Enlaces accesibilidad
Actualitat

Notícies a Catalunya del 4 de març de 2024 | Mor el fotògraf català Ramón Masats

  • L'atur es redueix de 700 persones al febrer i trenca 4 mesos consecutius a l'alça
  • Ja es poden recollir a les farmàcies els productes reutilitzables per a la menstruació que la Generalitat ofereix de manera gratuïta
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Mor el fotoperiodista Ramón Masats, guanyador d'un Premi Nacional de Fotografia.
Mor el fotoperiodista Ramón Masats, guanyador d'un Premi Nacional de Fotografia.

L'actualitat d'aquest dilluns passa per les negociacions sobre la llei d'amnistia. Arrenca una setmana clau, el PSOE i Junts esgoten els terminis per arribar a un acord. 

L'atur registrat recula en prop de 700 persones i se situa en 346.373 persones al febrer a Catalunya. Després de quatre mesos a l'alça, el total de desocupats ha caigut un 0,2% en comparació amb el gener.

A les portes del 8M, un informe de la Cambra de Comerç adverteix que la presència de dones en llocs directius ha caigut un 6% a Catalunya el 2023 i s'estanca clarament al sector de les TIC

La baixa natalitat porta la Generalitat a una nova reducció de ràtios a l'escola. L'oferta inicial per al curs 2024-2025 serà de 3.024 grups per a I3 i de 2.897 per a 1r d'ESO, 15 i 42 menys que l'oferta final del curs actual, respectivament. 

Des d’avui totes aquelles persones que tinguin la regla podran anar a la farmàcia a buscar qualsevol dels 3 productes menstruals reutilitzables que s’ofereixen de manera totalment gratuïta. 

El cardenal-arquebisbe de Barcelona, Joan Omella, s'ha acomiadat aquest dilluns com a president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) alertant de l'avenç de "la polarització, la desigualtat i la violència" arreu del món.

Mor el fotògraf català Ramón Masats als 93 anys.

Notícies a Catalunya del 4 de març de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 22:00

    Mor el fotògraf català Ramón Masats

     

    El fotògraf Ramon Masats ha mort aquest dilluns a Madrid. Nascut l'any 1931, va treballar en diversos diaris i va compaginar la pràctica fotogràfica amb el cinema i la realització de documentals. A l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya va conèixer fotògrafs com Oriol Maspons o Ricard Terré. Amb 18 anys es va instal·lar a Madrid on va treballar per a 'Gaceta Ilustrada'. També va treballar per a publicacions estrangeres com 'Paris Match', per a la qual va cobrir el casament dels reis d'Espanya el 1962. Autor de diversos llibres de fotografia, va ser reconegut per la tasca com a cronista i per la representació d'una realitat objectiva i sense manipulació.

  • 20:00

    La Fiscalia Europea obre una investigació a les Balears i les Canàries per la venda de mascaretes en el 'cas Koldo'

     

    La Fiscalia Europea (EPPO, per les seves sigles en anglès) ha obert una investigació a les Balears i les Illes Canàries per la venda de mascaretes en el 'cas Koldo'. Després de rebre la denúncia d'una particular i recopilar informació addicional de la Fiscalia Contra el Crim Organitzada i del Jutjat Central d'Instrucció número 2, l'oficina de l'EPPO de Madrid ha decidit iniciar els procediments per resoldre si els interessos financers de la Unió Europea s'han vist perjudicats. Segons apunta el comunicat publicat aquest dilluns per la Fiscalia Europea, l'òrgan veu indicis de malversació, prevaricació i tràfic d'influències.

