Enlaces accesibilidad

Per què de vegades notem més fred del que fa?

  • Sovint els termòmetres marquen una temperatura que no coincideix amb la percepció de les persones.
  • La velocitat del vent i la humitat relativa de l'aire condicionen la sensació tèrmica.

Per
Per què de vegades notem més fred del que fa?
L'índex de fredor RTVE

Els termòmetres de temperatura ambient no donen informació falsa, però sovint es busca més informació que la que ofereix. Aquest instrument permet mesurar únicament la magnitud física pel qual augmenta o disminueix la velocitat de moviment de les partícules en el medi en el qual es trobai, la qual no sempre coincideix amb la que el cos humà percep.

En l’època hivernal és habitual que la sensació de fred sigui molt accentuada tot i estar a temperatures que no són extremes.

La sensació tèrmica

La sensació tèrmica és la percepció que tenen les persones de la temperatura exterior segons el vent i/o la humitat relativa de l’aire que hi ha a l’ambient. Sovint aquesta mesura no coincideix amb la que indiquen els termòmetres, provocant desacords entre la informació que ofereixen les estacions meteorològiques i les impressions de la gent. Es pot donar el cas que aquesta sensació sigui de més fred que la que marquen els termòmetres, però també de més calor.

Com ho percep la nostra pell?

En un ambient sense vent, el cos humà desprèn una energia tèrmica que cobreix tota la pell i ens protegeix de la temperatura exterior. Sense aquest abric natural, sempre es tindria una sensació tèrmica inferior a la real. No obstant això, amb l’aire aquesta capa se’n va i el cos queda exposat directament a la temperatura ambient i, per aquest motiu, sempre que fa vent en un entorn fred, la sensació d’aquest és més extrema.

Càlcul de l'índex de fredor?

Principalment, es fan servir dues fórmules diferents per a calcular la temperatura que un cos percep: per calcular la sensació tèrmica per fred, on el nostre cos percep una temperatura inferior a la que es dona a l’exterior, es té en compte el factor de la velocitat del vent en km/h. En canvi, per trobar la sensació tèrmica per calor, just el cas contrari que l’anterior, es fa servir la humitat relativa de l’aire en percentatges. Aquests dies, però, es donarà la primera de les situacions a molts indrets de Catalunya, on les ventades seran intenses.

En la següent taula es pot observar la variació de les temperatures i la nostra percepció segons la velocitat del vent i el que marquen els termòmetres.

Per què de vegades notem més fred del que fa?

Taula d'equivalència de temperatures i sensació de fred segons el vent