Enlaces accesibilidad

Paraules que no signifiquen el mateix juntes que separades en català

  • Algunes paraules es poden escriure juntes i separades i tenen diferents significats
  • No és el mateix “enlloc” que “en lloc

Per
Paraules que no signifiquen el mateix juntes que separades en català
Hi ha paraules que no signifiquen el matiex juntes que separades

Hi ha algunes formes, algunes paraules, que es poden escriure juntes i separades. Enlloc, dematí, arreveure… es poden escriure de dues maneres diferents. I no és que puguis triar la que més t’agrada quan més de gust et ve… No. Si van juntes tenen un significat i si van separades en tenen un altre.

Enlloc, arreveure i dematí

En primer lloc, parlarem de la forma “enlloc”. Aquesta paraula pot anar junta o separada, però no té el mateix sentit. Quan va junta, és un adverbi que significa ‘en cap lloc’, és a dir, que indica una negació absoluta. Per exemple: “No trobo la jaqueta enlloc”. Això vol dir que he buscat la jaqueta per tot arreu i no l’he trobat. En canvi, quan va separada, és una construcció formada per la preposició “en” i el substantiu “lloc”, i vol dir ‘en comptes de’, és a dir, que indica una substitució o una alternativa. Per exemple: “En lloc d’això faré això altre”. Això vol dir que he decidit fer una cosa diferent de la que havia previst. 

En segon lloc, parlarem de la forma “dematí”. Aquesta paraula també pot anar junta o separada, però tampoc té el mateix sentit. Quan va junta, és un adverbi que significa ‘al matí’, és a dir, que indica el moment del dia en què es produeix una acció. Per exemple: “Bon dia al dematí!”. Això vol dir que saludem a algú a les 8 del matí. Quan va separada, és una locució formada per la preposició “de” i el substantiu “matí”, i vol dir ‘aviat al matí’, és a dir, que indica que una acció es fa molt prompte. Per exemple: “De matí surto a córrer”. Això vol dir que surto a córrer quan encara és fosc o quan acaba de sortir el sol.

En tercer i últim lloc, parlarem de la forma “arreveure”. Aquesta paraula també pot anar junta o separada, però tampoc té el mateix sentit. Quan va junta, és un substantiu que significa ‘acomiadament’, és a dir, que indica l’acció de dir “adeu” a algú. Per exemple: “Va ser un arreveure tristíssim!” Això vol dir que ens vam acomiadar d’algú amb molta pena. Quan va separada, és una interjecció formada per la preposició “a” i el verb “reveure”, i vol dir ‘fins aviat’, és a dir, que indica un desig de tornar a veure algú. Per exemple: “A reveure!” Això vol dir que ens acomiadem d’algú amb esperança de retrobar-nos. 

Per aprendre més vocabulari en català i normes gramaticals i ortogràfiques, recupera el programa ‘Déu n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.