  • 19:43

    França esdevé el primer país al món que inclou a la Constitució el dret de les dones a avortar

     

    El Congrés francès ha aprovat aquest dilluns a la tarda per 780 vots a favor una remodelació de la Constitució per incloure-hi el dret de les dones a avortar, el primer país al món que adopta una mesura d'aquest tipus. La xifra de vots favorables supera àmpliament les tres cinquenes parts de vots, i al final de la votació l'hemicicle ha celebrat la mesura amb un aplaudiment de més de dos minuts que ha abastat tot l'arc parlamentari. El govern d'Emmanuel Macron ha celebrat a través de les xarxes socials un fet que ha considerat "històric". França ha enviat, així, un missatge al món entorn d'un dret qüestionat en molts països, o directament prohibit en d'altres.

  • 19:35

    Les obres d'habitatges cauen un 35% a l'Ebre i el Col·legi d'Arquitectes visa un 10% menys de construccions

     

    L'any passat el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya va visar 71.100 metres quadrats (m2) de superfície construïda a les Terres de l'Ebre. Aquesta dada és un 10% inferior a la de 2022 i representa l'1,49% de la superfície visada al país - per sota del pes demogràfic de l'Ebre -. L'any passat es van visar 310 expedients, 40 menys que l'exercici anterior. Tot i els ajuts europeus, es fa més obra nova (60%) que rehabilitació. Pel que fa a l'habitatge, només es van visar 125 projectes, un 35% menys que el 2022 – quan la caiguda ja va ser del 40% interanual -. Aquest volum de construcció es visava gairebé cada setmana abans de la crisi immobiliària. L'Ametlla de Mar (Baix Ebre) és el municipi on es construeix més i es rehabilita més.

  • 19:16

    S'escalfen motors pel Dia de la Dona: l'Assemblea 8M convoca manifestacions

     

    Aquest dilluns ja s'escalfen motors amb motiu del Dia Internacional de la Dona. L'Assemblea 8M ha presentat fa uns minuts el manifest sota el lema "Juntes contra les precarietats, les fronteres i els genocidis" i la manifestació d'aquest divendres. A Barcelona, el recorregut tindrà alguna variació, però acabarà a Arc de Triomf, on tindrà lloc l'acte final i el parlament.

  • 19:00

    Els estats de la Unió Europea es comprometen a mantenir la reducció voluntària del 15% en el consum de gas

     

    Els estats membres de la Unió Europea s'han compromès a mantenir la reducció del 15% en el consum de gas entre el pròxim 1 d'abril i el 31 de març de 2025. Així ho ha detallat aquest dilluns l'eurocomissària d'Energia, Kadri Simsonque diu que els vint-i-set es troben en una situació "estable" pel que fa al subministrament energètic i, tot i que considera que l'escenari continua presentant alguna incertesa, la UE parteix "d'una bona base" per afrontar l'hivern vinent. "Les discussions d'avui han confirmat que som resilients i que estem ben preparats", assenyala.

  • 18:30

    La CUP avala per unanimitat presentar l'esmena a la totalitat als pressupostos

     

    Totes les organitzacions que integren el grup de la CUP-NCG han ratificat per unanimitat la presentació d’una esmena a la totalitat als pressupostos de la Generalitat, que ja ha estat registrada. Així ho han anunciat aquest dilluns el portaveu del Secretariat Nacional, Jordi Barbero, i la diputada Mar Ampurdanès. La negociadora anticapitalista ha denunciat que l’acord entre l’executiu i el PSC "situa el país en el pitjor camí" i que porta Catalunya a un "model distòpic" amb el desenvolupament de projectes com el Hard Rock, el Quart Cinturó, l’ampliació de l’aeroport del Prat o les noves terminals de creuers del Port de Barcelona.

  • 18:06

    Les dones només ocupen al 37% en els llocs de màxima responsabilitat al sistema sanitari públic català

     

    El primer informe del departament de Salut sobre gènere en el sector demostra la infrarepresentació femenina en els càrrecs directius. Dels 149.000 professionals, el 75% són dones, però aquest percentatge disminueix al 62% en posicions de comandament i cau fins al 37% en els llocs de màxima responsabilitat, els de gerència o direcció general. El departament de Salut reconeix que hi ha un problema de masclisme estructural i espera que a mesura que més dones vagin entrant al sector, s'assoleixi l'equitat. Ara, preveu fer més estudis i formacions de lideratge. El sector es monitorarà anualment i es prendran accions a partir d'una avaluació d'aquí a un any.

