar brots - escolta ara
    rtve Una aplicació permet detectar els primers episodis psicòtics per evitar brots - escolta ara
     
  • 14:05

    Condemnat a 30 anys de presó l’home que va robar i assassinar a la seva dona el gener del 2020 a Sant Joan Despí

     

    L’Audiència de Barcelona ha condemnat a 30 anys i nou mesos de presó l’home que el gener del 2020 va matar la seva dona a Sant Joan Despí i després va robar-li diners de les targetes. A més, va voler fugir a República Dominicana, però va ser arrestat. El jurat popular el va considerar culpable d’assassinat per colpejar innecessàriament la dona i asfixiar-la amb una bossa de plàstic lligada al coll. Després del crim es va fer amb les seves targetes i claus bancàries i va intentar robar-li diners i fer diverses compres. L’home, a més, feia mesos que maltractava la víctima.

  • 13:30

    Oscar Puente i Ester Capella es donen 6 mesos per aprovar els estatuts de l'empresa mixta de Rodalies

     

    El ministre de Transports i la consellera de Territori han presidit aquest dilluns a Barcelona la constitució de la comissió política del traspàs de Rodalies a la Generalitat. La nova empresa mercantil Rodalies Catalunya ha d'assumir els recursos materials i humans de RENFE a Catalunya. La consellera de Territori ha rebutjat els dubtes sobre el calendari perquè el traspàs sigui una realitat: "Els acords s'honoren"."El més positiu és l'actitud i el treball constant. No estem aquí per embolicar la troca", ha afegit Puente.

     

  • 13:18

    Una persona sense sostre acaba en estat crític després d'una baralla a la T2 del Prat

     

    Els Mossos d'Esquadra investiguen una baralla, ahir a la nit a la T2 de l'aeroport del Prat, que va acabar amb una persona sense sostre en estat crític. Segons fonts de la investigació, l'agressor, també indigent, hauria colpejat la víctima al cap amb una ampolla de vidre deixant-la inconscient a terra. L'home va ser traslladat a un centre hospitalari. Continua ingressat, però ja es troba fora de perill. Els Mossos ja tenen identificat l'autor de l'agressió i ara el busquen. Es desconeix la causa de la baralla.

  • 13:00

    Els pobles sense oficina bancària tindran un caixer mòbil cada 15 dies i amb atenció personalitzada

     

    No tenir caixer al poble és un problema per a milers de veïns, que es veuen obligats a desplaçar-se fins al municipi més pròxim amb caixer per fer gestions bancàries. En alguns casos, com Gósol, al Berguedà, aquest desplaçament és superior a la mitja hora de trajecte en cotxe. Un problema que ara la Generalitat vol solucionar amb una xarxa d’oficines mòbils que ha presentat la consellera d’Economia, Natàlia Mas, a Alpens. Es tracta d’una furgoneta que oferirà servei quinzenal amb atenció personalitzada i on els clients podran fer tots els serveis. Les entitats encarregades del projecte seran CaixaBank i Caixa d’Enginyers, en funció de la zona. Les primeres oficines començaran al setembre i es pretén cobrir el 100% de la població del país.

  • 12:40

    Les exportacions catalanes marquen un nou rècord el 2023 i superen per primer cop els 100.000 milions d'euros

     

    Les exportacions catalanes van assolir un nou rècord durant el 2023 i es van enfilar fins als 100.684 milions d'euros. Es tracta d'un 6,1% més que el 2022, que fins al moment marcava el rècord de la sèrie històrica -s'inicia el 1993-, i suposa superar per primera vegada el llindar dels 100.000 milions. Les exportacions de Catalunya van suposar el 26,2% de l'Estat, la comunitat que més va vendre a l'estranger. Per sectors, destaca el creixement de l'automoció, els productes químics i els béns d'equip. En relació amb les destinacions, ressalta la Unió Europea, sobretot França, Alemanya o Polònia. Fora de la zona euro van experimentar creixements rellevants el Regne Unit, Turquia, Mèxic, el Marroc, Vietnam i Austràlia.

