Enlaces accesibilidad

Les claus de l'acord de pressupostos entre el Govern i el PSC

Per
Pere Aragonès rep a Salvador Illa al Palau de la Generalitat per ratificar l'acord dels pressupostos del 2024
Pere Aragonès rep a Salvador Illa al Palau de la Generalitat per ratificar l'acord dels pressupostos del 2024

Ja hi ha acord de pressupostos, almenys entre ERC i el PSC. A les 4 de la tarda, han ratificat a Palau el president Pere Aragonès i el líder del PSC, Salvador Illa l'acord que eleva els recursos de la Generalitat per 2024 fins als 43.000 milions. 

L'entesa que s'ha precipitat aquest dilluns al vespre, segons fonts de la negociació. Faltaria una tercera pota, la dels comuns, que com a mínim s'abstinguessin a la votació al Parlament. El Hard Rock és una línia vermella per a ells i d'aquí que s'hagi obviat a les 17 pàgines de l'acord. 

El Govern tanca amb el PSC l’acord de pressupostos a l’espera dels comuns | LAURA HERRERO

POTS RECUPERAR AQUÍ EL CONTINGUT DE L'ACORD DE PRESSUPOSTOS

L'anunci per part del PSC i el Govern

El líder dels socialistes catalans ha estat l'encarregat d'anunciar l'acord assolit el Govern. Ha assegurat que "és un pas endavant molt important, però no és un pas suficient". En aquest sentit, ha fet una crida "a la responsabilitat i a estar a l'altura" a la resta de grups parlamentaris per aprovar els comptes. 

El Govern segella amb el PSC l'acord pels pressupostos de 2024

La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, ha celebrat, per la seva banda, des del mateix Palau de la Generalitat l'acord amb els socialistes per aprovar els pressupostos d'enguany. Vilagrà ha destacat que són els comptes "més socials" i que ja disposen del suport de 66 diputats. En aquest sentit, ha assegurat que l'executiu català treballa per sumar-hi els comuns (necessitaria almenys l'abstenció perquè tirin endavant) i ha advertit que "en aquests pressupostos no hi ha ni un sol euro pel Hard Rock". 

Els comuns, lluny de l'acord

La líder d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha advertit que la seva formació "està lluny" de poder donar suport als Pressupostos si es manté el projecte urbanístic per a construir el complex turístic del Hard Rock a Tarragona.

Albiach ha recordat, tal com ja va fer el portaveu dels comuns, David Cid, aquest dilluns al Cafè d'Idees que van situar des del primer moment com a condició indispensable per a poder donar suport als Pressupostos que es descarti el projecte del Hard Rock, i el fet que el PSC i ERC hagin ja aconseguit un acord no canvia les seves prioritats. El Hard Rock implica, diu, apostar per un model especulatiu i caduc que encaixa més amb el Madrid de la seva presidenta, Isabel Díaz Ayuso, que amb el que volem per a Catalunya".

Les crítiques del PP, Cs i Junts

Un dels primers a reaccionar a l'acord entre PSC i Govern ha estat el president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, qui des del MWC ha qualificat Salvador Illa de "majordom d'ERC". L'ha acusat d'amagar-se darrere de l'independentisme per no haver de donar compte del cas Koldo. En el mateix sentit, el líder de Ciutadans, al Parlament, Carlos Carrizosa, ha criticat la "covardia política" i d'actuar de "salvadors del separatisme" perquè a Catalunya "no canviï res".

També està lluny de donar suport als pressupostos Junts per Catalunya, que malgrat tot manté les negociacions. La portaveu del grup al Parlament, Mònica Sales, que ha acusat el PSC de ser "el còmplice necessari que aboca el Govern a contínua amb el seu actual desori, amb la seva mala gestió i el seu rumb erràtic". Els de Puigdemont han lamentat que la manca de mesures en matèria fiscal i "per avançar en la sobirania" de Catalunya.

Des de la CUP, el portaveu de la formació al Parlament, Xavier Pellicer, ha exigit publicació immediata informe mediambiental "misteriosament encallat" i apunta que han demanat una reunió als comuns per fer "un dic de contenció contra macroprojectes".

Les claus de l'acord

L'acord, que signaran aquesta tarda el president Aragonès i Salvador Illa, es tradueix en un document de 17 pàgines i se centra en quatre grans prioritats: educació, habitatge, seguretat i la lluita contra la sequera. No hi ha referències a qüestions on el PSC i Esquerra han mantingut posicions allunyades, com l'ampliació de l'aeroport o el projecte d'oci i turisme de Hard Rock a Tarragona.

  • En el text es contempla 144 milions més per a l'atenció primària, un 25% del pressupost total en salut.
  • S'invertirà 110 milions per reduir les llistes d'espera i 110 més a millorar el finançament dels centres i consorcis sanitaris.
  • També inclou partides concretes per fer front a la sequera, com 120 milions més per a ajuts per als ajuntaments per a la recuperació, rehabilitació, adequació i execució de captacions d'aigües subterrànies per a l'abastament. 
  • L'educació és un dels àmbits que també viu un creixement de pressupost, amb un 10% més, arribant així als 7.435 milions.
  • 35 milions seran per a educació inclusiva; 7 milions per escoles bressol per aconseguir un increment de 200 euros per plaça; i 5 milions a la climatització de 100 centres educatius.
  • L'acord contempla 52 milions més per Universitats i 47,7 milions en suport directe a la indústria
  • En l'àmbit de l'habitatge han acordat incorporar 4.000 habitatges nous al parc de lloguer social perquè s'arribi als 10.000 en tres anys.
  • En infraestructures s'han compromès 57 milions al finançament del metro de Barcelona, amb actuacions a diverses línies i estacions.
  • 24,7 milions és la partida de transport de viatgers intermunicipal per carretera en la xarxa de busos interurbans.
  • El pacte inclou també 115 milions a un nou increment de les tarifes dels serveis inclosos a la cartera de serveis socials.