  • 17:45

    Detinguts dos homes per intentar robar a l'interior d'un cotxe en una àrea de servei de l'AP-7 a Sant Jaume dels Domenys

     

    Els Mossos d'Esquadra van detenir aquest diumenge dos homes, de 43 i 41 anys, per intentar robar a l'interior d'un vehicle, situat en una àrea de servei de l'AP-7, a l'altura de Sant Jaume dels Domenys. Dues patrulles de Seguretat Ciutadana que es trobaven a la zona, van observar com dos individus baixaven d'un cotxe i intentaven obrir-ne un altre de matrícula francesa. Els agents van impedir el robatori i van engegar un dispositiu de recerca, ja que els dos presumptes lladres van sortir corrents. L'altre, el conductor, també va fugir amb el cotxe. Finalment, els Mossos van detenir el conductor i a un dels dos individus que s'havien escapat a peu. La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

  • 17:20

    Els sindicats reclamen mesures per frenar la cronificació de la subocupació de llarga durada

     

    La millora del mercat de treball contrasta amb l'augment de treballadors que tot i tenir feina o fan a feines no dessitjades o menys hores de les que voldrien.  A Espanya hi ha més d'un milió i mig de treballadors subocupats, amb una jornada parcial o per sota del seu nivell d'estudis. Una condició que afecta més al sector serveis i a les dones. L'any passat hi havia gairebé mig milió de treballadors a tot l'Estat que portaven 6 anys o més subocupats.  Entre les solucions, els sindicats proposen reduir la jornada laboral a 35 hores per ampliar els horaris dels treballadors parcials i la seva remuneració. Perquè els experts alerten, estar subocupat indefinidament afecta la projecció de vida i la salut mental.

  • 17:08

    A Barcelona un ciclista resulta ferit crític en un accident amb implicació d'un patinet

     

    Un ciclista ha resultat ferit crític aquest dilluns a la tarda en un accident de trànsit en què ha estat implicat un patinet al carrer Comte d’Urgell de Barcelona. L’incident ha sigut a les 15.10 i la Guàrdia Urbana n’investiga les causes. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès i traslladat l’home a l’Hospital Clínic. S’han activat un comandament i dues unitats terrestres del SEM.

  • 16:29

    Els bisbes espanyols trien nou president de la Conferència Episcopal per substituir Omella

     

    La Conferència Episcopal Espanyola (CEE) escollirà dimarts al seu nou president pels quatre anys vinents. El substitut del cardenal-arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, sortirà d'una votació secreta a Madrid on, depenent de qui sigui triat, es pot dibuixar un viratge en la línia política dels bisbes, marcada darrerament per l'alineament amb les postures del papa Francesc en temes com la pobresa o les migracions i la decisió de no xocar amb el govern de Pedro Sánchez. De fet, l'episcopat va donar suport als indults als responsables de l'1-O, malgrat que ara s'ha mostrat molt més distant amb l'amnistia. En clau interna, el mandat d'Omella acaba marcat per la gestió dels casos d'abusos i la resposta a la secularització.

  • 16:10

    La Maria Branyas fa 117 anys, és la persona més gran del món

     

    Aquest dilluns la Maria Branyas suma un número més al seu pastís d'aniversari. Fa 117 anys. És la persona més gran del món. Nascuda a San Francisco el 1907 de pares catalans, fa més de dues dècades que viu en una residència geriàtrica d'Olot. Ho celebra allà amb la família i les companyes del centre. Per si no n'hi hagués prou, Branyas és a dos mesos de ser una de les deu persones més longeves de la història.

