Enlaces accesibilidad

La Generalitat porta al Parlament els Pressupostos "més expansius"

  • La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, destaca que l'increment pressupostari de 2.400 milions
  • Mas crida a aprofitar "la finestra d'oportunitat" que suposa la suspensió de les regles fiscals i el moment destacat de creixement

Por
La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, lliura el projecte de pressupostos a la presidenta del Parlament, Anna Erra  | Autor: Mariona Puig
La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, lliura el projecte de pressupostos a la presidenta del Parlament, Anna Erra | Autor: Mariona Puig

El projecte de llei de Pressupostos de la Generalitat de 2024 ja és al Parlament. És el primer pas previ, imprescindible, perquè pugui ser aprovat segurament cap a mitjans d'abril. Ha estat la mateixa consellera d'Economia, Natàlia Mas, l'encarregada de lliurar-los, en format digital, a la presidenta de la Cambra, Anna Erra després que hagin estat aprovats en un consell executiu extraordinari celebrat aquest mateix matí.

Els més expansius en dècades

En una primera intervenció, la consellera ha qualificat els Pressupostos d'expansius, ambiciosos i responsables. Mas ha detallat que els comptes es distribueixen en quatre eixos: el de clima i equilibri territorial, el de benestar i serveis públics, el de transformació econòmica i el de cultura i llengua, i ha destacat que des de l'inici de legislatura s'ha produït un increment pressupostari del 34% en els Pressupostos de la Generalitat.

Un increment que Mas ha concretat des de l'inici de la legislatura en 11.152 milions d'euros d'increment pressupostari i que ha dit "no tenen comparativa en moltes dècades". Així els comptes d'aquest 2024 suposaran un increment net de 2.400 milions d'euros respecte a les de l'any anterior.

La consellera no ha desaprofitat l'oportunitat per fer una crida a "aprofitar la finestra d'oportunitat" que suposa que en l'exercici de 2024 estiguin suspeses les regles fiscals i que sigui un moment de creixement econòmic destacat a Catalunya, segons ella.

Aragonès augmenta la pressió als comuns per aprovar els Pressupostos | LAURA HERRERO

43.673 milions, un nou rècord

El pressupost de la Generalitat per 2024 creix fins als 43.673 milions, el que suposa un nou rècord, amb un 9,6% més que el 2023.

Els comptes del 2024 lliurats aquest dimarts al Parlament preveuen més de 48.000 milions destinats al sector públic, gairebé un 7% més. L'apartat dedicat al personal de la Generalitat, prop de 300.000 treballadors públics, creix un 2,6%.

El Govern presenta uns Pressupostos expansius per tancar la legislatura | ELENA GARCIA

La inversió és de 3.064 milions d'euros, un 9,7% més que l'any passat. S'hi exclouen els fons Next Generation, però és la dada més alta dels darrers 10 anys. El deute sobre el PIB serà del 23,6% amb la cancel·lació del FLA, el percentatge més baix des del 2011.

Educació i Salut són els departaments que més creixen, amb prop de 600 milions més respectivament. Els comptes presentats al Parlament preveuen 7.508 milions per reforçar la plantilla, reduir ràtios i dotar de més recursos l'escola inclusiva. Hi ha 12.059 milions d'euros per Salut centrats a millorar les condicions dels professionals i en l'atenció primària. 

En percentatge, el departament que més creix és el de Cultura (19,5%). La partida més gran per fomentar i potenciar l'ús del català. Per darrere figuren els departaments d'Igualtat i Feminismes (14,2%) i el de Presidència (13,4%).

La despesa social es redueix lleugerament per l'efecte dels interessos del deute en un marc de creixement dels tipus d'interès i l'esforç especial en les polítiques vinculades a combatre la sequera que superen els mil milions d'euros.

El Govern presenta uns pressuposots amb 2.400 milions més de despesa

Entre les mesures fiscals destaca l'increment del cànon de l'aigua un 30% a partir del primer de gener de 2025, alhora que augmenta els beneficiaris de la tarifa social. És un cost que el Govern defensa tenint en compte que portava congelat des de 2017 i l'actual situació d'emergència hídrica.

També es preveu reduir un punt l'IRPF de les rendes inferiors als 33.000 euros anuals: se'n beneficiaran 2 milions i mig de persones.

El calendari

Una vegada presentat al registre, comença a comptar el calendari de tramitació per aprovar els comptes. Aquest mateix dijous i fins dimarts, els consellers del Govern passaran per les seves respectives comissions per detallar les xifres La vicepresidenta, Laura Vilagrà, serà la primera en compareixes a la Comissió d’Afers Institucionals a les 9 del matí d’aquest dijous.

Els grups parlamentaris tenen fins al dilluns 11 de març per a presentar les seves esmenes a la totalitat als dos projectes de llei. El debat de totalitat dels pressupostos i l’acompanyament està previst per a la tarda del ple del dia 13 de març, votant-se l'endemà. Si superen aquest tràmit, les seccions dels comptes passaran a debatre’s en totalitat a les comissions pertinents la setmana del 18 de març. I si res retarda el calendari, el Parlament preveu debatre i votar finalment les lleis de pressupostos i d’acompanyament al ple dels dies 9, 10 i 11 d’abril.