Enlaces accesibilidad

Creen la poma Tutti, una variant catalana més resistent a altes temperatures

  • Es tracta de la primera poma resistent al canvi climàtic, segons el director de l'IRTA
  • És una variant "ferma, molt crocant i molt sucosa"

Per
La poma Tutti amb l'etiqueta es comercialitzarà a partir de la tardor del 2024
La poma Tutti amb l'etiqueta es comercialitzarà a partir de la tardor del 2024 RTVE

Amb la sequera, l'agricultura s'adapta i es creen noves varietats de cultius. Al laboratori, s'estudien noves llavors tenint en compte les dades meteorològiques. Així s'ha fet amb una nova varietat de poma, la Tutti, més resistent a la calor.

La poma Tutti és més resistent a altes temperatures i al canvi climàtic

És una poma catalana adaptada al canvi climàtic i es començarà a vendre a l'engròs a partir d'aquesta tardor. Fins ara, només es troba en una cadena de supermercats, on es comercialitza sota el nom experimental.

Primera poma adaptada al canvi climàtic

Enguany arribarà al mercat una nova varietat de poma, la Tutti, capaç de créixer en condicions de calor extrema. Aquesta fruita neix de l'encreuament genètic de dues varietats i està predestinada a substituir, entre d'altres, la poma Fuji.

Aquesta varietat es va començar a treballar fa 20 anys, a petició del sector, que veia com les altes temperatures afectaven el color, la textura i l'aroma de les pomes, rebaixant-ne la qualitat.  

Arriba al mercat una nova varietat de poma adaptada al canvi climàtic | Gemma Esteba

És per això que investigadors de l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària van decidir desenvolupar aquesta poma. Les proves es van fer a Gimenells, a Lleida, amb pics de calor de 42 graus. Per al director de l'IRTA, Joan Bonany, la Tutti és la primera poma adaptada al canvi climàtic.

El director la descriu com una poma "ferma, molt crocant i molt sucosa". Fa uns mesos es va presentar en una fira de fruita a Berlín. A Girona, se n'han plantat 40 hectàrees, i al setembre esperen recollir 120.000 quilos d'aquesta poma.