  • 16:00

    Les dones ocupen el 37% dels llocs de gerència a la sanitat catalana tot i que representen el 75% dels professionals

     

    El 75% dels professionals del sistema sanitari públic català són dones, però aquest percentatge disminueix al 62% en posicions de comandament i cau fins al 37% en els llocs de màxima responsabilitat, els de gerència o direcció general. Són dades que ha presentat la conselleria de Salut aquest dilluns i que ofereixen una fotografia completa dels 140.000 llocs de treball del sistema sanitari d’utilització pública de Catalunya (SISCAT). Amb l’objectiu de trencar aquest sostre de vidre, el departament vol treballar ara per concretar accions que serveixin per identificar i eliminar les barreres.

  • 15:30

    Les dones són les que més teletreballen per fer-se càrrec de les cures i la llar

     

    El teletreball ja és una opció per a molts empleats. Prop d'un 36% s'hi acull. Un dels motius és que ajuda a conciliar. Però compte: perquè algunes dones trien teletreballar perquè són elles les que es fan càrrec de les cures i la llar. Lídia Farré, investigadora de l'Observatori Social de la Fundació La Caixa explica que els homes que teletreballen, un 30% declara que s'implica en aquestes tasques més que les seves parelles, mentre que aquest percentatge és només del 18% entre els que no teletreballen.

  • 15:00

    L’AMB veu bona predisposició de la Generalitat en la flexibilització de les noves ZBE

     

    L’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) entoma els canvis que la Generalitat incorpora al Pla de Qualitat de l’Aire com un gest de “bona predisposició” per crear les noves zones de baixes emissions tenint en compte les singularitats dels diferents municipis. “Estem treballant per arribar a un acord”, ha dit el vicepresident de Mobilitat de l’AMB, Carlos Cordón. El govern metropolità ha agraït que la Generalitat hagi acceptat part de les al·legacions, però ha dit desconèixer el detall de què s’ha inclòs al text, fet que es concretarà en una reunió aquesta setmana.

  • 14:41

    L'ampliació del MACBA amb 2.110 metres quadrats de noves sales serà una realitat el gener de 2027

     

    L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha presentat aquest dilluns el projecte de reforma de la plaça dels Àngels que incorporarà nous equipaments, nous usos ciutadans i acabarà amb el "monopoli" dels patinadors. La nova plaça tindrà el nou Centre d'Atenció Primària Raval Nord a l'edifici de la Capella de la Misericòrdia i l'ampliació del MACBA, que afronten els últims tràmits per a l'inici de les obres aquest 2024. La remodelació de la plaça inclourà la reformulació del sòcol de l'edifici actual del MACBA per guanyar un espai de més de 1.100 metres quadrats. El nou edifici del MACBA al Convent dels Àngels comptarà amb 2.110 metres quadrats de noves sales i 349 metres quadrats al mirador i es preveu que sigui una realitat el gener de 2027.

  • 14:00

    Baixen les ràtios a l'educació infantil per tercer any consecutiu

     

    Dimecres comença la preinscripció escolar pels alumnes d’infantil i primària. Per tercer any consecutiu, baixen les ràtios a infantil, que serà inferior als 20 alumnes per aula. Un curs on continua la davallada demogràfica: hi haurà 1.800 infants menys d’I3 i 1.100 alumnes menys a 1r d’ESO. Per això, s'ofereixen 30 grups menys respecte el curs anterior a I3.

  • 14:23

    Montcada posa en marxa un dispositiu per eliminar un nou conjunt de barraques al voltant del riu Besòs

     

    L'Ajuntament de Montcada i Reixac, l'ADF, el Consorci del Parc de la Serralada de Marina, Mossos i Policia Local duen a terme aquest dilluns un dispositiu per eliminar un nou conjunt de barraques al voltant del riu Besòs. Es tracta d'un espai on recentment hi ha aparegut runa i construccions i on s'ha decidit actuar per evitar que s'acabi utilitzant amb diverses funcions, des de residència fins activitats relacionades amb l'economia submergida. Es preveu que l'actuació, que ha començat aquest dilluns a primera hora del matí, s'allargui durant tota la jornada o fins i tot diversos dies. Dues persones van morir a l'espai de barraques del municipi el gener de 2022 intoxicades pel fum d'un braser.

