Enlaces accesibilidad

L'atur torna a millorar al febrer després de 4 mesos a l'alça

  • L'atur registrat a les oficines del SOC recula en prop de 698 persones inscrites
  • L'afiliació es recupera amb 23.637 llocs de treball generats i torna a batre un rècord

Per
El MWC ha generat a prop de 9.000 llocs de treball durant la celebració del saló
El MWC ha generat a prop de 9.000 llocs de treball durant la celebració del saló RTVE Catalunya

Bon comportament de l'ocupació al febrer. Després de l'ensopegada dels darrers 4 mesos, el mercat laboral recupera força de la mà dels serveis i la construcció. El febrer es va tancar amb 698 persones menys inscrites al Servei d'Ocupació de Catalunya (-0,20%) després d'augmentar un 1,07% al gener. Així, el nombre total d'aturats registrats se situa en els 346.373 (4.915 menys que fa un any ), la quantitat més baixa des de 2008.

En el conjunt d'Espanya, el nombre d'aturats registrats en les oficines dels serveis públics d'ocupació va baixar en 7.452 persones al gener (-0,27% respecte al mes anterior), fins a un total de 2,76 milions. Catalunya va, de fet, ser la quarta comunitat autònoma on més va baixar l'atur després d'Andalusia (-4.110), la Comunitat Valenciana (-1.552) i Castella i Lleó (-704), mentre que Aragó és on més va pujar (667).

Augment de la contractació

El febrer acostuma a donar bones notícies pel que fa a l'ocupació, a diferència del gener, marcat pel final de la temporada de Nadal. Enguany a més s'ha notat l'impuls pel que fa a la contractació de grans esdeveniments com el Mobile World Congress o l'ISE, l'Integrated Systems Europe (ISE). Així, durant el segon mes de l'any s'han creat 23.637 llocs de treball, un increment del 0,6%, després de tres mesos seguits de caigudes.

El total de cotitzants s'ha enfilat fins a les 3.698.533 persones i també ha marcat un nou rècord de la sèrie històrica en aquest mes. Els contractes indefinits van representar el 45,92% del total dels registrats i els contractes temporals, el 54,07%.

El Govern celebra que s'ha tancat el febrer amb un percentatge més alt de contractació indefinida. "Si tot segueix anant així, podem parlar d'un molt bon 2024", ha pronosticat el secretari de Treball, Enric Vinaixa. Segons ha dit, hi ha diversos factors que expliquen les bones dades com ara una Setmana Santa propera, el dinamisme del sector industrial i el revulsiu que representen esdeveniments com el MWC. 

Pimec també reconeix que el febrer ha anat "millor del previst" gràcies al Mobile World Congress, malgrat que s’accentua l’alentiment en la reducció de l’atur, especialment si es comparen les xifres amb les del conjunt de l'estat.

Mesures contra la subocupació

Una millora del mercat de treball que contrasta amb la cronificació del que es coneix com a "subocupació de llarga durada". A Espanya hi ha més d'un milió i mig de treballadors subocupats, amb una jornada parcial o per sota del seu nivell d'estudis. Una condició que afecta més al sector serveis i a les dones. L'any passat hi havia gairebé mig milió de treballadors a tot l'Estat que portaven 6 anys o més subocupats

Entre les solucions, els sindicats proposen reduir la jornada laboral a 35 hores per ampliar els horaris dels treballadors parcials i la seva remuneració. Perquè els experts alerten, estar subocupat indefinidament afecta la projecció de vida i la salut mental.

Menys atur a la indústria

On més s'ha notat el descens de l'atur al febrer ha estat a la indústria, amb 808 persones menys respecte a gener, així com en el sector serveis, amb 557 persones, i en la construcció, amb 221 persones menys. En canvi, l'atur entre el col·lectiu d'aturats sense ocupació anterior va pujar en 876 persones i, en l'agricultura, en 12 persones més.

Per demarcacions, la xifra de persones sense feina ha augmentat a Girona en comparació amb el mes passat (+0,40%). En canvi, s'ha reduït a Lleida (-0,31%) , a Barcelona (-0,27%) i a Tarragona (-0,18%). Pel que fa a l'afiliació, a Girona ha crescut un 1,08%, a Tarragona un 0,8%, a Barcelona un 0,59% i a Lleida un 0,34%.

Per sexes, les dones van representar el 57,12% dels aturats a Catalunya, amb un total de 197.877 aturades, mentre que els homes van suposar el 42,87%, amb 148.496 aturats.