Enlaces accesibilidad

'La sociedad de la nieve' i 'Robot dreams' competeixen pels Oscars

  • El desenvolupament de la gala es pot seguir minut a minut a RTVE
  • En la història dels premis, el cinema català suma 13 nominacions, però només ha aconseguit dues estatuetes

Por
Estatuetes dels Oscars durant la cerimònia del 2023
Estatuetes dels Oscars durant la cerimònia del 2023 ACN

El cinema català s'examina aquest diumenge a Hollywood, l'epicentre de la indústria cinematogràfica global, amb pel·lícules com 'La sociedad de la nieve' i 'Robot dreams'. Els Oscars són la meta d'una cursa que ha passat per diversos festivals de cinema internacionals. Pablo Berger, director de 'Robot Dreams', aspira a l'estatueta com a millor pel·lícula d'animació, mentre que J. A. Bayona opta a l'Oscar Internacional i al de maquillatge i perruqueria.

Tot a punt pels Premis Oscar: representació catalana a Hollywood

Un llarg camí fins als Oscars

Les dues pel·lícules han recorregut un llarg camí per arribar al Dolby Theater de Los Angeles. El film de Pablo Berger es va estrenar al festival de Canes al maig. Per altra banda, J.A. Bayona va iniciar el seu camí amb 'La sociedad de la nieve' a la Mostra de Venècia al setembre. Des de llavors, no han deixat de recollir premis i nominacions, des dels Globus d'Or o els Critics Choice Awards, passant pels Annie, els Bafta, els Europeus de Cinema, els Goya o els Gaudí.

Una lluita per l'estatueta

Per pujar a l'escenari amb l'estatueta i escriure una nova pàgina en la història del cinema català, tant Bayona com Berger hauran d'imposar-se a pel·lícules també multipremiades. Per conquerir l'Oscar Internacional, una categoria que va néixer el 1956, 'La sociedad de la nieve', competirà amb altres 87 pel·lícules aquest any. Ha d'enfrontar-se a la forta rival, 'La zona de interés' de Jonathan Glazer, considerada la gran favorita i també nominada a millor pel·lícula de l'any. En la categoria de maquillatge i perruqueria, David Martí i Montse Ribé del film 'La sociedad de la nieve' hauràn de guanyar a 'Maestro', 'Oppenheimer', 'Pobres criaturas' i 'Golda' si volen emportar-se l'estatueta a casa.

Bayona: "Estem tots a l'avió de 'La sociedad de la nieve'"

D'altra banda, si 'Robot dreams' aspira a ser proclamada millor pel·lícula d'animació en la cerimònia del Dolby Theater de Los Angeles aquest diumenge, haurà de superar competidors com 'El noi i la garsa', la darrera obra de Hayao Miyazaki i Toshio Suzuki del prestigiós estudi Ghibli, així com 'Spider-man: creuant el multivers', 'Nimona' i 'Elemental'.

'Robot Dreams': la pel·lícula d'animació candidata a l'Oscar

Una mirada al passat del cinema català als Oscars

No és la primera vegada que el talent català fa acte de presència a la gala dels Oscars. La primera candidatura espanyola, l'any 1953, va sorgir de Catalunya amb el pintor Antoni Clavé amb una doble nominació: millor direcció artística en color i millor disseny de vestuari per 'El fabulós Andersen'. No va guanyar cap estatueta.

L'any 2006, Montse Ribé i David Martí, del prestigiós estudi DDT SFX, van aconseguir l'Oscar a millor maquillatge i perruqueria per la seva feina a 'El laberinto del fauno', fet que es podria repetir aquest diumenge gràcies a la seva excepcional caracterització a 'La sociedad de la nieve'.

'Robot dreams' també segueix els passos d'un altre film català d'animació, 'Chico i Rita', que el 2012 va competir per l'Oscar a millor pel·lícula animada. Malgrat això, va perdre davant 'Rango'.

La darrera participació catalana a Hollywood es data de set anys enrere, quan el curtmetratge 'Time code', de Juanjo Giménez, va ser seleccionat per l'Acadèmia de Hollywood, tot i que no va guanyar cap premi.