Enlaces accesibilidad
Actualitat

Resum de notícies a Catalunya del 21 de febrer de 2024 | El Parlament portarà al Congrés una proposició perquè els delictes de pederàstia més greus no prescriguin

  • El Hard Rock continua dificultant l'acord de pressupostos entre el govern i els comuns
  • Es recuperen les freqüències a les línies R4 i R7 de Rodalies després d'un robatori de cable de la catenària entre Sabadell Sud i Cerdanyola
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Víctimes d'agressions sexuals aplaudeixen que la llei del Parlament hagi estat aprovada | Arnau Martínez
Víctimes d'agressions sexuals aplaudeixen que la llei del Parlament hagi estat aprovada | Arnau Martínez

L'actualitat d'aquest dimecres passa la sessió del ple del Parlament, que portarà al Congrés dels Diputats una proposició de llei perquè els delictes sexuals greus contra menors d'edat no prescriguin. 

Nova jornada marcada per les alteracions del servei de Rodalies, en aquest cas pel robatori de cable de la catenària de l'R7 i R4 entre Sabadell Sud i Cerdanyola. 

L'aprovació dels pressupostos catalans ha centrat la sessió de control al President de la Generalitat d'aquest dimecres. Pols entre Aragonès i els comuns per un dels principals esculls dels comptes: el Hard Rock. 

Els fiscals del Tribunal Suprem consideren que Carles Puigdemont era el líder absolut de Tsunami Democràtic. Mentrestant, el jutge de la causa, García Castellón, ha retret a Suïssa el "biaix polític" i falta de col·laboració rebutjant la petició per localitzar Marta Rovira.

El bloc número 5 del carrer Canigó de Badalona és el tercer edifici desallotjat per propagació d'esquerdes arran de l'esfondrament.

Pet Shop Boys, The Kooks, o Chucho Valdés noves confirmacions del Crüilla 2024.

Resum de notícies a Catalunya del 21 de febrer de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:21

    Les víctimes de pederàstia celebren que el Parlament porti al Congrés la reforma perquè els delictes greus no prescriguin

     

    Les víctimes de pederàstia han celebrat que els grups parlamentaris del PSC, ERC, Junts, els comuns i Ciutadans hagin aprovat portar al Congrés una proposició de llei perquè els delictes sexuals greus contra menors d'edat no prescriguin. Miguel Hurtado, el primer denunciant del cas Montserrat, ha destacat aquest pas "importantíssim" per protegir "generacions futures". 

    El Parlament convalida la proposició  de llei perque els delictes més greus de pederastia no prescriguin | ELENA GARCIA
    rtve El Parlament convalida la proposició de llei perque els delictes més greus de pederastia no prescriguin | ELENA GARCIA
  • 20:12

    La Plataforma per la Llengua veu insuficient el Pla de Govern per millorar el català a la salut.

     

    D'aquesta manera, ha reaccionat l'entitat a la proposta de l'Executiu d'oferir formacions gratuïtes perquè professionals del sistema de salut pública de Catalunya aprenguin català. Òscar Escuder, el president de l'entitat, ha exposat que el domini de la llengua per part dels professionals forma part de la correcta atenció sanitària. Des de Plataforma per la Llengua han proposat mesures com sessions informatives per als nous col·legiats per explicar-los la societat on han anat a viure o proves de nivell a l'any i al cap de dos anys d'estar treballant.

  • 20:03

    El Departament de Salut ha confirmat que des de principi d'any s'han detectat 205 casos de tos ferina als centres educatius de Terrassa.

     

    Totes les infeccions s'han constatat amb diagnòstic microbiològic. Salut ha assegurat que des del Servei de Vigilància Epidemiològica territorial del Vallès Occidental i el Vallès Oriental s'està fent "un gran esforç de control", prioritzant l'abordatge de les persones més vulnerables. Salut recorda que no és una malaltia greu i que té un tractament eficaç i subratlla que no hi ha cap persona hospitalitzada.

  • 19:27

    Un dron amb IA ajudarà als Mossos contra el terrorisme, narcolanxes i robatoris de coure



    Els Mossos d'Esquadra han iniciat el desplegament territorial de la seva Policia Aèria incorporant 25 drons, un d'ells d'ala fixa, pioner en el sud d'Europa i amb intel·ligència artificial, destinat a lluitar contra el terrorisme, el narcotràfic per via marítima i els robatoris de coure. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i el comissari cap dels Mossos, Eduard Sallent, han mostrat avui els nous drons, amb una inversió total de més de 400.000 euros, que es desplegaran per a potenciar el patrullatge aeri, l'eficàcia dels dispositius i la presa de decisions des dels centres operatius.
     

