Enlaces accesibilidad
Actualitat

Resum de notícies a Catalunya del 8 de març de 2024 | Més de 40.000 persones tenyeixen de lila els carrers de Barcelona

  • Reobertes la Diagonal i la ronda de Dalt després dels talls per les primeres protestes del 8M
  • Arrenquen les primeres manifestacions contra les desigualtats de gènere i la violència vers les dones
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Manifestació convocada per l'Assemblea 8M a Barcelona
Manifestació convocada per l'Assemblea 8M a Barcelona

L'actualitat d'aquest divendres passa pels actes de reivindicació del 8M, el Dia Internacional de les Dones amb diferents marxes i actes arreu de Catalunya.

A les 12:00 hores, ha arrencat la manifestació convocada pel Sindicat d’Estudiants. A la tarda, unes 40.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han aplegat a la mobilització d'Assemblea 8M.

A Girona, unes 2.500 persones han participat en la manifestació unitària del 8M. A Lleida i a Tarragona, unes 500.

Resum de notícies a Catalunya del 8 de març de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 21:00

    8M | Unes 500 persones exigeixen a Lleida una igualtat "efectiva i real" amb motiu del 8M

     

    Unes 500 persones, segons els Mossos d'Esquadra, han sortit als carrers de Lleida aquest divendres a la tarda per reivindicar una igualtat "efectiva i real" entre homes i dones durant la manifestació convocada per Marea Lila en el marc del Dia Internacional de les Dones. La mobilització també ha reivindicat les dones pageses del territori i ha donat suport a la revolta pagesa. Sota el lema 'Fins al pap del patriarcat', la manifestació ha donat el tret de sortida a dos quarts de set de la tarda a la plaça Ricard Vinyes. 

  • 20:42

    8M | Més de 2.500 persones a Girona clamen per "seguir amb la lluita feminista" i en favor dels drets de les dones

     

    Més de 2.500 persones s'han manifestat aquest divendres pel centre de Girona en favor dels drets de les dones i per reclamar "seguir amb la lluita feminista". La protesta més multitudinària ha sortit de la plaça 1 d'Octubre i ha transcorregut pels carrers de Girona en direcció al barri de Santa Eugènia, on s'ha trobat amb la marxa que la comissió 8-M de Salt ha organitzat a la ciutat veïna de Girona. Durant el recorregut s'han cridat constants consignes en contra del masclisme i exigint una "igualtat real". 

  • 20:39

    Tres morts aquest divendres en accidents de trànsit a Tarragona

     

    Tres persones han mort avui a la tarda en diferents accidents de trànsit a les carreteres de les comarques de Tarragona. El darrer accident a passat a Constantí (Tarragonès), quan la conductora d'un turisme ha mort en un xoc frontal. En un altre accident han mort els dos ocupants d'una furgoneta a la C-51 a Alió (Alt Camp) pel xoc frontal entre una furgoneta i un camió. Amb aquestes víctimes són 22 les persones mortes en accidents de trànsit enguany a la xarxa viària interurbana de Catalunya.

  • 20:11

    8M | Continuen les mobilitzacions feministes a Lleida i Girona 

     

    Continuen en marxa les protestes i manifestacions a les dues capitals de província. A Lleida, hi ha dues mobilitzacions, una a la plaça Ricard Vinyes i una altra a la plaça 8 de Març. A Girona, també n'hi ha dues, una a la plaça de l'1 d'Octubre i una a altra a la plaça de la Independència.

  • 19:52

    8M | Unes 40.000 persones es manifesten pel Dia de la Dona a Barcelona

     

    Segons la Guàrdia Urbana, la gran mobilització de la tarda a Barcelona convocada per Assemblea 8M aplega a hores d'ara unes 40.000 persones, la mateixa xifra que l'any passat. Una protesta que ha començat pocs minuts després de les 18:00 h de la tarda a Jardinets de Gràcia i que tot just acaba d'arribar a Arc de Triomf, on està previst que es llegeixi el parlament i es facin els actes finals.

  • 19:50

    8M | La manifestació de Feministes de Catalunya avança per Via Laietana

     

    La manifestació convocada per Feministes de Catalunya avança per Via Laietana de Barcelona, una marxa que fins ara no estava prevista, ja que en principi la concentració era a plaça Sant Jaume.

