Enlaces accesibilidad

El camp exigeix modificar la llei de la cadena alimentària. Què és i com afecta el sector?

  • El sector de l'agricultura protesta arreu del territori perquè es facin modificacions dràstiques de la norma
  • A banda, grans cadenes de supermercats com Mercadona estan aconseguint rècords de vendes

Per
Mobilitzacions arreu del territori per exigir la modificació de la llei de la cadena alimentària.
Mobilitzacions arreu del territori per exigir la modificació de la llei de la cadena alimentària.

En plena onada de protestes del sector de l'agricultura a diversos països europeus, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va prometre la setmana passada que enfortirà la llei de la cadena alimentària. El camp exigeix modificacions dràstiques i, precisament aquest dimarts, s'ha organitzat una tractorada a Sant Sadurní d'Anoia exigint una modificació i actuació ràpida.

El responsable d'Unió de Pagesos, Carles Vicente, reclama que es miri pel camp per davant de centres logístics: "No pot ser que diguin que la llei va bé quan nosaltres ens estem arruïnant. Ens hem de guanyar la vida tots".

A banda, les grans cadenes de supermercats com Mercadona aconsegueixen augmentar els beneficis en un 40%. Aquest 2023 l'empresa ha superat la barrera dels 1.000 milions d'euros, abaixant el preu d'un miler productes, i ha augmentat un 15% les vendes. Només mantenint en preus elevats els xocolates, les pastes, l'oli i l'arròs, productes matèries primeres dels quals continuen a l'alça.

Venda a pèrdues

La llei té l'objectiu de reduir el desequilibri en les relacions comercials, en el marc d'una competència justa i transparent. Per tant, busca que no es puguin vendre els productes més barats del que costa produir-los. Es tracta d'una mesura que va ser aprovada el 2021 i que modificava un text del 2013, però que els pagesos veuen ineficient perquè no obliga a fixar un preu mínim dels productes, sinó que demana tenir en compte els costos de producció.

El sector del camp diu que falten inspeccions i efectius sancionadors que imposin multes "serioses i contundents". Actualment, les sancions per comprar aliments a un preu inferior al que costa produir-los oscil·len entre els 3.000 i els 100.000 euros, aquestes últimes en casos recurrents.

Exigències desmesurades 

Esquerra Republicana alerta que les mobilitzacions i protestes són un símptoma inequívoc que el sector de la producció d'aliments pateix pels efectes del canvi climàtic, les exigències desmesurades i manca de bones polítiques. De fet, ja van portar al Congrés una proposta de reforma amb diverses millores.

Sobre aquestes, assegura que han d'acabar amb els "abusos i pràctiques deslleials". Entre d'altres, volen crear indicadors oficials per calcular que val realment conrear cada aliment i evitar que res acabi al mercat per sota del seu cost de producció. "Aquesta llei ha de protegir als productors en detriment de la gran distribució", explica la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà.

Es disparen les vendes a Mercadona

L'altra cara de la moneda en la cadena alimentària són els rècords de vendes que estan aconseguint els supermercats, que ocupen la quota més gran de mercat. Mercadona ha obtingut un 37,25% més de beneficis el 2023; un any marcat per l'increment de preus de la cistella de la compra.

El president i principal accionista de la companyia, Juan Roig, defensa que no cometen abús de preus i admet, però, que els manifestants tenen raó que han de guanyar diners per poder ser competitius. "Ens estem jugant l'alimentació. Ha de ser rendible produir per assegurar la cadena, assegura el directiu.