Enlaces accesibilidad

Els fiscals del Suprem assenyalen Puigdemont com a líder de Tsunami

  • Els fiscals del Suprem emeten un informe considerant l'expresident Puigdemont líder absolut de Tsunami Democràtic i també apunten al terrorisme
  • El jutge García Castellón veu inadmissible que Suïssa demani explicacions sobre l'amnistia

Por
L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, assenyalat com a líder absolut de la plataforma Tsunami Democràtic
L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, assenyalat com a líder absolut de la plataforma Tsunami Democràtic

En plenes negociacions per la llei d'amnistia es fan públics dos posicionaments judicials. El jutge García Castellón veu inadmissible que Suïssa demani explicacions sobre l'amnistia, en el marc del cas de Marta Rovira. I de la seva banda, els fiscals del Tribunal Suprem també s'afegeixen a la tesi que l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, estava al capdavant de Tsunami Democràtic

Els fiscals contra Puigdemont

Concretament, els fiscals del Suprem consideren Puigdemont líder absolut i autor intel·lectual de Tsunami Democràtic. També qualifiquen les accions de la plataforma d'actes terroristes. Així consta en l'escrit remès a la tinent fiscal, que ara ha de redactar l'informe definitiu. Argumenten que l'objectiu era alterar la pau pública i subvertir l'ordre constitucional. L'informe no és vinculant i és la sala penal del Tribunal Suprem qui tindrà l'última paraula.

Els fiscals del Suprem situen Puigdemont al capdavant de Tsunami

De moment, el jutge de l'Audiència Nacional, Manuel García-Castellón, ja ha demanat a la fiscalia que li enviï l'informe. El document redactat pel Fiscal de Sala en cap, Fidel Cadena, remarca que Puigdemont "va estar informat des del principi de la constitució del grup organitzat", va estar present en reunions a Ginebra per posar-lo en marxa el 30 i 31 d'agost del 2019 i està "directament implicat en el llançament de la campanya de Tsunami a través de les xarxes socials".

Puigdemont ho qualifica de "delirant" i afirma que Cadena sap que la policia ha “manipulat” la informació sobre el cas Tsunami, però li dona credibilitat per motius “polítics”. “No tinc cap dubte que entre jutges, fiscals, policies i determinats polítics i mitjans abunden els artificiers de l’estat de dret, que creuen que qualsevol mitjà és lícit per defensar Espanya”, ha dit en un missatge a X.

Resposta al revés de Suïssa

Mentrestant, García Castellón, ja ha contestat i rebatut punt per punt a Suïssa per la seva negativa a la comissió rogatòria on els demanava localitzar la secretària general d'ERC, Marta Rovira. El país helvètic ha suspès la petició sobre la dirigent republicana o de facilitar-li informació, com ara dades d'un compte bancari suposadament relaciona amb Tsunami. Segons el jutge, els tractats internacionals impedeixen que Suïssa pugui denegar l'auxili judicial per motius polítics en una causa de terrorisme. 

En aquest sentit, avui el president per substitució del Consell General del Poder Judicial, Vicente Guilarte, ha insinuat que la decisió de Suïssa té a veure amb la negativa d'Espanya a extradir l'informàtic Hervé Falciani, al 2018. Garcia Castellón, a més, ha obert una peça secreta per aclarir qui coneixia la resposta de Suïssa, que ell va saber ahir per la premsa.