  • 13:49

    El Govern celebra les dades d'atur i ocupació del febrer: "Si tot segueix anant així, podem parlar d'un molt bon 2024"

     

    El secretari de Treball, Enric Vinaixa, ha destacat no només el descens de 700 aturats del febrer, sinó que a més s'ha reduit la temporalitat dels contractes. Hi ha diversos factors que expliquen, segons Vinaixa, les bones dades com ara una Setmana Santa propera, el dinamisme del sector industrial i el revulsiu que representen esdeveniments com el Mobile World Congress (MWC). D'altra banda, ha descartat que el mercat laboral noti els efectes de la sequera i també ha negat que hi hagi una tendència l'alça d'EROs.

    Catalunya lidera la creació d'ocupació al febrer | CLIMENT SABATER
    rtve Catalunya lidera la creació d'ocupació al febrer | CLIMENT SABATER
  • 13:45

    ERC assegura que "s'estan acostant posicions" per aprovar la llei d'amnistia aquesta setmana

     

    ERC considera que aquesta és una "setmana clau" per a la llei d'amnistia i mostren "optimisme" sobre el seu desenllaç al Congrés. "S'estan acostant posicions", ha dit aquest dilluns la portaveu Raquel Sans, que ha detallat que tenen "converses a dues bandes" amb el PSOE i Junts. En aquest sentit, ha insistit que el "marge de maniobra és reduït" amb les esmenes vives i que s'ha d'aprovar "com més aviat millor". 

  • 13:30

    La llei d'amnistia es votarà a la comissió de Justícia del Congrés dijous a partir de les 11 h

     

    El president de la Comissió de justícia, el socialista Lucas Ayala, ha convocat els grups parlamentaris a aquesta hora per debatre i votar de nou el dictamen de la comissió , segons fonts parlamentàries. Perquè prosperi, el text necessita l'aval de totes les formacions que han donat suport a la seva tramitació, inclòs Junts, que ha mantingut negociacions discretes amb el PSOE en les últimes setmanes per trobar un acord. 

  • 13:20

    Els Agents Rurals troben morta a la Noguera una àliga cuabarrada enverinada amb rodenticida

     

    Els Agents Rurals han conegut recentment els resultats de la necròpsia que certifica la mort per enverinament d'una àliga cuabarrada que van trobar el mes de maig de 2023 a la Noguera. Els agents el descriuen com un cas especialment greu, ja que aquest individu havia estat alliberat després d'haver-se recuperat de les ferides provocades per un tret d'escopeta. L'àliga cuabarrada és una espècie protegida donat que és una de les aus rapinyaire més amenaçades d'Europa. Aquestes espècies mantenen l'equilibri de poblacions de rates i conills que, contràriament, poden convertir-se en plagues.

  • 13:19

    TMB posa en marxa un cotxe que multarà els vehicles aturats al carril bus

     

    L’Ajuntament de Barcelona i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) milloraran la velocitat del bus, així com la seguretat viària de la ciutat amb la posada en marxa d’un vehicle que sancionarà les infraccions estàtiques (parada o estacionament) que es cometin als carrils bus. El nou vehicle, que a partir d'aquest dilluns comença a funcionar en fase de proves, serà un sistema complementari a l’acció de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Amb aquesta nova mesura, s'evita maniobres complexes quan s’han d’esquivar vehicles al carril bus i es facilita la correcta aproximació del bus a la parada.

