Enlaces accesibilidad

Commemoració del 50è aniversari de l'execució de Salvador Puig Antich

  • Ubasart demana que el testimoni del militant antifranquista "sigui un far de drets i llibertats on tornar sempre"
  • González ha recordat que Puig Antich "no va ser executat, sinó assassinat" pel franquisme

Per
50 anys de l'execució de Puig Antich

A les 9 h del matí del 2 de març de 1974, el militant antifranquista Salvador Puig Antich era executat amb el garrot vil a la presó Model de Barcelona. Aquest dissabte, 50 anys després de l'última execució del franquisme amb aquest mètode, s’ha fet una ofrena floral en memòria de Salvador Puig Antich. Un acte del Memorial Democràtic de la Generalitat, presidit per la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i al qual han assistit alguns represaliats pel franquisme i les germanes de Puig Antich.

Acte en commemoració de la seva mort

Exactament a la mateixa hora que es va produir l'execució de Puig Antich, les associacions integrades al Consell de Participació del Memorial Democràtic, el Govern, algunes víctimes de la repressió franquista i familiars de l'activista, s'han reunit al lloc dels fets per commemorar la seva mort en un acte que s'ha convertit en una crida a les futures generacions perquè "no oblidin la importància" de preservar la democràcia i de donar visibilitat a un testimoni, com el del militant antifranquista.

En l'acte ha intervingut Adoni González, referent en la lluita antifranquista que va coincidir detingut amb Salvador Puig Antich a la presó la Model, juntament amb Jesús Rodríguez Barrio, representant de l'Associació de represaliats del franquisme La Comuna (Madrid) i detingut per organitzar la campanya contra la pena de mort de Puig Antich. González ha recordat que Puig Antich "no va ser executat, sinó assassinat" pel franquisme i ha carregat contra el procés judicial que va acabar amb la seva condemna a mort. 

Al seu torn, Rodríguez Barrio ha denunciat que Puig Antich és una víctima del franquisme "que encara no ha obtingut justícia". "Vas ser generós i capaç d'arriscar la teva vida per fer realitat el món que somiaves, et vas enfrontar a una dictadura criminal i esperem que algun dia puguis rebre la justícia que mereixes", ha expressat en un missatge dirigit a l'activista.

Una de les germanes del militant antifranquista, Montse Puig Antich, ha agraït tota l'atenció sobre la mort del seu germà. "Vam patir molts anys de silenci per la situació política i ara sembla que tot aquell silenci se'ns ha girat a favor".

L'acte ha acabat amb una ofrena floral a la sala de paqueteria del centre penitenciari, just on va ser executat Puig Antich.

Qui era Puig Antich?

Salvador Puig Antich era un membre destacat del Moviment Ibèric d'Alliberació (MIL), un grup anarquista que atracava a bancs amb l'objectiu de finançar les seves accions. El 25 de setembre de 1973, després de cometre un atracament a un banc a Beller de Cerdanya, a Girona, el militant antifranquista va ser capturat a Barcelona. En la detenció, un policia va morir per diversos trets de pistola i Puig Antich va acabar sent condemnat a mort. Avui en dia tindria 75 anys.

25 de setembre, un abans i un després a la vida de Puig Antich

Després del robatori a la sucursal del Banc Hispanoamericà, la Brigada Político-Social va començar a seguir les pistes dels membres del grup MIL. La tarda del 25 de setembre de 1973, sis agents de policia esperaven a Xavier Garriga Paituví en un bar de Barcelona amb l'objectiu de tendir-li una emboscada. Garriga havia quedat amb un altre integrant de la banda, Santi Soler. El que Xavier no sabia és que Soler havia estat detingut el dia anterior i no s'anava a presentar a la quedada.

50 anys de l'execució de Salvador Puig Antich a la Model | Informa: María Gómez

Per sorpresa dels agents, Xavier no anava sol, l'acompanyava Salvador Puig Antich. La policia va seguir amb el seu pla, fins que Santi Soler alerta als seus companys amb el crit "policia", que fugen, iniciant així un procés de detenció decisiu per la vida de Puig Antich. Durant l'arrest Salvador va poder treure la seva pistola, donant a lloc a un tiroteig que va posar fi a la vida del subinspector Francisco Anguas.

Tot i creure que el jove anarquista seria condemnat per assassinat d'un agent de policia, el que en termes judicials franquistes seria pena de mort, realment va ser acusat d'un delicte de terrorisme per la mort del subinspector. El Fiscal va sol·licitar dues penes de mort per l'assassinat de Francisco Anguas i el 2 de març va ser assassinat a garrot vil "com una venjança pura".