  • 19:16

    Rosa Clará renuncia per primera vegada de la Bridal de Barcelona i acudirà a altres fires



    El grup català supervendes de moda nupcial Rosa Clará no participarà per primera vegada en la Barcelona Bridal Fashion Week que se celebra el mes d'abril i ha decidit "ser present en altres fires". Així ho ha anunciat aquest dimarts el grup a través d'un calendari en el qual assenyalen que han decidit avançar la presentació de les seves col·leccions 2025 a través d'una convenció pròpia amb clients de tot el món que ha tingut lloc entre el 10 i el 12 de febrer en el seu 'showroom' de Sant Just Desvern (Barcelona).

  • 18:49

    Un policia de la causa de Tsunami, investigat per dos jutges per maltractaments a detinguts


    Un dels agents de la Policia Nacional personat com a acusació en la causa en què l'Audiència Nacional investiga per terrorisme als dirigents de Tsunami Democràtic està imputat per dos jutjats de Barcelona per maltractaments a detinguts en manifestacions a favor del procés. Segons ha pogut confirmar Ràdio 4 l'agent és investigat pel jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona (juntament amb una desena de policies) acusat d'humiliar i vexar a una detinguda en les protestes contra la sentència del procés i pel jutjat número 11 per un delicte contra la integritat moral i tortures a un altre dels arrestats en els disturbis a Via Laietana.

  • 18:45

    Els accidents laborals van causar 103 morts a Catalunya el 2023

     

    Els accidents laborals van causar 103 morts a Catalunya el 2023, onze més que l'any anterior. Segons les dades de l'Observatori del Treball i Model Productiu, del total, 74 van ser durant la jornada de treball, quatre més que el 2022, i 29 van ser en desplaçaments cap a la feina, els anomenats 'in itinere', set més que l'any anterior. Dels que van ser durant les hores laborals, 70 van ser homes i 4 dones. La majoria es van concentrar en els assalariats (61) i 13 van correspondre a autònoms. Per sectors, bona part van ser en els serveis (38), seguit de la indústria (19), la construcció (11) i l'agricultura (6).

  • 18:40

    Aquesta tarda els ajuntaments de Campdevànol i Ripoll començaran a fer arribar aigua embotellada a les persones vulnerables.

     

    Una mesura que es mantindrà mentre duri la prohibició de beure aigua de la xarxa: actualment aquesta presenta  uns nivells d'arsènic superiors als permesos. L'aigua embotellada s'està distribuint a persones grans, de més de 65 anys, que viuen soles, amb problemes de mobilitat o que estan malaltes. Aquestes han de trucar a Creu Roja que és qui s'encarrega de coordinar el repartiment. Ahir van començar a rebre peticions i la primera entrega es farà aquesta tarda. 

  • 18:30

    Els veïns de Sorpe i Peramea, al Pallars Sobirà, tenen prohibit beure aigua de boca, tant pel consum humà com per cuinar, fins a nou avís.

     

    Aquest és el missatge que han rebut tots els habitants d'aquests pobles. Mentrestant no s'aixequi la restricció els ajuntaments d'Alt Àneu (Sorpe) i Baix Pallars (Peramea) proporcionaran garrafes d'aigua al veïnat. L'alcaldessa d'Alt Àneu, Laura Tristán, ha explicat que les analítiques fetes a començament de gener, i de les que ara han conegut els resultats, han sortit alterades i amb presència d'un component químic que apareix als productes de neteja. 

  • 18:29

    Silence comunica als antics treballadors de Nissan que presentarà un ERTO fins al 30 de juny

     

    Silence comunica als antics treballadors de Nissan que presentarà un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) fins al 30 de juny per fer front a la davallada de la demanda del mercat de mobilitat elèctrica. Fonts sindicals han apuntat que el fabricant de motos i nanocars té un problema d'estoc que obliga a presentar aquest expedient per reduir la càrrega de feina. En les seves comunicacions amb els treballadors, la companyia que dirigeix Carlos Sotelo ha defensat que el projecte no corre perill. Al seu torn, els sindicats han expressat preocupació per la situació i han sol·licitat un pla industrial concret que garanteixi el futur del projecte.