  • 13:15

    Detenen dos homes per cometre robatoris amb força a diversos municipis de Catalunya

     

    Els Mossos d’Esquadra van detenir el passat 28 de febrer dos homes que havien robat en domicilis de tot Catalunya. En concret, se’ls relaciona amb robatoris en domicilis de Tortosa, Tona, Súria, Sant Esteve Sesrovires, Cervera, Ripollet i Sant Cugat del Vallès. La investigació es va iniciar quan a finals d’octubre de 2023, una patrulla va aturar un vehicle de lloguer a Barcelona en què anaven dues persones. Els agents van escorcollar el vehicle i van localitzar una gran quantitat de joies amagades en diversos compartiments. També van trobar estris i eines que van fer sospitar a la patrulla que les dues persones podrien dedicar-se a fer robatoris amb força a domicilis.

  • 13:08

    La vigilància policial al carrer Canigó de Badalona "tensa" la Guàrdia Urbana

     

    El servei de vigilància policial estàtica a l'illa del carrer Canigó de Badalona, després de l'esfondrament d'un edifici el passat 6 de febrer, està "tensant" la Guàrdia Urbana, segons denuncia el sindicat SIP-FEPOL. Alerten que la situació és "crítica", ja que aquest servei es realitza amb agents del torn ordinari i això provoca que sovint no es disposi d'un "mínim de patrulles" per atendre les incidències del dia a dia. El sindicat denuncia que el servei a l'illa del carrer Canigó és també "precari" perquè s'hi destinen "vehicles antiquats sense calefacció". A més, els agents diuen que "no poder anar durant hores al servei per falta de relleu".

  • 12:45

    Suspès de sou i feina un mosso de Lleida per un presumpte delicte de tràfic de cocaïna

     

    Segons asseguren fonts policials a Ràdio 4, la detenció d'un traficant va permetre localitzar converses telefòniques amb l'agent. La Divisió d'Assumptes Interns (DAI), es va fer càrrec de la investigació que ha acabat amb la imputació judicial del mosso. El cas el porta el jutjat d'Instrucció número 1 de Lleida.

  • 12:30

    Interior investiga sis bombers del parc de Sant Celoni per assetjament laboral

     

    El departament d'Interior investiga sis bombers del parc de Sant Celoni per la denúncia d’assetjament laboral, exhibicionisme i masclisme d'una companya. La treballadora, que actualment està de baixa, assegura que fa quatre anys, des que va entrar al parc de bombers, que pateix tota mena de vexacions. Els acusats són dos caporals i quatre bombers. El cas es troba judicialitzat per un presumpte delicte d'assetjament laboral sota la tutela d'un jutjat de Granollers.

  • 12:07

    Les visites de turistes internacionals pugen un 20,27% respecte a fa un any

     

    L'arribada de turistes internacionals a Catalunya va pujar fins als 958.726 al gener segons les dades provisionals de l'Estadística de Moviments Turístics en Fronteres. Es tracta de la xifra més alta dels últims vuit anys, i un 5% per sobre del mateix mes de 2019. Catalunya va ser el segon destí preferit amb el 20,1% del total de l'Estat, per darrere de les illes Canàries que va concentrar el 27,7% i per davant d'Andalusia que va atraure el 14%. Pel que fa a la despesa per persona, es va elevar fins als 1.096 euros, un 8,19% més que un any enrere.

  • 12:00

    'La societat de la neu' guanya el premi Golden Reel a la millor edició de so d'una pel·lícula de parla no anglesa

     

    'La societat de la neu' ha guanyat el premi Golden Reel a millor edició de so d'una pel·lícula de parla no anglesa, un guardó que atorga el sindicat nord-americà de muntadors i dissenyadors de so. El film de J. A. Bayona s'ha imposat així a 'Anatomia d'una caiguda', 'La zona de interés' i 'Godzilla Minus One', que li disputaven l'estatueta. L'equip liderat per Oriol Tarragó es va quedar a les portes de la nominació per als Oscar, que sí que va escollir el film per a les categories d'Oscar Internacional i millor maquillatge i perruqueria.