  • 12:29

    Unió de Pagesos se sumarà a les protestes davant del ministeri d'Agricultura aquest dimecres

     

    El sindicat se sumarà a les protestes d'Unión de Uniones de Agricultores y Ganaderos a les portes del ministeri d'Agricultura a Madrid, convocades per aquest dimecres 21 de febrer. Esther Andreu, representant de Dones d'Unió de Pagesos assegura que des del sindicat insisteixen a "demanar accions àgils i mesures contundents".

  • 12:15

    Talen a Vilanova i la Geltrú un centenar d’arbres podrits que substituiran per espècies més resistents a la sequera

     

    L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha començat aquest dilluns la tala de 94 arbres situats la Rambla Salvador Samà, una de les artèries principals de la ciutat. Es tracta d’oms en un avançat estat de podridura i que seran substituïts per noves espècies més resistents a la sequera, com els lledoners, acàcies roses i pebrers bords. També està previst plantar pistatxers xinesos, ginkos, magnòlies i arbres de l’amor. La intenció és que el nou arbrat “doni ombra, olor i vistositat a la rambla”, segons els responsables municipals.

  • 12:09

    USTEC critica la "improvisació" i la manca de diàleg en l'aplicació i reordenació del pla d'FP a Barcelona

     

    USTEC ha criticat la "improvisació" i la manca de diàleg en l'aplicació del pla d'FP 2030 a Barcelona, a través del qual es crearan centres integrats i que provocaran el trasllat i la desaparició de part de l'oferta en d'altres. Segons ha explicat el sindicat i s'ha anat coneixent en les darreres setmanes, el curs vinent ja hi haurà tres centres afectats a Barcelona i un a Santa Coloma de Gramenet: Institut Vall d'Hebron, Guineueta, Pablo Ruiz Picasso i la Bastida. Alguns perden cursos d'ESO i batxillerat, d'altres d'FP i d'altres en reben. Tots quatre han convocat una manifestació dijous a la tarda a Barcelona per exigir que s'aturin els canvis i que hi hagi una negociació.

  • 11:53

    Entitats socials denuncien la "inoperativitat" de la Taula Nacional de l'Aigua: "No ha donat cap resultat"

     

    Les entitats socials i ecologistes presents a la Taula Nacional de l'Aigua denuncien la inoperativitat d'aquest espai per debatre el model de gestió de l'aigua. Consideren que l'administració utilitza aquesta Taula per "evitar el debat de fons que demanen i així, indirectament, seguir mantenint un model d'explotació insostenible de l'aigua". Les entitats -Aigua és Vida, Ecologistes en Acció de Catalunya, Enginyeria Sense Fronteres i el Grup de Defensa del Ter- manifesten un "desencís total" amb la Taula i remarquen que de moment "no ha donat cap resultat". 

  • 11:49

    Restablerta la circulació a la línia R2 Nord de Rodalies entre El Prat i l'Aeroport després de diverses hores interrompuda per una avaria a primera hora del matí. 

     

    A la línia R3 continua interrompuda la circulació entre Parets i les Franqueses del Vallès pel robatori de cable a la catenària. Tècnics d'Adif continuen treballant per reparar els danys. Per minimitzar l'afectació, Renfe ha reprogramat el servei de la línia de tal manera que entre Puigcerdà i Les Franqueses es pot fer en tren, entre Les Franqueses i Parets amb autobusos per carretera i entre Parets i l'Hospitalet torna a funcionar el servei ferroviari. 