  • 18:21

    Tarragona vol treure la pols a la declaració de Patrimoni mundial de la humanitat per renovar-la com a marca de promoció turística.

     

    I per fer-ho viable prioritzarà més de 3 milions d'euros dels fons Next Generation per invertir-los en la millora d'alguns dels seus edificis romans més emblemàtics. El primer serà el Fòrum de la Colònia. Està situat a la part baixa de la ciutat i era, entre altres, l'espai on es reunia el tribunal de justícia romà. Els prop de 3 milions d'euros han de servir per convertir-lo en un espai obert als veïns i veïnes que han participat en el disseny. El projecte comporta una millora en l'accessibilitat i la museïtzació. 

  • 18:00

    Els mossos incorporen 24 nous drons a les regions policials d'arreu de Catalunya i una aeronau no tripulada d’ala fixa.


    L'objectiu principal: disposar de més mitjans en la lluita contra el terrorisme i contra les xarxes criminals de narcotraficants que operen per via marítima. Quelcom pel qual l'aeronau no tripulada d'ala fixa tindrà un paper capdalt, segons Eduard Sallent, comissari en cap de la policia catalana. Aquests nous mitjans aeris, que tindran una base fixa als diferents aeroports catalans, permetran, també, localitzar plantacions de marihuana en zones de muntanya de difícil accés. 

  • 18:00

    La compravenda d'habitatges cau un 10,2% a Catalunya durant el 2023, segons els API

     

    La compravenda d'habitatges a Catalunya va caure un 10,2% el 2023, fins a les 91.763 operacions, segons l'Associació d'Agents Immobiliaris de Catalunya i el Col·legi Oficial d'Agents de la Propietat Urbana (COAPI) de Barcelona. Segons les dues entitats, el 63,7% de les compravendes van tenir lloc a Barcelona el quart trimestre, seguit de Tarragona (16%), Girona (14,9%) i Lleida (5,5%). El preu mitjà es va situar en els 2.446 euros per metre quadrat al quart trimestre, un 1,2% anual més.

  • 17:54

    El CCCB celebra els 30 anys amb un programa de residències internacionals

     

    El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, el CCCB, celebra els seus 30 anys aquest cap de setmana. Destaquen una festa musical amb la DJ Meritxell de Soto, un concert a càrrec de Carles Viarnès amb visuals d'Alba G. Corral, una conversa entre la filòsofa Carolin Emcke i el científic Ricard Solé i dues instal·lacions creades amb intel·ligència artificial.

    El CCCB celebra els 30 anys amb un programa de residències internacionals
    rtve El CCCB celebra els 30 anys amb un programa de residències internacionals
  • 17:33

    Investiguen la profanació de 59 nínxols del cementiri de Lleida per a presumptament robar joies
     


    Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Lleida investiguen la profanació de 59 nínxols del cementiri municipal presumptament per a robar joies, han indicat fonts policials, que han indicat la dificultat de concretar el sostret en tractar-se de tombes. El consistori ha explicat que l'incident va ser el diumenge a la nit, quan va saltar l'alarma del recinte a les 21.52 hores. Els 59 nínxols profanats pertanyen als departaments més antics del cementiri i la majoria correspon a inhumacions de fa entre 70 i 100 anys, per la qual cosa el consistori augura que serà "difícil trobar als propietaris o beneficiaris".

     

  • 17:11

    Els embassaments de les conques internes catalanes baixen per primera vegada del 15% de capacitat.

     

    El Parlament votarà aquest dijous les propostes dels grups en el marc del ple monogràfic sobre la sequera i, entre els temes destacats, hi ha les restriccions als sectors del turisme i la pagesia, el projecte del Hard Rock i el rebuig als transvasaments entre conques hidrogràfiques. Portar aigua amb vaixells, les condicions per omplir piscines i el règim sancionador contra els municipis que incompleixen les restriccions són altres qüestions recurrents.

  • 17:16

    Executats dos desnonaments al Raval malgrat l'oposició dels activistes pel dret a l'habitatge

     

    Dos desnonaments han estat executats aquest matí al barri del Raval, a Barcelona, malgrat l'oposició dels activistes pel dret a l'habitatge que s'hi havien concentrat des de primera hora del matí per impedir-ho. Al llarg del matí hi ha hagut tensió entre els activistes concentrats davant del bloc, al número 106 del carrer del Carme, i els Mossos d'Esquadra. Fonts policials precisen que hi havia un requeriment judicial d'ordre públic i mediació. Després de diverses hores, però, i davant la manca d'acord amb la comitiva judicial, els agents han anat traient un a un els concentrats i dos dels desnonaments previstos s'han executat.

