Enlaces accesibilidad

Les noies adolescents pateixen el doble de violència de control en relacions de parella

  • El 6,6% de les noies pateix agressions sexuals per part de la seva parella
  • Les dades han estat publicades per un estudi de la Fundació 'La Caixa'

Per
El 10,1% dels adolescents pateix conductes de control per part de la seva parella
El 10,1% dels adolescents pateix conductes de control per part de la seva parella

El 10,1% dels adolescents han estat víctimes de conductes de control en relacions de parella. D'aquests, el percentatge és gairebé el doble en les noies que en els nois. Així retrata la realitat dels joves d'entre 14 i 17 anys un estudi de l’Observatori Social de la Fundació 'la Caixa'.

L’article d’investigació ‘Violència en les relacions de parella entre adolescents’ analitza les respostes d’una mostra representativa de 4.004 joves escolaritzats, dels quals el 51,2% són noies, el 46,2% nois i el 0,9% es va identificar com altres.

El 10% dels adolescents, víctimes de conductes de control en les relacions de parella | Marga Esparza

"La taxa de conductes de control que s’ha obtingut en l’estudi és molt similar a la que s’ha trobat en altres estudis nacionals previs i, fins i tot, en altres estudis europeus: aquestes conductes afecten 1 de cada 10 joves espanyols", assenyala una de les investigadores, Noemí Pereda.

Què és la violència de control?

L'estudi revela que les noies d'entre 14 i 17 anys declaren més victimització per violència de control que els nois. Així, el 13,3% de les joves se senten sotmeses a aquesta mena de coaccions en les seves relacions sentimentals, enfront del 7,1% dels nois.

L'article defineix com a violència de control els comportaments en què es limita la relació de la parella amb les seves amistats, se li impedeix reunir-se amb altres persones o se li revisa el telèfon mòbil, entre altres conductes.

"Aquesta forma de violència vinculada a les conductes de control està molt relacionada amb una visió molt tradicional i patriarcal del que se suposa que és l’amor romàtic, un model de relació en el qual s’interpreta el control com a interès i respecte per la parella", afirma Pereda.

Un 6,6% de noies pateix agressions sexuals

Pel que fa a les agressions sexuals, es constata que les noies n’han patit més que els nois, un 6,6% i un 2,1%, respectivament. En canvi, passa al revés en el cas de la violència física, ja que l'estudi mostra que les noies n'exerceixen més que els nois: un 4,5% dels joves n'ha patit i, en el cas de les joves, un 3,6%.

Això suposa que el 16,9% de les adolescents ha patit alguna mena de violència en les relacions de parella, mentre que en el cas dels nois és el 10,5%.

Les noies ho admeten més

El 6,6% de les noies enquestades admet exercir algun tipus de violència sobre la seva parella, mentre que només un 3,1% dels nois ho fa. Pel que fa a la violència de control, passa el mateix: ho admeten el 4,2% de les adolescents i només un 1,9% dels nois.

Pel que fa a l’agressió física, la perpetren el 3,3% de les noies i l’1,1% dels nois. En el cas de les agressions sexuals, la perpetren el 0,9% dels nois i el 0,3% de les noies. A més, el 2,9% dels joves declaren haver estat alhora víctimes i perpetradors de violència.