Enlaces accesibilidad

Els comuns s'enroquen en el Hard Rock i obliguen al Govern a recorrer a Junts

  • Els comuns insten el govern a complir la resolució que obliga a aturar el Pla Director Urbanístic del macroprojecte
  • Pere Aragonès allarga la mà a Junts durant la sessió de control del Parlament

Por
La líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, amb el president del Govern, Pere Aragonès
La líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, amb el president del Govern, Pere Aragonès

Nova reunió entre els comuns i el Govern per desencallar l'acord de Pressupostos que tampoc ha reeixit. La trobada s'ha celebrat als despatxos del grup d'En Comú Podem al Parlament, on els de Jéssica Albiach han insistit que l'Executiu està obligat a complir la resolució aprovada a la mateixa cambra catalana en el ple de sequera que obliga a aturar el pla urbanístic del Hard Rock. Des del Govern, insisteixen que "no hi ha marge" i que accedir a la petició dels morats suposaria "prevaricar".

Els Pressupostos pengen d'un fil | Laura Herrero

Els comuns creuen que aturar el Hard Rock no comporta indemnitzacions, i que si n'hi hagués alguna seria per un import molt reduït. Creuen que tampoc seria prevaricació no aprovar el PDU, ja que hi ha un decret de sequera i altres normatives que justifiquen, com a mínim, una moratòria.

Aragonès allarga la mà a Junts

La situació de bloqueig ha provocat la reacció airada contra els morats del president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la sessió de control al Govern. Ha reconegut davant la pressió dels comuns que el projecte del Hard Rock no es farà enrere perquè equivaldria a perdre el suport del PSC als comptes catalans.

Pere Aragonés fa equilibris per sumar els Comuns als pressupostos

Aragonès, això sí, prepara el terreny pel pla B allargant la mà a JxCat per aconseguir els suports que li manquen. A una setmana del debat de totalitat, Aragonès ha recordat que el 22 de febrer va enviar una proposta d'acord amb "74 mesures que sumeixin centenars de milions d'euros i que signifiquen l'acceptació del 70% de les seves propostes". "Seguem i parlem", ha afegit.

Els de Puigdemont refreden l'entesa, recordant que "els seus socis de Madrid li prenen el pèl", en clara referència al dèficit d'execució de les inversions pressupostades. A canvi dels seus vots als Pressupostos demanen "equilibri territorial, menys impostos i menys burocràcia". De moment, no hi ha reunions previstes amb els exsocis de govern a curt termini.

El líder del PSC, Salvador Illa, també aprofita per atacar els comuns per posar una línia vermella allà on "fa 4 anys no veien un problema".

El temps passa i el termini perquè els d'Albiach retirin l'esmena a la totalitat s'acaba tot just dimecres vinent. Els equips negociadors s'han citat per tornar-se a veure aquesta mateixa setmana.