Enlaces accesibilidad
Justícia

Primera sentència d'incapacitat permanent a un treballador del metro viu per exposició a l'amiant

  • CGT i el Col·lectiu Ronda denuncien que aquest material encara es troba present en diversos elements del metro
  • Fins ara la direcció ha reconegut 28 treballadors amb afectacions "benignes" per amiant

Per
Rafael Rubio, l'extreballador del metro de Barcelona afectat per asbestosi a qui els tribunals han reconegut la incapacitat permanent
Rafael Rubio, l'extreballador del metro de Barcelona afectat per asbestosi a qui els tribunals han reconegut la incapacitat permanent (Norma Vidal | ACN) ACN | Norma Vidal

El jutge Social número 4 de Barcelona ha considerat acreditada l'existència d'una malaltia professional i l'ha vinculat a la feina que l'afectat, Rafael Rubio, va fer als tallers de manteniment i reparació del metro de Barcelona de Vilapiscina durant 42 anys.

Fa 10 anys que al Rafael li van diagnosticar patologies pulmonars directament relacionades amb l'exposició crònica a l'amiant. Sense saber-ho, feia 30 anys que treballava envoltat d'aquest material contaminant al taller de Vilapicina. El jutge considera acreditada la incapacitat permanent del Rafael per malaltia professional. També reconeix la presència d'amiant a part dels combois del metro.

Reconeix la incapacitat permanent a un treballador del metro de Barcelona per l'exposició a l'amiant.

TMB estudia recórrer contra la sentència, que encara no és ferma. L'empresa assegura que ha retirat o tractat el 87% de l'amiant de les instal·lacions del metro i que hi ha cap risc ni per a treballadors ni usuaris. 

Era pols barrejada amb tota classe d'elements

"Quan jo vaig entrar [a treballar al metro] a les pastilles de fre dels trens, d'uns 2 cm de gruix i 40 cm de llarg, allò que es desfeia en els túnels era d'amiant. En els anys 80, les van treure, però després quedaven els aïlladors, els 'apagaespurnes', el terra dins de les cotxeres. Es canviaven soles, però si no sortien les peces doncs havíem de fer-ho a martellades i tornejava sota el tren. Tot l'amiant també queia", ha explicat Rubio, ara ja jubilat, sobre els processos laborals on ha estat en contacte amb aquest material. "Era pols barrejada amb tota classe d'elements", detalla.

28 casos reconeguts

A Rubio li van detectar que tenia amiant als pulmons l'any 2012, en un reconeixement mèdic, però que els mateixos "serveis mèdics de l'empre sempre ho han negat", però ara ha estat la justícia qui ha reconegut que té un origen laboral.

Segons la CGT i el Col·lectiu Ronda, fins ara la direcció ha reconegut 28 treballadors amb afectacions "benignes" per amiant. Alhora han denunciat que el material segueix present al metro i que les mesures preses són "insuficients".

Un jutjat reconeix la incapacitat permanent total a un extreballador del Metro afectat per l'exposició a l'amiant

El treballador del metro assegura que tot i que l'any 2000- 2001 es van començar a retirar l'amiant en un contenidor per desfer-se d'ell i van incorporar trens nou sense aquest material, "A les parets es queda l'amiant, és allà", conclou Rubio.