MWC 2024: Com viure l'esport a través de la tecnologia?
- La nova edició del congrés t'introdueix dins d'uns jocs olímpics o d'un partit de bàsquet perquè visquis l'experiència en primera persona
- Esportistes d'elit com Pau Gasol i Ricky Rubio assenyalen la necessitat d'aplicar la tecnologia en l'esport i la salut
Aquesta edició del Mobile World Congress ha posat en valor la tecnologia aplicada en l'esport. Tant és així que diverses empreses han desenvolupat eines de realitat virtual (RV) i realitat augmentada (RA) per portar l'espectador dins d'un partit de bàsquet, al recinte d'unes olimpíades o al vaixell amb què Nova Zelanda va participar en l'última edició de la Copa Amèrica de vela.
A més a més, esportistes com Pau Gasol, un dels ponents aquest dimarts, han recalcat la necessitat d'apostar en l'esport. En concret l'exjugador de bàsquet dels Lakers i la selecció espanyola ha parlat d'identificar oportunitats que puguin aportar a la societat de manera positiva.
Veure un partit des de casa com si fossis a la banqueta
La connexió 5G entra en escena per donar una nova visió als fanàtics de l'esport. A través de l'experiència immersiva els usuaris de Movistar poden veure en temps real amb ulleres de RV i comandaments un partit en 360 sense estar físicament al recinte.
De fet, l'estand de Telefònica Open Gateway ofereix una demostració del partit de Copa del Rei de l'ACB entre Barça i Madrid que es va jugar el passat 18 de febrer. El futur, a banda, està en poder portar les ulleres a l'esdeveniment i no perdre's detall. T'has perdut una jugada per estar massa lluny o has marxat per unes crispetes? Pots tornar a veure ben de prop qualsevol jugada.
També, però, la companyia utilitza aquesta tecnologia a mode de videojoc. Ho fa a través d'unes armilles que permeten sentir, un altre dels complements de l'experiència immersiva. Per exemple, si estàs jugant amb un amic a un joc de llançar pilotes i t'enxampa una d'elles, sentiràs el cop igual que el sentiries en la realitat.
Participar en els Jocs Olímpics de París 2024
Seguint en aquesta tònica de submergir l'espectador dins l'entorn, els visitants de l'estand d'Orange es converteixen en un dels personatges d'un mític joc d'atletisme de la dècada dels vuitanta. Amb un avatar realista generat al moment, mesuren les seves forces amb Martín Fiz, llegendari atleta espanyol.
També el 5G servirà per desplegar una infraestructura de seguretat de cara als Jocs Olímpics de París amb 50 càmeres preparades per fer seguiment de l'esdeveniment. En aquest cas, l'empresa fa servir la realitat augmentada perquè el personal pugui reconèixer on se situen les càmeres i tenir un mapa d'allò més detallat.
Entrenar com un atleta de vela
Els usuaris i les empreses tecnològiques no són, però, els únics que treuen beneficis d'incorporar tecnologia en l'esport, els atletes també ho fan. La selecció de Nova Zelanda l'ha volgut mostrar al congrés amb un simulador del vaixell AC75, embarcació amb la qual van competir a la darrera edició de la Copa Amèrica de vela i que solcarà les aigües a partir de l'estiu a Barcelona.
Està pensat per professionals que l'utilitzen per entrenar en múltiples condicions meteorològiques.
L'elit de l'esport diu endavant per "fer un món més saludable"
L'exjugador de bàsquet Pau Gasol, que l'any passat va crear Gasol16 Ventures, ha fet èmfasi en la necessitat d'expandir la tecnologia en el món de l'esport. Ha estat en una sessió que ha fet al costat de Chema Alonso, chief digital officer de Telefónica, sobre el potencial de les startups o empreses emergents i on manifestat que el Comitè Olímpic Internacional (COI), del qual forma part mitjançant la Comissió d'Atletes, estudiarà com regular la intel·ligència artificial i com ser "proactius a l'hora d'incorporar-la a l'esport".
Gasol ha estat clar: l'aposta està en les startups relacionades amb la salut i l'esport per promoure la vida sana entre els joves. "Continuar fent d'aquest món, un món més saludable, reduint els seus índexs d'obesitat i de sobrepès que han incrementat tantíssim en les últimes dècades" ha insistit.
Per altra banda, Ricky Rubio, actualment jugador del Barça i recentment tornat a les pistes després d'una aturada per problemes de salut mental, ha parlat sobre la seva organització de lluita contra el càncer de pulmó, The Ricky Rubio Foundation.
L'esportista col·labora amb diferents hospitals dels Estats Units i Espanya, amb Barcelona com un dels epicentres. A més a més, es planteja un nou projecte: facilitar el tractament de càncer dels pacients reunint a tots els especialistes en un mateix centre. En aquest sentit, Rubio no ha desaprofitat l'ocasió per buscar inversors i ha dit estar obert a escoltar idees.