Enlaces accesibilidad
MWC

Barcelona espera un fort impacte econòmic del MWC

  • Es calcula superar els 461 milions d'euros de l'activitat de l'edició anterior
  • Els hotels estan gairebé al complet i, la restauració i l'oci calculen una facturació al voltant dels 105 milions d'euros

Per
Superar els 461 milions d'euros d'impacte econòmic, les projeccions de l'edició 2024.
Superar els 461 milions d'euros d'impacte econòmic, les projeccions de l'edició 2024.

Barcelona està preparada per a la inaugració del congrés tecnològic més important del món, el Mobile World Congress (MWC), que apunta a superar l'impacte econòmic de 2023, que es va situar al voltant dels 461 milions d'euros.

Mentre al recinte firal de la Gran Via, a l'Hospitalet de Llobregat, ultimen els detalls del saló, els hotels ja reben els primers congressistes. La majoria d'establiments fa dies que tenen penjat el cartell de complet i esperen facturar més que l'any passat perquè, tot i que l'ocupació serà similar, els preus de les habitacions són més elevats.

Hotels i restaurants freguen la plena ocupació

El Gremi d'Hotels de Barcelona mira amb optimisme l'esdeveniment. Fins al moment, s'han fet més de 20.000 reserves en pernoctacions des de l'agència oficial del MWC i s'espera més confirmacions el cap de setmana.

Això s'explica, segons Juan Gallardo, soci de la promotora i consultora immobiliària '3 Capital', perquè el congrés ha perdut l'efecte de novetat i hi hauran estades més curtes i menys celebracions paral·leles. És a dir, la tònica de reservar discoteques i restaurants en exclusiva s'ha reduït.

Gallardo assenyala que hi ha hagut un canvi de paradigma i ara es dona més pes a la reunió professional. Afirma que des de la Covid, les empreses van ser conscients que no feia falta desplaçar grans grups a llargues distàncies per aconseguir els resultats esperats.

D'aquesta manera, en l'edició d'enguany no s'espera allotjaments en localitats de fora de Barcelona, i tampoc els hotels demanen una estada mínima. Els productes més reservats són els hotels i apartaments d'alt standing pròxims al recinte firal i als establiments cèntrics.

Davant la situació de sequera, s'ha posat en marxa una campanya per conscienciar els 95.000 congressistes que vindran aquests dies. Es calcula que els visitants poden arribar a consumir entre 3 i 5 vegades més aigua que els residents.

Restauració i oci són optimistes

La restauració també frega la plena ocupació amb reserves tancades, en alguns casos, des de l'edició anterior. Bars, restaurants i locals d'oci nocturn calculen que els congressistes gastaran de mitjana uns 300 euros cada dia, cosa que situaria la facturació total per sobre dels 100 milions d'euros. Aquesta xifra encara és un 8 % inferior a la d'abans de la pandèmia, però podria augmentar, ja que una part destacada dels assistents arriben el cap de setmana previ a l'esdeveniment.

Els preparatius del Mobile World Congress, reserves de restaurants al 90%

Des de la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fesacarm) celebren que la facturació es distribuirà per totes les zones de la ciutat, encara que els locals cèntrics seran els que s'emportin el gruix (prop d'un 80 %).

Barcelona, ciutat de grans negocis

Des de l'organització, calculen unes projeccions econòmiques de xifres similars a les de l'època prepandèmica. També esperen generar més de 9.100 llocs de feina i acollir 95.000 assistents.

John Hoffman, el CEO de la GSMA, entitat organitzadora del congrés, assegura que tenen un contracte amb Barcelona fins al 2030, però que pot anar més enllà. "Ens uneix fins que una de les parts digui prou. Així que, de fet, l'hem estès per sempre", ha sentenciat.

El director general de la Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, celebra que Barcelona sigui una "ciutat tecnològica i de talent", amb gairebé un centenar de hubs tecnològics a la capital catalana.

Catalunya comptarà amb la participació de 360 empreses al Mobile World Congress (69) i al 4YFN (291). Es tracta d'una xifra rècord i que supera en un 8,1% les empreses presents a l'edició anterior.

360 empreses catalanes presents al MWC i al 4YFN

Segons el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, volen impulsar un "ecosistema propi" en què els negocis catalans tinguin lloc per cercar noves aliances o inversors.

Reforç del transport els dies de congrés

L'Aeroport de Barcelona - El Prat realitzarà una operativa especial entre els dies 23 de febrer i 3 de març. De fet, Aena preveu més de 8.000 moviments, un 10,8 % interanual més, una xifra que es troba per sobre del 2019 en un 2,97 %. Els dies amb major programació de vols són l'1 de març i el 23 de febrer, just abans i després de la fira.

A més a més, la companyia Vueling sumarà fins a 36 nous vols amb motiu del congrés tecnològic, en concret amb la connexió de deu ciutats europees. També durant la celebració del congrés, la línia de metro L8, que va de Pl. Espanya a Molí Nou, doblar la capacitat fins a les 30 freqüències diàries.