Ramon Masats, el llegat del primer fotoperiodista
- Ramon Masats, nascut a Caldes de Montbui l'any 1931, va morir ahir, als 93 anys: fotògraf destacat i innovador, va gaudir d'aquesta forma d'expressió i professió
- Va renovar el llenguatge fotogràfic amb tècniques noves i una mirada crítica, a vegades irònica, i a partir del 1965 comença a treballar a TVE en sèries documentals
Ramon Masats, nascut a Caldes de Montbui el 1931, va morir ahir a Madrid als 93 anys. Se'l considera el renovador de la fotografia a Espanya, ja als anys 60, quan es fa conegut per com innova en la tècnica de retratar la realitat. La fotografia passa a ser important a les publicacions on treballa. No va continuar a la parada del mercat dels pares.
Des de l'Arxiu de TVE Catalunya proposem conèixer millor el fotògraf a través de les seves paraules. Rescatem també alguns dels documentals que va realitzar per TVE des del 1965. Masats deixa un llegat sobre la realitat espanyola en tots els àmbits fotografiables que el fan un fotoperiodista de gran valor.
Una de les darreres entrevistes de Masats, a Terrassa
Fa encara no tres anys, el fotògraf va parlar amb els Informatius de TVE Catalunya en ocasió de l'exposició 'On tot va començar', que se li va dedicar a Terrassa. És en aquest ciutat del Vallès d'on guardava molts records de la seva infantesa.
A la mateixa entrevista, Masats explica com se li va obrir un món quan va descobrir la fotografia. Treballant per les revistes de l'època, feia fotos per a ell amb una càmera petita que sempre duai al damunt.
Finalment, Masats es declarava content per la seva trajectòria professional i contestava a què es dedicava durant la jubilació.
La seva obra és documental, perquè guanya valor amb el temps. Descriu la realitat de manera diferent, ja que només inclou a l'enquadrament el que li cal, sense elements superflus que distreguin. En aquells anys en què l'enviaven a cobrir actes oficials i sempre era l'autoritat competent la protagonista, ell anava conservant fotografies que explicava la realitat fora de l'establert. Ell va ser qui va aconseguir que el nom fos important a les publicacions: s'hi fixaven primer els editors i el publicaven, fet que enganxava als lectors. També inicia una petita revolució: fa fotografia vertical.
Masats empra tècniques mai vistes a l'estat, de bell nou i com que hi afegeix la mirada crítica, a vegades irònica, eleva la fotografia, considerada un art menor, al lloc que li correspon. Es converteix en un renovador del llenguatge fotogràfic.
L'impagable viatge per Espanya de l'ull de Masats
Quan ja és conegut, a principis del 60, comença a recórrer l'estat i és quan fa la majoria d'imatges en blanc i negre que l'han fet popular. Se l'ha definit com el Cartier-Breson espanyol, és a dir, el fotoreporter, i se'l considera el primer gran fotògraf espanyol.
Tot i que incomplet, malauradament, només es conserva part del reportatge que va fer per a la primera campanya de turisme del ministeri corresponent, 'Visit Spain', on va retratar les Illes Balears.
Realitzador de reportatges a TVE
Masats va viure molts anys fora de Catalunya, de fet ha mort a Madrid, i va realitzar un munt de documentals sobre Espanya des dels anys 60. Va realitzar programes per la sèrie de viatges Conozca usted España, e 'Insular', capítol de Íntima armonia. Un dels més coneguts és el documental 'Andalucía de Juan Ramón', de la serie La víspera de nuestro tiempo, estrenat el mes de juny del 1967.
De la seva trajectòria i experiència com a realitzador de televisió en va parlar al capítol que li van dedicar al programa Reestreno.