Enlaces accesibilidad
Judicial

El col·lapse dels jutjats, un altre obstacle per a les víctimes de violència de gènere

  • La saturació als jutjats fa que les víctimes de violència de gènere que denuncien hagin d'esperar fins a un any pel judici
  • Algunes jutgesses i advocades veuen amb frustració com en aquest temps les dones se senten desemparades

Por
Carpetes dels casos aplegades als jutjats
Carpetes dels casos aplegades als jutjats RTVE Catalunya

El temps que dura a Catalunya un procediment judicial de violència sobre la dona és de 7 mesos i 3 dies, més o menys en la mitjana espanyola, segons dades del Consell General del Poder Judicial. Després, la denunciant haurà d'esperar el judici, cosa que fa que es dilati el procés.

Víctimes de violència de gènere, afectades per la saturació judicial

El cas de la Rosa

És el cas de la Rosa, qui va conviure 17 anys amb el seu maltractador. Durant el procediment judicial, ell va trencar en tres ocasions l'ordre d'allunyament. "Jo m'he sentit molt angoixada, vaig haver de trucar la meva advocada a les 3 de la matinada, em perseguia per Whatsapp, em trucava", explica la Rosa.

El seu agressor va ser condemnat a 9 mesos i un dia de presó. Però des que el va denunciar fins al moment de la condemna va passar més d'un any. 

"Jo puc entendre que les víctimes se sentin soles, ja no que si les creuen o no. Tu el que no pots és promoure la cultura de la denúncia, la reivindicació i no dotar de recursos a la justícia. Les víctimes estan molt desemparades i els operadors jurídics desesperats", es queixa l'advocada Marta Roig.

La saturació judicial no ajuda

I aquesta queixa no prové només de les advocades. Algunes jutgesses reconeixen obertament la saturació judicial i les conseqüències que suposa per a la víctima. De fet, al jutjat de guàrdia de violència sobre la dona de Barcelona, porten una mitjana de 14 casos diaris. Denuncien que el seu volum de feina ha crescut en dos anys un 30%.

La saturació dels jutjats incideix de ple en la tramitació dels casos de violència masclista

"La dona ve aquí com si fos una consulta del metge esperant que nosaltres li donem la vacuna, l'antibiòtic, perquè surti d'aquí lliure de molèsties de l'agressor, del presumpte agressor i obrint un llibre nou, una vida nova. I realment no és així. I li hem d'explicar que igual fins després d'un any o un any i mig no serà el judici", explica Francisca Verdejo Torralba, degana delegada de la jurisdicció de Violència sobre la Dona a Barcelona.

Els jutjats penals, també col·lapsats

Perquè el judici no serà aquí, sinó els jutjats penals, que també estan col·lapsats. I demanen més recursos. "El que més vergonya ens dona als magistrats de Barcelona és que no tinguem un jutjat penal especialitzat en violència de gènere... Els casos que estic celebrant són de febrer de 2023, un any després moltíssimes víctimes ja no volen declarar, no se'n recorden, i això és molt trist i molt frustrant per a nosaltres", assenyala Sónia Gutiérrez, magistrada del jutjat de penal 16 de Barcelona.

Des del ministeri de justícia insisteixen que la situació millorarà amb la llei d'eficiència organitzativa dels tribunals, que preveuen impulsar al maig. La Generalitat, que és qui assigna els funcionaris, demana renegociar els recursos transferits i 50 places de jutges més.