  • 19:29

    8M | La manifestació de Feministes de Catalunya es concentra a plaça Sant Jaume i llegeixen el manifest

     

    La manifestació convocada per Feministes de Catalunya fa una hora que es concentra a plaça Sant Jaume de Barcelona. Ara mateix, llegeixen el manifest feminista per dir "prou" a les desigualtats. Es volen diferenciar de la gran mobilització del 8M, principalment, per la llei trans.

  • 19:15

    8M | La marea lila recorre els carrers de Barcelona: la mobilització d'Assemblea 8M arriba a passeig de Gràcia

     

    Els organitzadors esperen més de 40.000 assistents a una de les dues grans manifestacions convocades a la capital catalana per reivindicar-se pel Dia de la Dona.

     

  • 18:21

    8M | Aina Vidal reclama "seguir l'estela francesa" perquè el dret a l'avortament sigui reconegut a la Constitució

     

    La portaveu de Sumar-En Comú Podem al Congrés, Aina Vidal, ha celebrat el 8M com un dia de "reivindicació i festa". Ha reconegut que s'ha avançat molt, però creu que "encara queden moltes desigualtats per superar". Per això, assegura que seguiran insistint en mesures com l'increment del salari mínim. També ha dit que estan "especialment contentes" de seguir l'estela francesa per reconèixer el dret a l'avortament a la Constitució.

  • 18:15

    Arrenca la manifestació del 8M a Barcelona amb el lema 'Juntes contra les precarietats, les fronteres i el genocidi'

     

    La manifestació del 8M convocada a Barcelona sota el lema 'Juntes contra les precarietats, les fronteres i el genocidi' ha arrencat poc després de les sis de la tarda des dels Jardinets de Gràcia. Milers de persones es concentraven abans de l'hora en aquest punt cridant consignes feministes. Està previst que la marxa acabi a l'Arc de Triomf, on s'espera que a les vuit del vespre hi hagi els parlaments i els actes finals.

  • 18:10

    8M | Mar Ampurdanès (CUP) reivindica la "força" del feminisme: "Seguim dempeus avançant en la garantia dels nostres drets"

     

    La diputada de la CUP al Parlament Mar Ampurdanès ha reivindicat la "força" del feminisme i l'ha defensat com un "moviment transversal". "La dreta i l'extrema dreta s'entesten a intentar fer retrocedir el feminisme i qüestionar les nostres reivindicacions", ha dit la cupaire, i els ha llançat una "mala notícia", i és que seguiran dempeus i avançant en la garantia dels drets de les dones.

  • 18:05

    8M | Verge denuncia les violències envers les dones: "No ens aturarem fins a garantir els drets que han costat de conquerir"

     

    La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha denunciat que les discriminacions, desigualtats i violències envers les dones "no són falles del sistema; són el propi sistema". La consellera ha reivindicat les polítiques feministes i ha assegurat que no s'aturaran "fins a garantir plenament els drets que han costat de conquerir i fins a conquerir-ne de nous".

  • 18:00

    8M | Laura Borràs contesta Ayuso que les xifres constaten que les dones pateixen una desigualtat estructural

     

    La líder de Junts per Catalunya ha destacat que sempre apareixen xifres com la de la bretxa salarial que demostren que cal continuar lluitant. Borràs ha lamentat que és una paradoxa que els que es beneficien dels guanys d ela lluita feminista pensin que s'ha anat massa lluny. En aquest sentit, ha contestat la proposta de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, de crear un "dia de l'home" advertint que les dades constaten que són les dones les que continuen patint una situació de deisigualtat estructural. 

  • 17:50

    8M | El PSC crida a continuar lluitant contra qualsevol discriminació de genere

     

    La presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluisa Moret, ha destacat que els socialistes catalans surten al carrer amb el lema que "invertir en igualtat és avançar com a societat.  Moret ha posat en valor les conquestes aconseguides de la mà dels governs socialistes en igualtat i drets laborals. En aquest sentit, Moret ha fet una crida a lluitar contra les discriminacions i conra els discursos de la dreta i la ultradreta que neguen les violències masclistes. 

