Més precisió en les prediccions de futur, la clau de la sostenibilitat al MWC
- Un bessó digital de la Terra, càlculs climàtics amb IA i reciclatge amb cabells, entre les propostes del congrés
- L'empresa Wallbox pretén transformar els vehicles elèctrics en fonts d'energia per alimentar el consum de casa
La sostenibilitat en aquesta edició 2024 passa per facilitar els processos predictius i incrementar l'eficiència a través de la tecnologia.
Si aquest dimarts es presentava al Mobile World Congress (MWC) un "bessó digital" per poder investigar i assajar tractaments en humans, l'altra revolució també s'aplica al món del medi ambient amb una recreació de la Terra que ens permetrà conèixer de quina manera estan afectant les nostres accions al planeta.
És un projecte que té entre mans la Comissió Europea, a través del Barcelona Supercomputing Center (BSC) que calcula i representa les variables climàtiques amb més precisió respecte d'altres models, segons detalla el director del BSC, Josep Maria Martorell, present en el Congrés. Una manera més propera de "veure" el futur que ens espera.
Resiliència al camp
Així mateix, a una escala inferior en el món de la sostenibilitat dels cultius, en el MWC és present una eina que s'està aprofitant de la intel·ligència artificial (IA) a través de la predicció és VitiGEOSS, coordinada per Eurecat.
Es tracta d'un satèl·lit que disposa de sensors ubicats al camp que preveuen el clima que farà fins a tres mesos d'antelació, detecta de forma precoç les possibles malalties a la vinya i dona recomanacions sobre la millor solució possible.
"És un optimitzador de tasques que prioritza la sostenibilitat per sobre de totes les antelacions", explica Marina Presas, responsable de comunicació del projecte.
A més a més, davant el context de sequera que s'està vivint a Catalunya podria ser útil per reduir el malbaratament d'aigua. "Té uns sensors que mesuren la humitat i ens dona unes dades molt concretes de l'aigua necessària per al cultiu", conclou Presas.
Gestionar l'energia a casa de forma intel·ligent
La sostenibilitat, però també pretén arribar a cada casa i a cada ciutadà. Wallbox, juntament amb l'aliança del Mobile World Capital, llança un projecte de carregador sostenible que funciona com una unitat d'emmagatzematge d'energia.
La proposta és la següent: carregar el cotxe, l'energia no consumida es reté i després va destinada a augmentar la capacitat energètica de l'habitatge. A banda, per tornar a carregar el cotxe i estalviar diners, dona la possibilitat d'esperar a un moment concret en què el cost de l'energia sigui més barat.
"Seria capaç d'alimentar una casa fins a dos i tres dies", afirmen des de la companyia. Menys fugides i més eficiència energètica.
Sostenibilitat i fabricació de mòbils: és compatible?
A Europa només es reutilitza el 5% dels mòbils. Tenim el costum de guardar-los a casa encara que ja no funcionin, el que es coneix com a efecte tresor. Uns materials que costen de trobar i que podrien tenir una segona vida.
D'altra banda, les actualitzacions constants dels mòbils de les versions del software fan que els dispositius acabin per deixar de funcionar entre els dos i quatre anys següents. També les novetats digitals i l'ànsia de la gent per obtenir l'últim producte del mercat fa que tot plegat es converteixi en un circuit de consum de dispositius.
Algunes entitats com la SETEM Catalunya ofereixen una mirada crítica sobre l'actual model de producció i consum de les tecnologies. De fet, el Mobile Social Congress (MSC) és un saló que se celebra en paral·lel al MWC que denuncia l'explotació de recursos i persones a l'hora de fer els terminals i dona alternatives cap a una economia sostenible i justa.
Molt conscienciada sobre la cara oculta de la fabricació de dispositius està Fairphone. L'empresa presenta al congrés un projecte de desenvolupament d'un telèfon intel·ligent dissenyat i produït amb el mínim dany a les persones i al planeta.
Referent en el reciclatge de materials, els dispositius d'aquesta marca contenen alumini i coure reciclats i l'or, la plata i el cobalt són de comerç just. Tot provinent de Colòmbia i del Congo.
Reforç de l'economia verda
Desfer-se d'allò innecessari i lliurar al món de residus. Fins i tot el cabell humà es pot reutilitzar. Així ho fan a Clic Recycle, una empresa que s'encarrega de gestionar els residus per fertilitzar el sòl, descontaminar l'aigua d'hidrocarburs o filtrar-la de la pluja.
"Recuperem cabell humà de les perruqueries i el barregem amb una fibra natura, vegana, que no necessita aigua", explica la fundadora Valérie Itey.
La crema de pèl allibera gasos extremadament tòxics, així l'empresa el recupera, evitant que vagin a abocadors i perjudiqui el medi ambient.