  • 11:41

    Joves pagesos de Castelló d'Ampúries protesten contra la sobreexplotació de l'aqüífer Fluvià-Muga

     

    Asseguren que "sobreexplotació" equival a "salinització" i demanen que s'aturi l'extracció d'aigua de l'aqüífer Fluvià-Muga. Es va salinitzar fa 40 anys amb les extraccions d'aigua que es va fer per als municipis de Roses i Cadaqués. Els pagesos temen que ara aquest problema s'estengui amb les noves captacions per garantir aigua per a aquest estiu per a aquestes poblacions de la Costa Brava. 

  • 11:30

    Badalona avança en la redacció del conveni amb la Generalitat per inspeccionar els blocs de l'illa del carrer Canigó

     

    L'Ajuntament de Badalona i la Generalitat han avançat durant el cap de setmana en la redacció del conveni per poder dur a terme inspeccions en profunditat dels 420 habitatges de l'illa dels carrers Canigó, Llefià i Ausias Marc, on el 6 de febrer van morir tres persones per l'esfondrament parcial d'un dels edificis. El tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Dani Gràcia, diu que "ja hi ha els primers esborranys" i espera que en les pròximes hores es pugui arribar a un acord: "No podem perdre ni un segon". Ara per ara, el principal escull és el finançament i des de l'Ajuntament urgeixen la Generalitat a "respondre positivament" a la petició que se'ls fa perquè sigui aquesta administració la que n'assumeixi els costos.

  • 11:02

    Es constitueix la comissió política per al traspàs de Rodalies a la Generalitat.

     

    El ministre de Transports, Oscar Puente, i la consellera de territori, Ester Capella presideixen la constitució d'aquesta comissió. S'encarregarà de fer el seguiment polític i governamental per desplegar l'acord de traspàs i crearà els grups de treball que han de desenvolupar els diversos aspectes relacionats amb la cessió, com ara la creació de la nova empresa pública, les infraestructures i el finançament. El traspàs de Rodalies és un dels punts de l'acord al qual van arribar el PSOE i Esquerra per investir Pedro Sánchez president.

     

  • 10:50

    Els Mossos d'Esquadra desmantellen a Barcelona un grup criminal multireincident especialitzat en robatoris amb força a domicilis utilitzant marcadors

     

    Els investigadors han detingut 5 persones, quatre homes i una dona d’entre 23 i 35 anys, a qui se’ls atribueixen 9 robatoris en domicilis a Barcelona, Mataró, Badalona, Esplugues i Sant Feliu de Llobregat. Les detencions, previstes pel dia 16 de febrer, es van precipitar dos dies abans, ja que tres dels investigats volien marxar fora de Catalunya per evitar l’acció policial. Els membres del grup intentaven fer-se passar per veïns o per persones de les quals, a priori, un veí no sospitaria. Als domicilis investigats s’hi han intervingut rossinyols i claus bumping per forçar portes, així com panys manipulats de diferents marques amb el que els investigats practicaven

  • 10:48

    El sector vitivinícola del Penedès reclama solucions per a pal·liar la sequera

     

    L'Institut Agrícola Català de Sant Isidre alerta que la situació "coincideix amb diversos anys marcats per la manca de producció" i que posa en risc la continuïtat i la viabilitat econòmica de les explotacions. Entre les demandes, hi ha l'habilitació "urgent" dels ajuts per la sequera de la campanya anterior o simplificar els procediments de sol·licitud i cobrament dels ajuts, entre d'altres.

  • 10:26

    En marxa un operatiu antidroga amb 11 escorcolls, la majoria al Vallès Oriental

     

    La Policia Nacional porta a terme aquest dilluns al matí un operatiu contra la salut pública amb onze entrades i escorcolls en diversos municipis, la majoria a la comarca del Vallès Oriental. Es preveuen diversos detinguts en aquest dispositiu antidroga.