  • 16:45

    Catalunya participarà en el MWC i en el 4YFN amb 360 empreses

     

    Catalunya comptarà amb una participació rècord de 360 empreses al Mobile World Congress i al 4YFN. Aquesta xifra supera en un 8,1% la xifra d'empreses que van prendre-hi en l'edició de l'any passat i la més alta de la sèrie històrica. Del total, 69 empreses, centres tecnològics i entitats comptaran amb un estand al Mobile i la resta, 291, al 4YFN. El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha explicat que no només es vol aprofitar la dimensió internacional del MWC sinó també "impulsar l'ecosistema propi" i que les empreses catalanes puguin buscar oportunitats en forma d'aliances o nous inversors. D'altra banda, l'estand Catalonia difondrà el potencial de la supercomputació com un dels vectors claus en l'àmbit científic a Catalunya.

    360 empreses catalanes presents al MWC i al 4YFN
    rtve 360 empreses catalanes presents al MWC i al 4YFN
  • 16:36

    Explicar l'autisme a les xarxes: en Pau té 10 anys i fa vídeos del seu dia a dia

     

    En Pau és un nen de 10 anys que pateix autisme d'alta funcionalitat. Té milers de seguidors a les xarxes socials, on explica el seu dia a dia amb autisme. Una manera de fer visible el que pateixen 1 de cada 80 persones a Catalunya.

    Explicar l'autisme a les xarxes: en Pau té 10 anys i fa vídeos del seu dia a dia
    rtve Explicar l'autisme a les xarxes: en Pau té 10 anys i fa vídeos del seu dia a dia
  • 16:08

    Una agent dels Mossos dispara contra un narcotraficant

     

    Tot ha passat en el marc d'un dispositiu policial contra el tràfic de drogues a Vallvidrera. Quan els Mossos han demanat a l'home que aturès el vehicle, aquest hauria accelerat contra els agents intentant atropellar-los i és quan l'agent, diuen fonts policials, ha disparat. Després l'home ha intentat fugir per un barranc.

  • 15:45

    El TS diu que el CatSalut va discriminar un nen amb malaltia rara per no tramitar la petició de medicament no autoritzat

     

    El Tribunal Suprem ha sentenciat que el Servei Català de la Salut i l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona van discriminar un nen amb una malaltia rara en denegar-li l’accés excepcional a un medicament en fase experimental. Segons la sentència, el CatSalut i l’hospital van impedir que la mare del pacient pogués demanar al Servei Nacional de Salut que fes una excepció per accedir al finançament públic d’un medicament que li havien recomanat els metges i que altres pacients rebien.

  • 15:00

    Detecten perquè un tipus de tumor esquiva el sistema immunitari i una mutació que serviria per a una vacuna

     

    El seguiment exhaustiu des de l'IrsiCaixa d'una pacient amb càncer de mama triple negatiu, durant cinc anys, ha permès descobrir perquè el tumor aconsegueix esquivar el sistema immunitari, però també que hi ha una mutació en un gen què el sistema immunitari sí el reconeix, que serviria per a una vacuna terapèutica. Els resultats demostren que, tot i que la resposta immunitària contra el càncer es manté ferma fins al final de la malaltia, la complexitat genètica de les cèl·lules cancerígenes i la seva habilitat per evadir la immunitat li impedeixen vèncer el càncer.

  • 14:33

    Dos de cada tres catalans són "bastant feliços" 

     

    Segons l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió realitzada a finals de l'any 2023, el 66% dels catalans es mostra bastant feliç, una xifra semblant a la de la resta d'Espanya i fins i tot dels països de la UE. Això sí, suspenen les principals institucions i de fet només la policial obté una nota per sobre del 5 pel que fa a confiança.