  • 11:26

    El 10,1% dels adolescents pateix conductes de control en les relacions de parella

     

    El 10,1% dels adolescents d’entre 14 i 17 anys han estat víctimes de conductes de control en les relacions de parella, però el percentatge és gairebé el doble en les noies (13,3%) que en els nois (7,1%). És una de les conclusions principals de l’article d’investigació ‘Violència en les relacions de parella entre adolescents’ de l’Observatori Social de la Fundació "la Caixa", el qual defineix com a violència de control els comportaments en què es limita la relació de la parella amb les seves amistats, se li impedeix reunir-se amb altres persones o se li revisa el telèfon mòbil, entre altres conductes.

  • 11:08

    Els bisbes trien el relleu d'Omella

     

    Els bisbes elegeixen aquesta setmana el nou president de la Conferència Episcopal Espanyola, en substitució del cardenal-arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, que ha de deixar el càrrec per motiu d'edat. Omella s'ha caracteritzat per un posicionament alineat al Papa Francesc, en temes com la pobresa i la migració. També per no xocar amb el Govern de Pedro Sánchez. De fet, va donar suport als indults als polítics del procés. En clau interna, el mandat del cardenal Omella ha estat marcat per la gestió dels casos d'abusos a menors a l'Esglèsia.

  • 11:00

    Les adolescents pateixen gairebé el doble de control per part de les seves parelles que els nois

     

     El 10,1% dels adolescents d’entre 14 i 17 anys han estat víctimes de conductes de control en les relacions de parella, però el percentatge és gairebé el doble en les noies (13,3%) que en els nois (7,1%). És una de les conclusions principals de l’article d’investigació ‘Violència en les relacions de parella entre adolescents’ de l’Observatori Social de la Fundació ”la Caixa”.

  • 10:30

    El Partit Popular acaba de registrar la petició de dimissió de la presidenta del Congrés Francina Armengol per la seva relació amb el cas Koldo.

     

    Els populars asseguren que Armengol va participar en la compra de mascaretes inservibles i defectuoses quan era presidenta de les Balears. El portaveu del PP, Miguel Tellado, apunta que va assumir el cost d'una estafa, i per això demanen que deixi el càrrec.
     

  • 10:10

    Es restableix la circulació a l'R4 després del descarrilament d'un tren per una esllavissada a Vacarisses. 

     

    Aquest matí ja s'ha restablert la circulació per les dues vies i es recupera així el servei. Tot i això, al lloc de l’esllavissada, els trens han de circular avui a menor velocitat. Es tracta de la mateixa zona on ja va haver-hi un altre accident l’any 2018, en què va morir una persona i una quarantena van resultar-ne ferides.

  • 10:00

    L'Ajuntament de Montcada i el Consorci de Marina enderroquen una zona de barraques



    B L'Ajuntament de Montcada i Reixac  i el Consorci de la Serralada de Marina han iniciat aquest dilluns una actuació per a enderrocar una zona de barraques en el va riure Besòs, on estava creixent un nou assentament de construccions il·legals en les quals encara no vivia ningú. La intervenció s'està duent a terme en la zona coneguda com La Pollancreda (Albereda) de Sant Pere de Reixac, una zona "d'alt valor ecològic" on "en unes cinc hectàrees s'estava creant el nou assentament".
     

  • 9:36

    Bon comportament de l'ocupació al febrer, amb 700 aturats menys registrats al SOC.

     

    És el primer descens després de 4 mesos pujant. L'afiliació es recupera amb 23.000 nous llocs de treball i es torna a batre un rècord fregant els 3,7 milions d'ocupats.  Al conjunt de l'Estat, l'atur s'ha reduit en 7.400 persones i l'afiliació ha crescut en 103.000 afiliats, la millor xifra per aquest mes des de 2007. Després de l'ensopegada del mes de gener, el mercat laboral recupera força de la mà dels serveis i la construcció. 