  • 10:09

    El robatori de cabre a l'R3 provoca la interrupció de trens

     

    Des de l’inici del servei, un robatori de cable de catenària provoca una falta de tensió que interromp la circulació ferroviària entre Parets i Les Franqueses, el que afecta el servei de la línia R3. Tècnics d’Adif estan treballant per procedir a reparar els danys causats per aquest acte vandàlic. Per a minimitzar l’afectació, Renfe ha posat en marxa altres serveis alternatius de transport: 

    • Puigcerdà – Les Franqueses: Servei en tren
    • Les Franqueses – Parets: Servei alternatiu per carretera
    • Partets – L’Hospitalet: Servei en tren 
  • 8:49

    Sense servei al tram entre El Prat i l'Aeroport a l'R2 Nord per una avaria

     

    A l'R2 Nord una avaria manté sense servei el tram entre El Prat i l'Aeroport a l'R2 Nord, un trajecte que s'aconsella fer en metro.

  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dilluns 19 de febrer d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.
     

  • 8:20

    Luis Planas es reuneix amb les comunitats autònomes. 

     

     

    La pagesia arrenca la setmana amb més mobilitzacions arreu del territori espanyol, avui són els agricultors de les Balears els que s'afegeixen a les tractorades. Mentrestant, el ministre del ram Luis Planas es reuneix amb les comunitats autònomes. Ho fa per abordar els problemes i les demandes del sector i per exposar als diferents consellers autonòmics els temes que es tractaran en el Consell Europeu de Ministres d'Agricultura de la setmana vinent. Pel que fa a les mobilitzacions a Catalunya, avui hi haurà una concentració de joves pagesos contra la sobreexplotació de l'aqüífer Fluvià-Muga i la seva possible salinització. 

     
  • 8:18

    El Parlament celebra demà un ple monogràfic sobre la sequera

     

    El Parlament celebra demà un pla monogràfic sobre la sequera i el canvi climàtic. La sessió s’ha convocat a petició dels Comuns i de la CUP. Els dos grups parlamentaris volen debatre les restriccions que es poden aplicar al sector turístic de cara a la temporada d’estiu. En concret, demanen repensar el model al darrere del consum massiu d'aigua en hotels i creuers. 

     
  • 8:15

    Nova reunió del PSOE i el PP per renovar el CGPJ.

     

     

    El PSOE i el PP es tornen a reunir avui a Brussel·les per intentar desbloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial. Ho tornaran a fer amb la mediació de la Comissió Europea. Els socialistes afronten la trobada amb l’objectiu de renovar els membres del consell, i les populars demanen lligar-ho a modificar el sistema d’elecció dels components de l’organisme.  A la trobada tornaran a assistir el ministre de presidència, Félix Bolaños, el vicesecretari general institucional del PP, Esteban González Pons i el comissari de Justícia, Didier Reynders.

     

  • 8:10

    El PSOE demana allargar el termini |per votar el dictamen de la llei d'amnistia.

     

     

    El PSOE ha demanat a la mesa del Congrés allargar el termini per votar el dictamen de la llei d'amnistia. El text s'havia de votar en comissió aquest dimecres. Els socialistes van registrar la petició aquest dissabte amb l’objectiu d’aconseguir més temps per negociar amb Junts un nou text que permeti el vot afirmatiu dels de Carles Puigdemont a la normativa. Els populars afirmen que aquesta ampliació servirà per a preparar el terreny per a noves cessions als independentistes. 

  • 8:05

    El PP ha tornat a guanyar les eleccions gallegues. 

     

     

    La política aquest dilluns ve marcada per la ressaca electoral gallega. Alfonso Rueda designat per Núñez Feijóo (PP) per succeir-lo quan va marxar a Madrid, ha superat la seva primera prova electoral i ha obtingut de nou la majoria absoluta amb 40 escons, dos menys que en els anteriors comicis. El bon resultat del BNG que guanya sis escons més no serveix per sumar amb un Partit Socialista que ha baixat fins als nou diputats. Destaca l'entrada de Democracia Ourensana amb un sol diputat i que VOX, Sumar i Podemos queden fora del Parlament gallec. 

     
  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dilluns 19 de febrer de 2024.