Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Bustinduy, sobre la llei ELA: "La tramitació de les lleis acostuma a trigar, però vaig veure cert consens"

Per
Cafè d'idees - Pablo Bustinduy: "Vaig veure cert consens amb la llei ELA"

El ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, defensa "anar fent coses" per avançar mentre la llei ELA no tira endavant. "La tramitació de les lleis acostuma a trigar. L'altre dia vaig veure cert consens entre els grups majoritaris", el que dona més opcions que pugui tirar endavant, ha reivindicat. El membre de l'executiu espanyol diu que la compareixença de Juan Carlos Unzué al Congrés de Diputats va mostrar com una evidència que les persones amb ELA no se senten acompanyades: "Jo si hi vaig ser. Els poders públics han arribat tard".

En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, el ministre també explica, que mentre no es disposi d'una llei, han obert els primers centres públics adaptats per a persones amb ELA: "Serà el primer d'Europa dissenyat per a famílies amb ELA. Volem un ràpid reconeixement de la malaltia i assistència personal i ajut a domicili", ha detallat.

24 horas - Juan Carlos Unzué: “Necesitamos que Ley ELA se tramite” - Escuchar ahora

"L'estratègia al PP se'ls girarà en contra"

Bustinduy també carrega contra la deriva "d'arrossegament" del Partit Popular cal a l'extrema dreta: que diu "va marxar amb l'austeritat i torna de la mà de la ultradreta. Per a la democràcia, és una tragèdia. Estic segur que els sortirà malament". Acusa els populars de qüestionar legitimitat del govern i ho qualifica de "joc obscè". Creu que l'estratègia se'ls girarà en contra i els suposarà un cost electoral: "Els pactes i les coalicions amb l'extrema dreta els suposarà un cost democràtic".

També ha expressat la seva indignació per les presumptes comissions que hauria cobrat Koldo García, exassessor de José Luís Ábalos, en la compra de mascaretes durant la pandèmia. Per a Bustinduy és "indignant i greu", i encara més tenint en compte el context de la pandèmia: "És completament inacceptable". El ministre ha esperat una resposta "exemplar" de la justícia si es confirmen els fets.

Les mesures socials

El ministre de Drets Socials demana a la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, que s'opti per les "fórmules més ambicioses" per establir l'índex de preus de lloguer a Catalunya, i reconeix que tenen visions diferents en diferents aspectes: "Hi dialogo habitualment. Sempre ha demostrat predisposició a entendre'ns". Recorda que l'índex no està publicat encara i que s'està negociant amb la Generalitat. Reclama que la llei ha de servir per regular els preus i ha de servir perquè baixin els lloguers". "Si no estarem perdent una oportunitat històrica", ha manifestat.

D'altra banda, Bustinduy defensa que no només cal finançament sinó també un canvi de model del sistema de dependència i residencial: "S'ha de desinstitucionalitzar. El futur no és construir macroresidències". El ministre acusa el PP de desmantellar la llei de la dependència i es compromet incrementar fins al 50% el finançament de la llei d'aquí a final de la legislatura: "Es van avantposar les polítiques econòmiques a les polítiques socials. Volem no només recuperar els nivells de finançament sinó que quedin blindats", ha argumentat.

Valora positivament la sentència a Dani Alves

Bustinduy també ha valorat positivament la sentència del cas contra Daniel Alves a quatre anys i mig de presó. Remarca que fa uns anys hauria estat "difícil" veure una sentència com aquesta: "Seria difícil que el cas s'hagués denunciat, s'hagués cregut a la persona i que una persona amb poder hagués hagut de rendir comptes. És la constatació d'un canvi molt profund i molt positiu en la societat".

El ministre de Drets Socials diu que entén els arguments del qui critiquen la sentència per massa tova, però al·lega que és un símptoma d'una societat millor: "El tipus de canvis que es veuran en el futur. En la violència contra les dones o en la bretxa salarial, que suposa que les dones a partir dels 30 anys tenen salaris divergents. Això també és un canvi".

El membre de l'executiu espanyol ha celebrat també que la societat ha canviat, i que això està fent també que les relacions de poder, les institucions, la magistratura i les lleis també ho estiguin fent. Ha reconegut el debat sobre el fet que s'hagi acceptat que l'exfutbolista ha pagat ja la indemnització a la víctima com a atenuant, però ha insistit que la valoració general ha de ser positiva.