  • 17:40

    8M | ERC reivindica els drets i les llibertats de les dones davant el creixement del discurs feixista

     

    La portaveu dels republicans, Raquel Sans, ha assegurat abans de començar la manifestació unitària del 8M a Barcelona que treballen allà on governen per trencar les desigualtats. En aquest sentit, ha assegurat que surten al carrer per reivindicar els drets i les llibertats de les dones i que "no ens aturaran, malgrat el creixement del discurs retrògrad i feixista".

  • 17:24

    Ecologistes en Acció denuncia que més de 10.000 persones estan afectades per aigües contaminades a Catalunya

     

    Ecologistes en Acció ha denunciat que més de 10.000 persones estan afectades per aigües contaminades per nitrats a Catalunya. En concret, i segons un estudi que han elaborat, hi ha set municipis a Tarragona que superen la quantitat de nitrats permesa, set més a Girona, tres a Lleida i dos a Barcelona. L'entitat reclama a les administracions que intensifiquin els controls en l'aigua d'abastament a la població i demana que la ramaderia i agricultura intensiva assumeixin els sobrecostos que es produeixin en la potabilització de l'aigua.

  • 17:05

    Tallades les línies R3, R4 i R7 de Rodalies per l'atropellament d'una persona al túnel de Torre Baró, a Barcelona

     

    Les línies R3, R4 i R7 de Rodalies de Renfe estan aturades des de poc abans de les cinc de la tarda per l'atropellament d'una persona al túnel de Torre Baró, a Barcelona. Segons ha informat Protecció Civil, el tren afectat ha quedat aturat a l'entrada del túnel. Protecció Civil ha activat la fase de prealerta del pla d'emergències Ferrocat. Adif ha concretat que la circulació està tallada entre Montcada Bifurcació i Fabra i Puig. Renfe ha establert un servei alternatiu de transport per carretera per al tram afectat

  • 17:00

    8M | El moviment feminista, dividit per la llei trans: per primera vegada, hi ha convocades dues grans manifestacions

     

    Les grans mobilitzacions per commemorar el 8M s'esperen ara a la tarda, a les 18:30 h. Per primera vegada, hi haurà dues manifestacions feministes: la tradicional comença a Jardinets de Gràcia, i la nova, a plaça Sant Jaume. És l'escenificació de la profunda crisi que hi ha dins del feminisme. La principal divisió és la llei trans. 

    El moviment feminista, dividit per la llei trans
    rtve El moviment feminista, dividit per la llei trans
  • 16:52

    Els comuns reiteren que el seu vot serà negatiu si no entren a l'equip de Govern.

     

    "No acceptarem un xec en blanc, ja en vam acceptar un amb la investidura i un altre amb la tramitació del pressupost", ha avisat. De totes maneres, la portaveu ha assegurat que continuaran negociant i que hi haurà una nova reunió la setmana que ve.

  • 16:50

    El PSC veu "bastant difícil" formar govern amb els comuns abans del ple per aprovar el pressupost

     

    El tinent d'alcaldia d'Economia de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls, ha admès que veu "bastant difícil" formar govern amb BComú abans del ple per aprovar els pressupostos del consistori, tal com exigeix la formació encapçalada per Ada Colau. Ho ha dit després d'una nova reunió amb els comuns, a qui els ha demanat que votin a favor dels comptes municipals.

  • 16:43

    8M | Ser dona continua sense ser fàcil

     

    Conversem amb dones que formen part de les nacionalitats més representatives de Catalunya. Totes coincideixen a reclamar més visibilitat i reflexionen sobre el que vol dir per elles qüestions com empoderar-se, el masclisme o el feminisme.

  • 16:33

    La Generalitat autoritzarà batudes nocturnes als pagesos afectats per la plaga de conills

     

    La Generalitat autoritzarà aviat que els pagesos afectats per la plaga de conills puguin fer batudes nocturnes. És el resultat de la reunió que han mantingut aquest divendres amb el departament d'Acció Climàtica. Els pagesos diuen que a l'Urgell, les Garrigues, la Segarra i el Pla d'Urgell la situació és insostenible.

