Enlaces accesibilidad

Aquest és l'origen del 8M: El Dia Internacional de la Dona

  • El Dia Internacional de la Dona va començar a commemorar-se a l'ONU l'any 1975
  • Un incendi en una fàbrica de Nova York el març de 1911 va provocar la mort de centenars de treballadores

Per
Dia de la Dona: aquest és l'origen del 8M
Dia Internacional de la Dona

El 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona. Una jornada que commemora la lluita incansable de les dones pels seus drets i per la igualtat de gènere. Però, per què es va triar aquest dia per a homenatjar la lluita feminista? Què té d'especial el 8 de març? Tot sobre el seu origen a RTVE Catalunya.

Origen del 8M

Encara que el Dia Internacional de la Dona va començar a commemorar-se a l'ONU el 1975 es tracta d'una tradició d'almenys 90 anys d'antiguitat de lluita en pro de la igualtat, la justícia, la pau i el desenvolupament.

Una fita rellevant del moviment femení als Estats Units es remunta a 1848, quan les nord-americanes Elizabeth Cady Stanton i Lucretia Mott van reunir a centenars de persones en la primera convenció nacional pels drets de les dones a Nova York. Menys d'una dècada després, en el marc de la revolució industrial, el 8 març de 1857 les treballadores d'una fàbrica tèxtil de la mateixa ciutat van sortir al carrer a protestar en massa per les dures condicions de treball. Dos anys més tard, les manifestants van crear el primer sindicat per lluitar pels seus drets.

L'elecció d'aquesta data té les seves arrels en el moviment obrer i socialista. El 8 de març de 1908, un grup de dones treballadores tèxtils es va declarar en vaga a Nova York, demandant millors condicions laborals, reducció de jornada i el dret al vot. Aquest esdeveniment també va marcar una fita en la història de les lluites laborals i drets de les dones.

Moviment obrer i socialista de finals del segle XIX

Moviment obrer i socialista de finals del segle XIX

Posteriorment, el 1910, durant la Segona Conferència Internacional de Dones Socialistes, celebrada a Copenhaguen, Clara Zetkin va proposar la idea d'establir un dia internacional de lluita pels drets de la dona. La proposta va ser acceptada, i el primer Dia Internacional de la Dona es va commemorar el 19 de març de 1911 en diversos països europeus.

El color lila: símbol de lluita

La revista National Geographic assegura que una gran catàstrofe va incidir en la commemoració de la lluita feminista el mes de març. Es tracta d'un incendi a la fàbrica de Triangle Shirtwaist a Nova York succeït el 25 de març de 1911, on van perdre la vida més de 120 treballadores. Amnistia Internacional explica que la fàbrica estava especialitzada en la confecció de bruses de color morat, el color que va omplir el cel de la ciutat el dia del foc.

Fàbrica de Triangle Shirtwaist

Fàbrica de Triangle Shirtwaist

Primeres manifestacions

Alemanya, Àustria, Suïssa i Dinamarca van ser els pioners en la celebració multitudinària del 8M. Va ser l'any 1911 quan les dones residents en aquests països, van decidir sortir al carrer per a demanar el seu dret a exercir el vot, a optar a càrrecs públics, a treballar i a la formació professional. L'any 1912, es van sumar França, Països Baixos i Suècia; en 1913 fins i tot a Rússia. L'any 1914, la peculiaritat de la situació política, va provocar que el 8 de març se celebrés com un acte de reivindicació pacifista, contra la guerra que amenaçava a Europa.

A Espanya, no va ser fins a l'any 1976 quan es va produir la primera manifestació amb motiu del dia de la Dona. No obstant això, va ser reprimida per les forces policials, ja que no estava autoritzada.

L'any 1977, l'ONU va anunciar la proclamació del 8M com el Dia per als Drets de la Dona i la Pau Internacional. Aquest mateix any, Espanya va celebrar la primera concentració autoritzada amb motiu del 8M, on les dones espanyoles, van aprofitar per a reivindicar qüestions com la necessitat de rebre educació sexual, la legalització de la venda d'anticonceptius i la despenalització de l'avortament.

8M a Espanya

8M a Espanya

Des de la proclamació de l'ONU, el 8M és una data clau en els calendaris de la majoria dels països. Un dia de reflexió, protesta i celebració per a ressaltar els assoliments i desafiaments que enfronten les dones a tot el món.