  • 9:20

    Nacho Martín Blanco: "Puigdemont està humiliant Sánchez i que Sánchez s'està deixant humiliar". 

     

     

    El diputat del Partit Popular al Congrés, Nacho Martín Blanco, creu que l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont està "humiliant" Sánchez i que el president espanyol està "humiliant" el conjunt del poble espanyol.

    En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4,   assenyala el Govern espanyol de fer una "operació de propaganda indigna" amb l'esborrany de dictamen de la comissió de Venècia.

    Diu que la Comissió de Venècia apunta "l'interès mesquí" de "mantenir-se al poder" de Sánchez com a objectiu de la llei d'amnistia.

  • 9:00

    L'afiliació ha crescut en 103.621 persones al febrer, l'augment més gran aquest mes des del 2007. 

     

     

    El mercat laboral accelera i guanya més de 100.000 nous ocupats el mes. Es tracta del millor febrer en 17 anys pel que fa a la creació de llocs de feina, sobretot en hostaleria i educació. Segons acaba de publicar l'Institut Nacional d'Estadística, Catalunya lidera les contractacions a tot l'Estat. El total de parats a casa nostra és de 346.373.

  • 8:40

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dilluns 4 de març d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:25

    Les farmàcies comencen a distribuir productes menstruals gratuïts. 

     

     

    Des d’avui totes aquelles persones que tinguin la regla podran anar a la farmàcia a buscar qualsevol dels tres productes menstruals reutilitzables que s’ofereixen de manera totalment gratuïta. 

  • 8:20

    Els departaments comencen a explicar els detalls dels Pressupostos.

     

     

    Durant tot el dia compareixeran els titulars d'Acció Exterior, Drets Socials, Cultura i Justícia. La resta ho faran al llarg de la setmana. Un cop escoltats els detalls, els partits tenen fins dilluns dia 11 per presentar les esmenes a la totalitat que es votaran en el ple dels dies 13 i 14.

     

     
  • 8:15

    Els comptes continuen encallats amb el Hard Rock al centre. 

     

     

    Continua el pols entre ERC i els Comuns per l'aprovació dels pressupostos amb el Hard Rock al centre de les negociacions. Cap de les dues formacions avança ni un mil·límetre mentre apugen el to dels retrets. 

    El president de la Generalitat avisa als Comuns, que si no donen suport als comptes, estaran avalant les retallades que va fer Convergència fa 10 anys Jéssica Albiach, en canvi, li recorda a Aragonès que el Hard Rock és una decisió política, que van prendre precisament Convergència, el PSC i el PP el 2014, i  lamenta, que el govern no hagi ofert una moratòria del projecte. 
     

  • 8:10

    Calendari de l'amnistia. 

     

     

    L'acord amb Junts arribaria abans del dijous. I és que, no més tard, el dia 7 haurà de sortir el redactat definitiu de la comissió de Justícia. Per tant, la llei es podria votar en el ple que arrencarà el dia 12. Després, la norma passarà al Senat, on previsiblement el PP la bloquejarà durant dos mesos i hi introduirà vetos o esmenes. Passat aquest temps, la llei tornarà a la Cambra Baixa per ser aprovada de forma definitiva.

     
  • 8:05

    Arrenca una setmana clau per la llei d'amnistia. 

     

     

    PSOE i Junts esgoten els terminis per arribar a un acord. La gran incògnita és saber què passarà amb els delictes de terrorisme: si finalment s'inclouran dins la llei o bé s'exploraran altres vies per reforçar l'amnistia. Segons Jaume Asens, la decisió del Suprem d'investigar Puigdemont per terrorisme, en lloc d'allunyar el pacte, l'ha accelerat. I insisteix que l'acord és imminent.

  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dilluns 4 de març de 2024.