Enlaces accesibilidad

Recrear la vida marina i l'eficiència quàntica, entre les startups destacades del 4YFN

  • El germà petit del MWC acull diverses empreses tecnològiques que pretenen fer un salt endavant i aposten per un món més sostenible i productiu
  • Enguany els joves emprenedors poden defensar els seus projectes en un ring de boxa al Talent Arena del MWC

Per
4 Years From Now celebra els 10 anys d'història al saló.
4 Years From Now celebra els 10 anys d'història al saló.

Barcelona continua com la ciutat líder en la visibilització de startups o empreses emergents. Segons Heatmap Europe, s’ha consolidat com la tercera ciutat favorita a Europa per impulsar una nova empresa emergent. De fet, l'exjugador de bàsquet, Pau Gasol, és un dels emprenedors que aposta per invertit en startups que estiguin relacionades amb la salut i l'esport, i com aquestes aporten a la societat.

L'ha dit en una sessió del 4 Years From Now (4YFN), el germà petit del MWC, on cinc aspirants competeixen a portar-se el premi a l'startup de l'any aquest dimecres. Dues d'elles són catalanes: Qilimanjaro Quàntum, una proveïdora de tecnologia quàntica i Ocean Ecostructures, una tecnològica que restaura el medi marí. L’objectiu d’aquestes és guanyar visibilitat i, tal com ha passat amb altres guanyadors d’anys anteriors, passar a triplicar les inversions.

Els millors emprenedors tecnològics tenen cita obligada al saló 4YFN, dins el MWC | CLIMENT SABATER

L’edició 2024 es trasllada a la Fira de Barcelona amb més de 800 expositors i 350 ponents. Els eixos principals són la salut digital, la sostenibilitat i un espai per a universitats. El director del 4YFN, Pere Duran, assegura que l’objectiu és “incentivar que els nous emprenedors treballin en sectors d’alt impacte social”.

Reviure la vida oceànica del port

Tots tenim la imatge al cap de la paret de formigó plena de molsa que hi ha al port; una zona de pas i atracament de vaixells l'aigua de la qual és plena de combustible nàutic i no ens hi ficaríem ni imaginaríem que hi pogués haver vida oceànica en ella. Si bé fa anys que s'estén el problema de la sostenibilitat, Ocean Estructures es descriu com l'empresa capaç de crear-ne solucions.

Albert Bargay, director de vendes de l'empresa, assegura que poden "regenerar el medi marí 5 vegades més ràpid que la mateixa naturalesa" o neutralitzar l'impacte de les activitats humanes en l'oceà. En essència, és un producte que replica com funcionen els esculls i, en última instància, crea vida al seu voltant.

Un dels esculls de Ocean Estructures, on recreen la biodiversitat de la zona.

Allò que la fa una empresa distintiva és com combina tecnologia de monitoratge per "mesurar els paràmetres ambientals com la terbolesa, el pH o la temperatura i creen un informe d'impacte", explica Bargay. A més a més, la instal·lació pot situar-se en qualsevol lloc, inclosos parcs eòlics i plataformes petrolieres.

En alguns d'ells, les propostes ja han augmentat la biodiversitat existent. És així que ja opera al Port de Barcelona, a l'Escala, a Palamós, a Tarragona, a les Balears, el País Basc o Port Banús, entre d'altres. L'objectiu d'aquesta startup que fa 3 anys que està en funcionament és la revitalització de 20.000 places d'aquí a 2030.

Un món més fàcil gràcies a la quàntica

S'està parlant molt d'intel·ligència artificial (IA) al Mobile, a vegades de prototips, d'altres de productes que surten al mercat, però que podrien tenir una funcionalitat molt més àmplia. També ha estat protagonista la sostenibilitat, com allò en què s'ha de treballar i s'intenta aplicar a les noves tecnologies. Tot això és possible amb la computació quàntica.

El Qilimanjaro Quàntum és una empresa emergent que construeix xips quàntics amb excel·lent precisió. Fa uns càlculs amb els quals és capaç de resoldre inconvenients en diversos àmbits, preveu aplanar el terreny a les aplicacions de IA i redueix la despesa de l'energia considerablement.

El producte, assegura Victor Canivell, fundador de l'startup, "pot competir amb grans tecnològics com Google" tot i que encara queda petit, perquè no disposa de la meitat dels recursos. Tot i això, calcula tota mena de dades de manera concentrada i ja s'ha utilitzat a serveis com les energies renovables per calcular preus o fins i tot en empreses de repartiment a domicili per calcular les diferents rutes que han de fer els treballadors.

Una de les versions de xip quàntic que permet calcular els àtoms d'una molècula determinada.

Una de les versions de xip quàntic que permet calcular els àtoms d'una molècula determinada.

"Estem en un laberint, ens deixen en mig i hem de trobar la sortida. Després de moltes voltes aconseguim sortir. Però ara imaginem si tinguéssim un dron, puja a dalt, fa una foto i és molt més fàcil sortir. El nou paradigma és el de les solucions més ràpides". Volen fer IA on steroids, és a dir, potenciar-la al màxim.

Després de l'estiu està previst el llançament del primer computador quàntic de la companyia per al Barcelona Supercomputing Center (BSC) afirma Canivell. Actualment, s'està desmuntant el MareNostrum 4, és a dir, la versió anterior del ja posat en marxa MareNostrum 5, per fer espai al centre de càlcul i poder instal·lar-ho.

10 anys del 4YFN

Al llarg de la dècada, la fira ha acollit 4.200 expositors i ha posat en contacte al voltant de 9.200 fundadors amb 5.200 inversors a la recerca de les startups digitals més prometedores. En total, han estat més de 180.000 assistents.

Catalunya suma 140 hubs tecnològics internacionals

Aquesta edició compta amb una participació de 291 startups catalanes. Pere Duran assenyala que, durant els deu anys d’història, el 4YFN “ha contribuït a donar visibilitat” a les iniciatives tecnològiques que s’impulsen des de Catalunya, i ha ajudat a “connectar el que s’està fent a Barcelona amb la resta del món”.

Joves emprenedors

El fet que el MWC i 4YFN convisquin en la mateixa fira d'exposicions fa que la relació entre tots dos mons no sigui tan diferent. Les startups ara poden col·laborar amb grans corporacions i els joves emprenedors donar-se a conèixer.

Enguany la novetat que llança el Mobile World Capital és el Talent Arena, un espai de coneixement digital amb ponències i tallers d'una trentena d'experts del sector que, a més a més, inclou un 'hackathon', un ring de boxa per a programadors. En aquest, una cinquantena de professionals defensen els seus projectes durant 48 hores, una reunió que serveix per realitzar tota mena de desenvolupaments col·laboratius.