  • 16:00

    Investiguen si el cap humà trobat a Badalona és d’un veí de Vic desaparegut a finals de gener

     

    Els Mossos d’Esquadra investiguen si el cap humà trobat aquest dijous a la muntanya de Can Ruti de Badalona és d’un veí de Vic desaparegut a finals de gener. La família de l’home, de 44 anys, s’ha prestat a facilitar mostres d’ADN als investigadors per comprovar la identitat de les restes. Els familiars van denunciar que l’home havia desaparegut el 29 de gener, tot apuntant que havia estat vist per última vegada a Badalona.

  • 15:29

    La saturació dels jutjats incideix de ple en la tramitació dels casos de violència masclista

     

    En tot Catalunya, hi ha 19 jutjats amb competències exclusives en matèria de violència sobre la dona. Això vol dir que la majoria comparteixen funcions, per exemple, amb jutjats d'instrucció, que investiguen tota mena de delictes... i que ja arrosseguen una saturació de base. La manca de mitjans humans i materials afecta especialment jutjats especialitzats com Hospitalet, Granollers, Badalona o El Vendrell, que viuen situacions de col·lapse.

    La saturació dels jutjats incideix de ple en la tramitació dels casos de violència masclista
    rtve La saturació dels jutjats incideix de ple en la tramitació dels casos de violència masclista
     
  • 15:08

    Més de 17.000 dones, víctimes de violència masclista l'any passat

     

    A Catalunya, 17.051 dones van ser víctimes de violències masclistes en la parella, i suposa un increment del 9% respecte any 2022. En l’àmbit de la família, es van registrar un total de 4.508 víctimes, augmentant un 6% respecte de l’any anterior.

    De fet, també es va correspondre amb un increment de les denúncies és d’un 10,7 % respecte de l’any 2022. De les 15.154 que es van posar el 2022 a les 16.789 del 2023.

    Les víctimes menors d’edat representen el 4,3% de la totalitat de les víctimes (731), per tant, la majoria són dones majors d'edat.

     
  • 14:05

    8M | La manifestació d'estudiants aplega mig miler de joves als carrers de Barcelona

     

    Mig miler de persones han sortit al carrer un any més a Barcelona per reivindicar el Dia de la Dona i de la lluita feminista. Han sortit pocs minuts després de les 12 h a plaça Universitat i tot just ha arribat ara a la plaça Sant Jaume.

  • 13:50

    TriasxBCN descarta definitivament entrar al govern municipal de Barcelona

     

    El grup municipal TriasxBCN ha descartat definitivament formar part del govern de la ciutat, després de setmanes sense cap conversa amb el govern del PSC pels pressupostos. Ho ha dit el portaveu del grup, Jordi Martí, que ha responsabilitzat a l’alcalde, Jaume Collboni, de no haver arribat a cap pacte. A banda de l’acord amb ERC, Martí ha dit que el PSC no en té cap altre i “cada dia es baralla amb els comuns”. 

  • 13:30

    8M | 8.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, surten al carrer per reivindicar els drets de les dones en motiu del Dia de la Dona

     

    8.000 persones segons la Guàrdia Urbana surten als carrers de Barcelona per reivindicar els seus drets i la igualtat, amb motiu del Dia Internacional de la Dona. Convocades pel sindicat d'estudiants i el SEPC, han sortit a les 12 del migdia des de la plaça Universitat de Barcelona, fins a la plaça Sant Jaume. Entre crits com "No quiero tus piropos, quiero tu respeto" o "No són mortes, són assassinades" les dones demanen ser lliures, poder anar pel carrer tranquil·les, no haver de patir cap violència masclista..."Estem fartes".

  • 13:30

    8M | A Tarragona la manifestació del 8M recorre ara el centre de la ciutat.

     

    Una reivindicació que subratlla la situació de les dones més precaritzades. La Plataforma 8M del Camp ha organitzat una manifestació unitària a les 12:00 i una concentració a les 18:00 a la plaça del Mercat, sota el lema Fem de la ràbia revolució" 

  • 13:19

    8M | Acte institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones a Lleida.

     

    A Lleida, a la una de la tarda ha arrencat l'acte institucional central, a la plaça del 8 de març.  Aquesta tarda la Marea Lila ha convocat una manifestació a dos quarts de set, que anirà des de la plaça Ricard vinyes fins a la plaça Sant Joan. 