    Pel que fa als valors, més meitat dels homes joves consideren que el feminisme ha anat massa lluny i gairebé 6 de cada 10 consideren que les dones posen denúncies falses per aconseguir beneficis econòmics i fer mal a les seves parelles. Una inclinació a la dreta cada vegada més freqüent entre els homes joves

  • 14:11

    Els fiscals del Suprem consideren que Puigdemont dirigia Tsunami Democràtic

     

    Els fiscals del Suprem consideren Puigdemont líder absolut i autor intel·lectual de Tsunami Democràtic. També qualifiquen les accions de la plataforma d'actes terroristes.  Així consta en l'escrit remès a la tinent fiscal, que ara ha de redactar l'informe definitiu. Argumenten que l'objectiu era alterar la pau pública i subvertir l'ordre constitucional. L'informe no és vinculant i és la sala penal del Tribunal Suprem qui tindrà l'última paraula. Puigdemont ho qualifica de delirant.

  • 13:49

    Els empleats de la banca protesten per Barcelona per reclamar millors salaris després dels beneficis rècord del sector

     

    Els treballadors de la banca s'han manifestat aquest dimecres pels carrers del centre de Barcelona per reclamar millores salarials: "Exigim un conveni just". La protesta, convocada per UGT, CCOO i Fine, ve motivada després que les negociacions pel nou conveni estiguin encallades, tal com denuncien els sindicats. La proposta dels representants dels treballadors és d'una pujada per sobre del 17% en tres anys, una demanda fruit dels beneficis de rècord de la banca aconseguits el 2023.

  • 13:41

    L'Ajuntament de Badalona, preocupat per la propagació d'esquerdes

     

    El tinent d'alcalde de Territori de l'Ajuntament de Badalona, Dani Gracia, admet que la situació al carrer Canigó és preocupant després que s'hagi ordenat el quart desallotjament d'un bloc de la mateixa illa d'edificis del que es va esfondrar. Ara per ara no es pot descartar "cap escenari", quan tot just s'han iniciat les inspeccions de les finques per part d'una empresa especialitzada contractada per l'Ajuntament. "Anirem bloc a bloc i treballaran tres equips per anar el més ràpid possible", detalla. Una altra actuació en marxa és l'anàlisi de les cobertes dels edificis amb el dron de la Guàrdia Urbana. Els tècnics volen avaluar l'estat, els pesos que suporten i si s'han fet modificacions que puguin afectar a la fragilitat de l'estructura.

  • 13:02

    Alves sabrà demà si continua a la presó o si queda en llibertat

     

    Dani Alves serà traslladat demà novament des de presó a l'Audiència de Barcelona. El tribunal que el va jutjar ha citat totes les parts, que esperen que els notifiquin la sentència. El judici va acabar avui fa just dues setmanes. Tan la fiscalia com l'acusació particular el consideren autor d'agressió sexual i li demanen 9 i 12 anys de presó, respectivament.

     
  • 12:42

    Tensió entre la policia i activistes pel dret a l'habitatge en un desnonament múltiple al Raval de Barcelona

     

    L'ordre de desnonament de dos habitatges al número 106 del carrer del Carme del Raval de Barcelona està provocant tensió entre els mossos d'esquadra i activistes pel dret a l'habitatge. Els moviments en defensa del dret a l'habitatge havien convocat des de primera hora del matí i desenes d'activistes s'han concentrat a les portes del bloc. En concret hi havia ordre de llançament per tres habitatges del bloc afectat per manca de títol habilitant, segons han informat fonts del consistori. Finalment, però un dels tres va ser suspès aquest dimarts en aplicació de la moratòria de desnonaments per casos de vulnerabilitat. Es tracta d'una família monoparental formada per àvia, mare i dos nets.

  • 12:37

    Uns 500 pagesos catalans s'uneixen a la marxa rural a Madrid: "El moviment no s'ha de parar fins que hi hagi resposta"

     

    Mig miler d'agricultors catalans s'han desplaçat aquest dimecres fins a Madrid per participar en una nova jornada de mobilitzacions per alertar de la situació del camp. "El moviment que s'ha iniciat de protestes, fins que no hi hagi respostes reals no s'ha de parar", ha dit el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball.

  • 12:32

    El Parlament aprova portar al Congrés una reforma perquè els delictes greus de pederàstia no prescriguin

     

    El ple del Parlament portarà al Congrés dels Diputats una proposició de llei perquè els delictes sexuals greus contra menors d'edat no prescriguin. Així ho ha aprovat aquest dimecres el ple de la cambra una àmplia majoria dels grups (PSC, ERC, Junts, els comuns i Ciutadans), amb l'únic vot en contra de l'extrema dreta de Vox i l'abstenció de la CUP, el PP i la diputada no adscrita Cristina Casol. Un cop aprovada, ara passa a la cambra baixa espanyola per poder començar la seva tramitació.

