Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Natàlia Mas aposta que el Hard Rock no s'acabarà fent

Per
Cafè d'idees - Natàlia Mas aposta que el Hard Rock no s'acabarà fent

La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, aposta que el Hard Rock no s'acabarà fent: "Són projectes que es dilaten molt en el temps i acaben en un procés enverinat", ha dit. La membre de l'executiu creu que el projecte no encaixa en la Catalunya del 2024, tot i que assegura "no és una decisió política": "No fer els passos reglats per llei tindria unes conseqüències", ha advertit. Insisteix que el Govern "té a veure en una petita part" del projecte que és "molt reglada". En aquest sentit, demana als comuns no focalitzar el debat en "una qüestió externa als pressupostos" perquè "en un procés així no poden haver-hi línies vermelles".

Mas Guix veu "difícil" trobar els dos vots que falten per tirar endavant els comptes catalans en altres grups que no siguin En Comú Podem i, per això, els demana "sentit comú". En aquesta línia, confia a arribar a "punts d'entesa": "Els darrers anys hem fet un treball en equip que ha enriquit els pressupostos", ha reivindicat. La consellera defensa el que està en joc és tangible, en referència a l'increment de partides en Salut o Educació, mentre projecte de Hard Rock "potser passaran 12 anys més" sense que s'iniciï.

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, Mas Guix explica que ahir mateix va parlar dels comptes amb Junts per Catalunya i els va dir que la seva proposta és inassumible: "Mirem d'entendre'ns, no és només l'impost de successions, sinó un impacte de 1200 milions d'euros als comptes". Argumenta que la proposta fiscal dels exsocis de Govern acabaria en retallades de serveis públics: "Anem a veure la resta de mesures. La immensa majoria es poden aprovar".

"El model de finançament ha canviat, però el resultat final no"

La consellera Natàlia Mas afirma que tenen pràcticament enllestia la proposta d'un nou model de finançament per Catalunya, però primer volen tancar el capítol dels pressupostos. Qualifica d'històric el consens d'una vintena d'entitats com la Cambra de Comerç, Foment, Pimec o el Cercle d'Economia reclamant la reforma del sistema de finançament de manera "ambiciosa": "Un consens que ja n'hi ha prou. Seguim a la cua d'Europa en PIB que marxa de Catalunya. La quantia del dèficit fiscal no té comparativa i s'ha de corregir". La membre de l'executiu sosté en 40 anys s'ha anat modificant aparentment de manera profunda, però realment no ha estat així: "En quatre dècades amb diferents models i governs s'han anat retocant els paràmetres, però el resultat final es manté invariable. L'últim Castells que va dir que seria un canvi important, però no ha estat així", ha defensat.

La consellera d'Economia diu que l'element més important és la recaptació i acordar una aportació a l'Estat per l'equilibri territorial equiparable amb altres models que hi ha al món: "Catalunya ha actuat amb un grau de solidaritat no comparable al món. Les xifres parlen per elles mateixes. Evidenciar que és injust i insostenible". Planteja avaluar que el model proposat no suposi una sacsejada cap a altres territoris de l'Estat i deixar que l'anivellament el faci Govern espanyol.

La consellera assegura que la proposta de nou model de finançament per Catalunya "està llesta" i es presentarà "en breu". També demana al Govern de l'Estat materialitzar la comissió bilateral sobre el finançament. I que el model ha de ser "la gran batalla" un cop el Congrés aprovi la llei d'amnistia: "Haurem d'analitzar cada palanca de negociació, uns pressuposts de l'Estat són una palanca".

Amb relació a les negociacions per aquesta llei de l'amnistia, admet que hi ha alguns canvis, però no en coneix el detall perquè no forma part del grup de treball d'ERC. Mas considera que la llei manté el compromís polític que afectarà la totalitat de les persones i confia que s'aprovi demà: "persones que porten tants anys de la seva vida aturada per la repressió. Que ho puguem deixar enrere". "No entendria gens el 'no' de Junts", ha afegit.