    Aquest matí, el Consell de l'Estudiant de la Universitat ha convocat una aturada acadèmica general a banda, entitats com el museu de Lleida o la Passió de Cervera també aprofiten aquest dia per reivindicar la figura femenina. I també des dels Centres d'Atenció Primària de tota la demarcació, s'han previst una bateria de tallers i xerrades, sobre sexualitat, menopausa, el sòl pèlvic o un taller de defensa personal, entre d'altres. 
     

  • 13:00

    8M | La conciliació continua sent bàsicament femenina

     

    En molts casos s'interpreten com a polítiques dirigides a dones quan les cures també són unes tasques compartides. Hem parlat amb dones que expliquen que aquestes polítiques han afavorit la incorporació de la dona al treball, però també perpetuen un relat de dècades sobre el rol de la dona. 

    La conciliació continua sent bàsicament femenina
    rtve La conciliació continua sent bàsicament femenina
  • 12:46

    El Govern amplia la protecció i les ajudes a les dones víctimes de trata i de violència masclista

     

    L'executiu flexibilitzarà els requisits que es demanen per accedir a l'Ingrés Mínim Vital (IMV). També es promourà una major protecció a les dones en situació d'incapacitat temporal causades per la violència masclista.

    Segons la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, aquests casos tindran la mateixa consideració a efectes econòmics que les contingències professionals. Això vol dir que des del primer dia de la baixa cobraran el 75% de la base reguladora amb càrrec a l'Administració i no farà falta cap període de carència.

  • 12:37

    Concentració d'infermeres davant l'hospital Joan XXIII de Tarragona per reclamar millores laborals

     

    Coincidint amb la jornada del 8-M, el sindicat SATSE ha convocat una acció unitària als principals hospitals per reivindicar la incorporació de les treballadores al grup professional A. Diuen que aquesta nova classificació els permetria millorar les condicions laborals, evolucionar professionalment en espais estratègics i tenir un tracte equitatiu amb altres treballadors sanitaris que tenen el mateix nivell formatiu.

  • 12:25

    8M | "Ser dona a l'àmbit rural comporta una doble discriminació".

     

    El congrés estatal que organitzen el col·lectiu de dones d'Unió de Pagesos i la Unió de dones agricultores i ramaderes ha arrencat amb una reivindicació doble.  Diuen que en el seu cas als greuges que han provocat la mobilització del sector les últimes setmanes s'hi ha de sumar la discriminació i la invisibilització que pateixen en la seva activitat del dia a dia pel fet de ser dones. Segons els organitzadors, el canvi passa pel fet que les dones prenguin més consciència que han d'ocupar llocs de presa de decisió i per l'increment de la presència femenina al capdavant d'explotacions i empreses de l'àmbit agroalimentari.

  • 12:10

    El Consell de Ministres tira endavant una llei per lluitar contra el tràfic de dones i protegir les víctimes

     

    L'avantprojecte que ha aprovat aquest divendres el Govern espanyol té en compte que la majoria de dones víctimes són estrangeres en situació irregular. Per això, la llei contempla que no puguin ser expulsades del país, que tinguin permisos provisionals de residència i treball, i que puguin rebre ajudes socials sense que prèviament hagin presentat una denúncia.

    Segons la ministra d'Igualtat, Ana Redondo, no és una llei "punitivista" sinó que està centrada en la "prevenció, sensibilització i protecció de les víctimes". En aquesta línia, inclou tot tipus d'explotació i per això perseguirà especialment els matrimonis forçats i el comerç d'òrgans.

  • 12:00

    Arrenca la manifestació convocada pel Sindicat d'Estudiants amb motiu del 8M a la plaça Universitat

     

    El Sindicat d'Estudiants fa una crida a buidar les aules i omplir els carrers contra les desigualtats de gènere i la violència envers les dones. La concentració s'inicia a la plaça Universitat fins a arribar a la plaça Sant Jaume. Les primeres protestes han estat a quarts de 8 del matí. Han tallat, durant una hora, l'avinguda Diagonal. Un grup de persones, amb pancartes reivindicatives, han provocat retencions de fins a 7 quilòmetres a la B23. Els talls pel 8-M també han col·lapsat la Ronda de Dalt, en sentit Llobregat, des del nus de la Trinitat fins a Valldaura.