  • 12:16

    Desnonament al Raval de Barcelona amb més de 12 persones afectades

     

    Al barri del Raval de Barcelona està en marxa un desnonament amb més de 12 persones afectades en un edifici propietat d'un fons voltor. Hi ha una concentració a les portes per a evitar que la comitiva judicial pugui entrar als pisos i fer efectiu el desnonament.

  • 12:01

    Desallotgen un quart edifici del carrer Canigó de Badalona

     

    Arran de la inspecció encarregada per l'Ajuntament a una empresa especialitzada sobre les finques del carrer Canigó de Badalona, s'ha hagut de procedir al desallotjament de l’edifici número 5, que a més a més, s'apuntalarà per dins. És el tercer edifici que es desallotja en els darrers dies per la propagació d'esquerdes, el quart en total comptant l'esfondrat.

  • 12:00

    La CUP demana a ERC i Junts que esmenin la llei d'amnistia per incloure el delicte de coaccions

     

    El diputat de la CUP Xavi Pellicer ha demanat a ERC i Junts que esmenin la llei d'amnistia per incloure el delicte de coaccions. Durant la sessió de control al president de la Generalitat, Pellicer ha recordat que hi ha una persona condemnada a 2 anys i quatre de mesos de presó pel delicte agreujat de coaccions, ara mateix exclòs de la llei d'amnistia. A la rèplica, Pere Aragonès s'ha limitat a donar suport a totes les persones afectades per la "repressió" de l'Estat.

  • 11:40

    Malestar i crítiques dels usuaris de Rodalies al Vallès després del robatori a la catenària: "No ens informen"

     

    El robatori de cable de la catenària entre Sabadell Sud i Cerdanyola del Vallès ha provocat un nou trasbals als usuaris de les línies R4 i R7. Això ha obligat a circular per via única entre aquestes estacions i ha anul·lat el servei entre Cerdanyola i la Universitat Autònoma, un tram que Renfe ha cobert amb un servei d'autocar. Tot i la presència d'un informador, a molts usuaris no els ha arribat aquesta dada i han buscat la manera d'arribar a destí, la majoria optant per l'alternativa del bus, l'e3. La parada s'ha omplert ràpidament de gent, i molts dels busos que arribaven duien el cartell de 'complet'. Ha provocat desorientació i malestar per part de molts passatgers, que sabien que arribarien tard a la seva destinació.

  • 11:36

    Badalona inicia les inspeccions de les 22 finques del carrer Canigó

     

    Comencen a inspeccionar les 22 finques que podrien estar afectades arran de les esquerdes aparegudes després de l'esfondrament de l'edifici número 9 del carrer Canigó de Badalona. En total són 420 habitatges. Segons expliquen els veïns, l'Ajuntament els va dir en la reunió de dilluns que haurien de pagar uns 70 o 80 euros per pis en aquesta primera inspecció. Però, arran del desallotjament del bloc número 11, el consistori va decidir contractar una empresa especialitzada i assumiria tot el cost. Els veïns dels edificis 1 i 13 diuen que estan al dia del manteniment. A més a més, asseguren que tenen la Inspecció Tècnica dels Edificis (ITE) passada i que han anat fent les reformes que eren necessàries, com és el cas de la façana.

  • 11:24

    Monitoren una dona amb càncer de mama triple negatiu i detecten els factors que faciliten el progrés de la malaltia

     

    El seguiment exhaustiu d'una dona amb càncer de mama triple negatiu ha evidenciat que les cèl·lules canceroses presenten múltiples alteracions genètiques, de proteïna i de processos cel·lulars, que actuen en sinergia per escapar de les defenses del propi cos i resistir les immunoteràpies. Es tracta d'un treball de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa que durant més de cinc anys ha monitorat la pacient i el seu tumor. Els resultats han revelat la necessitat d'aplicar teràpies combinades complexes i fer una detecció precoç.

  • 11:15

    FGC incrementarà en 30 circulacions diàries i doblarà la capacitat dels combois durant el Mobile World Congress

     

    Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) incrementarà en 30 circulacions diàries de trens de la línia Llobregat-Anoia i doblarà la capacitat dels combois, passant de tres a sis cotxes, durant la celebració del Mobile World Congress -s'organitza del 26 al 29 de febrer-. Es tracta d'un dispositiu de reforç del servei que busca "absorbir l'augment de la demanda de desplaçaments" i subratlla que la connexió entre les estacions de plaça Espanya i Europa | Fira és de sis minuts. També es redissenyarà la mobilitat en els vestíbuls d'aquestes dues estacions, ja que segons estima FGC la línia arribarà al màxim de la seva capacitat, amb el transport de 8.000 persones a l'hora.

