Enlaces accesibilidad

Una dotzena de municipis de l'Alt Empordà passen a l'Emergència 2 per sequera

Per
El pantà Darnius Boadella es troba a l'11% de capacitat
El pantà Darnius Boadella es troba a l'11% de capacitat

El Govern endureix les restriccions d'aigua a 12 municipis de l'Alt Empordà per la crítica situació del pantà Darnius Boadella, al mateix temps que dona més flexibilitat a l'agricultura i la ramaderia.

Més restriccions per sequera a l'Alt Empordà

També permetrà la instal·lació de dessalinitzadores privades per usos industrials, empresarials o turístics. Tot plegat, s'ha decidit aquest dijous a la reunió de la Comissió Interdepartamental de la Sequera.

Municipis en nivell 2 d'emergència

La comissió ha elevat al nivell 2 d'emergència els 12 municipis de l'Alt Empordà que depenen del pantà Darnius Boadella. Això suposa passar dels 200 litres per persona i dia als 180, restricció que es justifica pel fet que el pantà es troba a l'11% de la seva capacitat.

Els primers municipis catalans a entrar en aquesta fase per sequera són: Cabanes, Cadaqués, Castelló d’Empúries, Fortià, Figueres, Llers, Riumors, Roses, Santa Llogaia d’Àlguema, Vilamalla, Vila-sacra i el Far d’Empordà.

Menys restriccions a l'agricultura i ramaderia

El Govern ha acceptat una flexibilització "quirúrgica" de les restriccions d'aigua a l'agricultura i ramaderia per la sequera després d'escoltar les demandes de la pagesia durant les darreres setmanes.

Pel que fa a la ramaderia, l'executiu ha acordat retirar l'obligació de reduir un 50% l'ús d'aigua en aquelles explotacions on l'activitat es basa en femelles reproductores (porcí, boví, oví i cabrum de llet i carn, i aviram incloses les ponedores, conills). En el cas de les explotacions d'engreix, s'haurà de reduir el consum d'aigua en un 50%, o bé el percentatge que se'ls aprovi en el pla d'estalvi, a través de les mesures que el ramader cregui oportunes implementar.

Pel que fa a l'agricultura, la reducció del 80% en ús de l'aigua no serà obligatòria en aquelles explotacions on l'activitat es basa en conreus llenyosos o permanents i, per tant, el percentatge de reducció serà el que permeti garantir la supervivència d'aquests. Les flexibilitzacions són immediates, segons l'executiu català.

Sí a les dessalinitzadores privades

Tot just després de la disputa per l'anunci del Gremi d'Hotels de Lloret de la compra d'una dessalinitzadora per reomplir piscines, una mesura que el Govern insistia que no estava permesa pel Pla de Sequera, ara l'executiu dona llum verda a poder fer-ho sempre que serveixi per mantenir la viabilitat econòmica d’empreses privades i llocs de treball.

Els sectors econòmics o empreses que necessitin consumir més aigua de la permesa per la fase d’emergència 1 del pla de sequera, hauran de justificar-ne la necessitat i demanar permís a l’Agència Catalana de l’Aigua. En cap cas es permetrà utilitzar aigua dessalada per a una piscina d'ús particular.