  • 11:35

    8M | Un cens identifica més de 1.300 dones artistes en les col·leccions de museus catalans
     

     

    La Xarxa de Museus d'Art de Catalunya, constituït per 25 museus, ha publicat un cens en el qual ha identificat més de 1.300 dones artistes en les seves col·leccions i recull alguna de les seves veus a través de la gravació d'entrevistes. Coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, la Xarxa ha assenyalat que aquest cens "ha fet emergir de l'oblit una xifra molt significativa d'artistes".
     

  • 11:17

    El Barça presenta una samarreta especial amb motiu del Dia de la Dona



    El FC Barcelona ha presentat una samarreta lila com a símbol de la campanya impulsada pel club amb motiu del Dia de la Dona, que té com a objectiu conscienciar a la societat, especialment a les joves generacions, sobre la importància de la igualtat. Amb una campanya sota el lema ‘La igualtat està en els nostres colors. Empoderant a futures generacions’, l'entitat ha informat de la posada en marxa d'un conjunt d'accions, que tindran lloc durant el mes de març, per a donar visibilitat a les dones en la societat i en el món de l'esport.
     

  • 11:01

    8M | La Viquipèdia s'ha marcat el repte d'arribar a les 40.000 biografies de dones en el marc del Dia Internacional de les Dones. 

     

    Aquest dijous la xifra era de 39.485. L'objectiu del projecte, en forma de concurs que arrenca avui, és contribuir a disminuir el biaix de gènere existent a la Viquipèdia, també pel que fa als seus continguts. 

  • 10:50

    Les accions de Grifols s'enfilen un 15% després de publicat els comptes auditats per KPMG

     

    Grifols ha publicat aquest divendres al matí els comptes auditats per KPMG, segons ha explicat en un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Segons la companyia, l'auditora ha donat el seu vistiplau "sense excepcions". Grifols assenyala que s'ha inclòs la integració de la JV amb ImmunoTek "alienat el tractament comptable amb l'essència del contracte", que va ser modificat al juny del 2023. 

  • 10:36

    Roses vol instal·lar una dessanilitzadora per garantir l'aigua aquest estiu

     

    El regidor de Medi Ambient, Lluís Espada, diu que estan en converses amb el Consorci d'Aigües de la Costa Brava per fer-ho possible i que també volen comptar amb el sector turístic. De moment, tenen un estudi fet i que hi ha diverses ubicacions sobre la taula. A més, la voluntat és que permeti cobrir el consum total que el municipi té en temporada baixa i un alt percentatge durant la temporada alta. 

  • 10:24

    8M | Més del 60% dels usuaris de la xarxa de transport públic de TMB són dones


    El perfil de les persones que utilitzen la xarxa de TMB és "majoritàriament" dona, resident a Barcelona, de fins a 45 anys, amb estudis secundaris i treballadores en actiu, segons l'Estudi de Percepció del Client del 2023, que estableix que els percentatges dels usuaris classificats per gènere varien en funció del mitjà de transport. També han augmentat la seva presència entre el personal de la companyia, informa aquest divendres TMB en un comunicat.
     

  • 10:11

    Una persona ha mort en precipitar-se per un penya-segat a Sitges.

     

    Els fets van tenir lloc aquest dijous, al migdia, quan els bombers van rebre l'avís. Van rescatar el cos de l'aigua i van intentar reanimar-lo sense èxit. 
     

  • 10:00

    8M | L'Ajuntament de Barcelona penja una pancarta amb el lema "Trenquem el sostre de Vidre, perquè les nenes d'avui siguin les caps de demà".

     

    El consistori ha fet una crida a continuar lluitant contra les violències masclistes en tots els àmbits i formes. L'alcalde de la capital catalana, Jaume Collboni, durant la lectura d'un manifest amb motiu d'aquest 8M ha denunciat un any més les desigualtats i discriminacions que pateixen les dones pel simple fet de ser dones. 
     