  • 11:00

    SESSIÓ DE CONTROL AL GOVERN | Junts, CUP i comuns collen Aragonès perquè es decideixi sobre el Hard Rock si vol aprovar els pressupostos

     

    El Hard Rock ha centrat la sessió de control al president de la Generalitat. Els grups de Junts, CUP i comuns han collat Pere Aragonès perquè es decideixi sobre el projecte al Camp de Tarragona si vol el suport d'aquests grups per aprovar els pressupostos. Junts i PSC hi estan a favor, i CUP i comuns en contra. Aragonès ha argumentat que l'executiu tramitarà el projecte d'acord amb la normativa urbanística garantint la sostenibilitat de qualsevol iniciativa, i ha recordat que una majoria del Parlament està a favor del Hard Rock. 

  • 11:07

    Desenvolupen una eina d'intel·ligència artificial per predir l'evolució dels pacients amb esclerosi múltiple

     

    Investigadors coordinats per l'Hospital del Mar han desenvolupat una eina basada en intel·ligència artificial per predir quina serà l'evolució de les persones amb esclerosi múltiple. L'estudi l'ha coordinat el director del programa de Neurociències i cap del servei de Neurologia de l'hospital, Pablo Villoslada, i s'ha publicat a la revista 'Journal of Neurology'. Hi ha participat també l'Hospital Clínic de Barcelona, la Universitat Charité de Berlín, l'Hospital Policlínic Sant Martino de Gènova i l'Hospital Universitari d'Oslo. Per arribar a aquesta eina s'ha fet el seguiment durant dos anys de més de 300 pacients amb esclerosi múltiple i un centenar de persones lliures de malaltia.

  • 11:03

    Els fiscals del Suprem veuen a Puigdemont "líder absolut" del grup "terrorista" Tsunami Democràtic.

     

     

    Els fiscals del Tribunal Suprem consideren que l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont va assumir el "lideratge absolut" de Tsunami Democràtic, "un grup organitzat de caràcter terrorista", per la qual cosa creuen que "no hi ha cap dubte que els fets encaixen perfectament" en el delicte de terrorisme.

    Es tracta de la principal conclusió de l'escrit redactat pels fiscals de Sala cap Fidel *Cadena i Javier Sánchez-*Covisa, al qual ha tingut accés RTVE i que plasma el sentir majoritari dels fiscals, de cara a preparar l'informe que determinarà el criteri del ministeri públic respecte de si demana o no a la Sala Segona del Suprem que investigui a Puigdemont per terrorisme.

     

     

  • 11:01

    Una mossa fereix un presumpte traficant durant una vigilància a Sarrià.  

     

     

     Segons els Mossos d'Esquadra, en un dispositiu policial li donen l'alto, i el traficant no s'atura. Accelera contra els mossos. I l'agent de la policia catalana el dispara. Ell surt del cotxe, i salta per un barranc. L'agent ha fet ús de la seva arma reglamentària a l'espera de confirmar que les ferides són per arma de foc. Al cotxe, l'home portava droga. Ara es troba a l'hospital ingressat. 

     
  • 10:56

    Tallada l'R7 entre Cerdanyola i la UAB, i afectacions als trens de l'R4 per un nou robatori de cable.

     

     

    Alteracions de la circulació de trens a l'R4 i l'R7 per un nou robatori de cable entre Sabadell Sud i Cerdanyola
    rtve Alteracions de la circulació de trens a l'R4 i l'R7 per un nou robatori de cable entre Sabadell Sud i Cerdanyola
  • 10:30

    El sindicat de maquinistes Semaf convoca quatre jornades de vaga a Renfe al març

     

    El sindicat de maquinistes Semaf ha convocat quatre jornades de vaga a Renfe durant el mes que ve per denunciar que les plantilles estan "infradimensionades" i contra el traspàs de Rodalies a la Generalitat. Concretament, les aturades seran de 24 hores els dies 1, 4 i 12 de març, mentre que el 6 de març les protestes seran entre les 7:00 h i les 10:00 h; entre les 13:00 h i les 16:00 h i entre les 19:00 h i les 22:00 h.

