Enlaces accesibilidad
Mercat laboral

Menys dones directives i pocs avenços en igualtat a les TIC

  • Un estudi de la Cambra de Començ de Barcelona analitza les dones al mercat laboral
  • La reducció de les desigualtats s'ha estancat els darrers anys

Per
Presentació de l'Estudi de l'Observatori Dona, Empresa i Economia
Presentació de l'Estudi de l'Observatori Dona, Empresa i Economia RTVE Catalunya

La reducció de les desigualtats en el mercat laboral s'ha frenat en els darrers vuit anys, si bé en els seus inicis va ser ràpida. Un dels indicadors que ho demostren és la presència de les dones en llocs directiu que va a la baixa o l'increment de desigualtats al sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Són algunes de les conclusions de l'últim estudi d'Indicadors d’igualtat de gènere de Catalunya 2023 i la comparativa amb les tres edicions anteriors (2015, 2017, 2020), elaborat per l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona.

L’estudi analitza 26 indicadors sobre la formació, el mercat de treball el sector TIC, les condicions de vida i l'empoderament. Les dones estan més formades que els homes i menys fracàs escolat; també el 62 % dels ocupats que fan formació contínua són dones. Però aquest nivell educatiu superior no es tradueix en una reducció de les desigualtats: continuen cobrant menys i la majoria de contractes són a temps parcial.

Pel que fa a l'àmbit de les TIC i la recerca i innovació, segueix molt baix el percentatge de dones que curses carreres d'Enginyeries i Arquitectura i després que trobin feina al sector. En la recerca d'àmbit públic hi ha paritat, però en la recerca privada no, a favor del món masculí. "És preocupant que la reducció de desigualtats en el sector TIC estigui gairebé estancada des de fa vuit anys, ja que és el sector que presenta millors perspectives de creixement en el futur" assenyalen des de l'ODEE.

El risc de pobresa lleugerament superior en les dones que els homes, segons l'estudi influenciat per l'impacte de la COVID. El 86% de les excedències laborals per cura de fills o familiar el 2023 les han demanat dones, que s'ha reduït una mica els darrers anys, però continua sent una xifra alta. Finalment, la diferència entre la pensió mitjana d’un home i d’una dona és del 26,1%.

Sobre la presència de les dones en llocs de decisió i influència, la paritat ha avançat més ràpidament per l'impuls de les lleis, tot que encara persisteixen desigualtats significatives, com per exemple a les alcaldies. A l'empresa, les dones ocupen el 33% dels llocs de direcció (sector públic i privat) el 2023, tres punts menys qe el 2022 i sis respecte del 2020.A més, la bretxa salarial es manté força estable, entorn del 20,6 %. La presència salarial a les juntes és de 30 %. Només un 25 % de les càtedres universitàries estan ocupades per dones.

Dins del món universitari, des de l'ODEE recomanen que caldria incentivar la renovació revisant l’edat límit de jubilació i aplicant criteris que tinguin en compte la maternitat. Per tot plegat, demanen que es prenguin mesures per àmbits per "equilibrar la balança".