  • 09:48

    8M | Agenda de manifestacions arreu de Catalunya

     

    A Tarragona La Plataforma 8M del Camp ha organitzat una manifestació unitària a les 12:00 i una concentració a les 18:00 a la plaça del Mercat, sota el lema Fem de la ràbia revolució". A Girona, la Coordinadora de Feminismes Anticapitalista  crida a manifestar-se a les 18.00 hores a la plaça de la Independència. I a Lleida, La Marea Lila de Lleida ha organitzat una manifestació i lectura de manifest. L'acte començarà a les 18:30 de la tarda a la plaça Ricard Vinyes.

  • 09:37

    8M | Agenda de manifestacions a Barcelona.

     

    Barcelona serà un dels principals epicentres del moviment feminista.  Al matí, el Sindicat d'Estudiants surt als carrers, a les 12.00 del matí. A la tarda, a les 6, l’Assemblea del 8M ha convocat una vaga feminista, de consum, cures, laboral i estudiantil, que anirà del passeig de Gràcia a l’Arc de Triomf.  D'altra banda, l'entitat Feministes de Catalunya, que ha criticat la llei trans i la identificació de dones trans com a dones, ha convocat una concentració a 6 a la plaça de Sant Jaume. 

     

  • 09:20

    8M | La Generalitat ha decretat serveis mínims que es mantindran durant tota la jornada. 

     

    Al transport públic, hi ha uns serveis mínims del 85%. Pel que fa al Transport de persones amb disminució, i transports sanitaris: es manté el servei al 100%.  En l'àmbit de l'atenció sanitària funcionaran amb el mateix règim que en un dia festiu. A l'educació, cada centre públic o privat haurà de tenir un membre de l'equip directiu present, a més de dos docents per cada quatre classes a educació infantil i primària, i un docent per cada tres aules a educació secundària.
     

  • 9:07

    8M | La violència sexual dins la parella augmenta un 33% en un any. 

     

    L'any 2023 hi va haver 11 víctimes de violència sexual al dia. Van ser 4.027 dones en total. Són les dades que han fet públiques els Mossos. La majoria de delictes sexuals van tenir lloc en l'àmbit de la parella.  A Catalunya més de 17.000 dones van ser víctimes de violència masclista en l'àmbit de la parella l'any 2023. En la meitat dels casos l'entorn sabia que eren víctimes d'aquesta violència. D'aquestes, malauradament, 13 van ser assassinades. El 900 900 120 és el telèfon d'atenció contra la violència masclista, és gratuït, confidencial i funciona les 24 hores dels 365 dies de l'any.

  • 9:02

    Restablerta la circulació a la Diagonal i la ronda de Dalt després dels talls pel 8-M després d'estar tancada una hora. 

     
  • 8:40

    EL TEMPS | La previsió d'aquest divendres 8 de març d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:10

    Les primeres protestes del 8M tallen la Diagonal i la ronda de Dalt. 

     


    Unes manifestacions amb motiu del 8-M tallen des de primera hora del matí totes dues vies principals, dues de les principals vies d'accés a la ciutat. Segons ha informat la Guàrdia Urbana de Barcelona, la Diagonal està tallada l'altura de l'avinguda del Doctor Marañón en els dos sentits de la marxa. La ronda de Dalt està tallada a l'altura de la plaça Karl Marx, en sentit Llobregat.

    A partir de les 12, començarà a la plaça Universitat la marxa convocada pels sindicats d'estudiants, i a les 6, la manifestació unitària començarà als Jardinets de Gràcia i desfilarà fins a l'arc de Triomf.

     

  • 8:05

    El feminisme arriba dividit al Dia Internacional de les Dones 8M. 

     

     

    Avui és 8 de Març, el Dia de la Dona. Aquesta tarda hi ha diverses manifestacions convocades amb una divisió dins del feminisme. De fet, serà el primer 8M a Catalunya amb dues marxes. Les dues manifestacions estan convocades a les sis de la tarda. L'Assemblea 8M té com a lema 'Dones lesbianes i trans juntes contra la precarietat'. L'altra entitat que convoca és 'Feministes de Catalunya' i el seu lema és: 'Som dones i diem prou'. La llei trans és la línia vermella que divideix el moviment feminista a Catalunya. 

     

     
  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del divendres 8 de març de 2024.

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.