  • 10:14

    Afectacions a l'R4 i l'R7 per un nou robatori de cable de catenària, entre Sabadell Sud i Cerdanyola

     

    L'R4 i l'R7 registren noves afectacions en la circulació per un nou robatori de cable de catenària. La sostracció s'ha produït entre Sabadell Sud i Cerdanyola. Això obliga a circular per via única entre Sabadell Sud i Montcada Bifurcació, restricció que només permet que circulin dos trens per hora i sentit. A l'R7, el tram entre Cerdanyola Universitat i Cerdanyola es fa amb un servei per carretera, mentre que entre aquesta última parada i Fabra i Puig els viatgers poden agafar els trens de l'R4.

  • 10:00

    La pagesia es manifesta a Madrid davant del ministeri d'Agricultura

     

    La pagesia de tot l'Estat està cridada a protestar avui a les 14 hores davant del Ministeri d'Agricultura a Madrid. 5 columnes de tractors bloquegen a hores d'ara els accessos a la capital. A Torrejón de la Calzada s'han viscut moments de tensió entre els manifestants i la Guàrdia Civil on els agricultors finalment han aconseguit tallar l'A-42. Unió de Pagesos calcula que unes 500 persones i una dotzena de tractors han sortit des de Catalunya.

     
  • 9:10

    Trias creu que seria un error que no s'aprovés la llei d'amnistia: "Hem de trobar un desllorigador"

     

    El president del Grup de Junts – Trias per Barcelona carrega contra Jaume Collboni i Salvador Illa perquè "volen dominar el país". Trias confia que Junts votarà a favor de la llei d’amnistia, "amb variacions" que faran els socialistes: "Hem de trobar un desllorigador, tothom haurà de cedir". 

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 21 de febrer d'El Temps de RTVE Catalunya amb la Sònia Papell.

  • 8:25

    Alerta per escanejar-se l'iris a canvi de criptomonedes

     

    La informació de l'iris és una informació biomètrica que centenars de persones han cedit a Worldcoin, un projecte empresarial del creador del xat GPT. L'Agència Espanyola de Protecció de Dades estudia 4 denúncies. Una d'elles procedent de Catalunya

     
  • 8:20

    Desallotjat un tercer pis a Badalona per risc d'ensorrament

     

    Desallotjat a Badalona un tercer edifici al carrer Canigó, després de l'aparició d'esquerdes. És a un bloc contigu al qual es va ensorrar el 6 de febrer i en el que van perdre la vida tres persones. L'Ajuntament ha anunciat la contractació d'una empresa especialitzada per inspeccionar a partir d'avui tots els habitatges de l'illa de cases. En total, es revisaran 420 llars.

     
  • 8:15

    Suïssa qüestiona les actuacions de García Castellón en el cas Tsunami

     

    La Justícia suïssa qüestiona la investigació del jutge García Castellón pel cas Tsunami i veu un possible caràcter polític en les actuacions del magistrat. L'oficina federal no hi veu cap relació amb Marta Rovira i rebutja localitzar-la. Suïssa també qüestiona a García Castellón que demani de nou els moviments bancaris d'un compte, quan ja li va denegar fa 4 anys. I demana informació sobre com afectaria Rovira la llei d'amnistia.

  • 8:10

    La llei d'amnistia es votarà el 7 de març en comissió. 

     

     

    Nou termini per la llei d'amnistia. Es debatrà a la comissió de justícia el 7 de març. La mesa del congrés ha aprovat una pròrroga amb els vots del PSOE i Sumar, que tenen majoria. El PP hi ha votat en contra. Ara els socialistes tenen 15 dies més per negociar amb Junts el text de la llei. Demanen als de Puigdemont que estiguin a l'alçada, i asseguren que no s'entendria que no hi donessin suport.
     

     
  • 8:05

    Aragonès anuncia 1.045 milions d'euros per pal·liar la sequera

     

    El Parlament comença a les 9 una sessió de control amb la sequera i els pressupostos de rerefons. Al ple monogràfic d’aquest dimarts, el president de la Generalitat va anunciar que els comptes inclouran 1.000 milions d’euros per millorar l'ús eficient de l'aigua. L’executiu es torna a reunir aquesta setmana amb el PSC per negociar el seu suport. Diuen que la construcció del Hard Rock no serà cap escull.

     
  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dimecres 21 de febrer de 2024. 

     


    Consulta aquí les notícies més destacades d’ahir.