Enlaces accesibilidad

Els pressupostos de la Generalitat, a tocar

  • ERC assegura que aquesta serà la setmana per tancar l'acord dels comptes catalans sense aclarir que passarà amb el Hard Rock
  • El PSC confia en "la paraula" de Pere Aragonès sobre el compliment de l'acord del macrocasino del Camp de Tarragona

Per
Pere Aragonès conversa al Parlament amb la consellera d'Economia, Natàlia Mas
Pere Aragonès conversa al Parlament amb la consellera d'Economia, Natàlia Mas

L'esperat acord dels pressupostos de la Generalitat per aquest 2024 pot ser qüestió d'hores. Els republicans asseguren obertament que "aquesta setmana han de passar coses" i que s'han de produir "avenços" per la seva aprovació. El principal escull continua sent l'oposició frontal dels comuns al Hard Rock. Una posició fortament contestada pels republicans i que els socialistes donen per superada confiant en la paraula donada per Pere Aragonès.

ERC respon els comuns

La portaveu d'ERC, Raquel Sans, augmenta la pressió a l'oposició: "Després de mesos de negociació, aquesta ha de ser la setmana dels pressupostos". En una entrevista al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2, el portaveu d'En Comú Podem, David Cid, ha instat ERC a atrevir-se a dir 'no' al PSC amb el Hard Rock. Sans ha recordat a Cid que hi ha una majoria al Parlament favorable al projecte: "No és qüestió de voler o no, sinó que hi ha una tramitació administrativa en curs", ha sentenciat Sans.

ERC assegura que aquesta és una setmana clau pels pressupostos

La portaveu republicana ha insistit que els comptes per a 2024 "no inclouen ni una sola línia ni una sola partida a favor o en contra d'aquest projecte". Així mateix, ha destacat que existeix una majoria en la Cambra catalana favorable a aquest complex recreatiu, assegurant que no és una condició dels republicans per a l'aprovació pressupostària. Sans ha rebutjat que qualsevol formació política "estigui disposada a desaprofitar aquests recursos", que ha alertat que poden ser els últims pressupostos expansius a causa de les regles fiscals suspeses per la pandèmia de la COVID-19. 

El PSC, confiat

La portaveu del PSC, Èlia Tortolero, ha assegurat aquest dilluns que el PSC confia "en la paraula" del president de la Generalitat, Pere Aragonès, respecte al compliment de l'acord de 2023 sobre el projecte del Hard Rock. "Per tant, donem per completes les condicions que exigíem per a poder començar a negociar un Pressupost de 2024", ha dit en una roda de premsa en la seu del partit.

Com va dir el cap de setmana el líder del PSC, Salvador Illa, ha afirmat que les negociacions sobre els comptes de la Generalitat estan "avançades" i que, en donar per compliment l'acord sobre el Hard Rock, no creuen que hagi canviat res respecte a l'any passat en referència al seu suport als Pressupostos.

Els comuns enrocats

El portaveu del Grup Parlamentari d'En Comú Podem, David Cid, de la seva banda es manté ferm. Insta al Govern d'ERC a atrevir-se a dir 'no' al PSC pel que fa a les condicions per aprovar pressupostos, mencionant el Hard Rock: "El cap de l'oposició es pensa que és el president de la Generalitat i el president de la Generalitat no exerceix les seves funcions", ha reblat. I es mostra taxatiu advertint que es tracta d'una "decisió eminentment política, no és tècnico-administrativa com ens volen fer veure".

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, Cid sosté que és una decisió que han de prendre el president Pere Aragonès i la consellera de Territori, Ester Capella. Els comuns insisteixen que l'aprovació dels pressupostos del 2024 depenen de la decisió d’ERC: "Ells saben que a la Catalunya que ve el Hard Rock no hi cap. Està a la seva teulada", ha dit, aclarint que "per començar a negociar s'ha de descartar el Hard Rock".