Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Jordi Graupera: "Tampoc encaixo en el món de les dretes"

Per
Cafè d'idees - Jordi Graupera: "Tampoc encaixo en el món de les dretes"

El periodista Jordi Graupera defineix el seu posicionament polític, admetent que la seva percepció pública pot ser d'algú de dretes: "Jo no vull participar en l'estigmatització de la gent conservadora del país", ha dit, admetent alhora: "Tampoc encaixo en el món de les dretes". L'impulsor d’Alhora detalla que el projecte polític que promouen es definirà al llarg del procés constituent. Explica que durant la seva estada als EUA es va "sensibilitzar amb l'esquerra" tot i haver marxat "sent una persona liberal de dretes". En concret, es posiciona a favor d'eliminar l'impost de successions, alhora que diu que l'educació i la sanitat públiques són els pilars fonamentals, juntament amb la idea nacional del seu ideari.

Graupera es defineix com l'Obèlix de Convergència: "Vaig caure a la marmita quan era petit", ha dit. També ha destacat que "mai ERC s'havia assemblat tant al pujolisme com ara", ha assenyalat l'"ambigüitat" dels "exercissis retòrics" de Junts i la "idea de brokerisme" del PSC.

"Carles Puigdemont amnistia Pedro Sánchez"

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, carrega contra la llei d'amnistia, que previsiblement s'ha d'aprovar aquest dijous al Congrés dels Diputats: "Demà serà un dia molt important per Espanya. Qui necessita la pacificació, que baixi el suflé, és Espanya". Graupera veu la norma com un "intercanvi de favors": "Contra el que sembla, no és Pedro Sánchez amnistiant Carles Puigdemont, és Carles Puigdemont amnistiant Pedro Sánchez". Considera que la mesura dona als líders independentistes la tranquil·litat que, diu, desesperadament van buscant de fa cinc anys. I que Sánchez aconsegueix el que tot el món li demana: "Que per fi es pacifiqui Catalunya".

L'impulsor d'Alhora diu que els partits polítics catalans no escullen les millors eines polítiques sinó les que generin menys conflicte per guanyar un marc de tranquil·litzat. "És la raó de per què governen tan malament. Sempre triem el pitjor. El conflicte és inevitable, és la nostra tasca", ha argumentat.

La amnistía vuelve al pleno

D'altra banda, Jordi Graupera diu que és impossible que es fusionin amb altres iniciatives polítiques com la llista cívica que promou l'ANC: "Aquesta idea antiga d'anar ajuntant trossets és part del problema. La llista cívica és una mala idea", ha afegit. El periodista rebutja també un model polític que considera poc professional: "Cal gent més professional, seriosa, que compleixi. Gent organitzada disposada a donar la cara".

"Ens van enganyar l'1 d'Octubre"

Graupera considera que els partits independentistes no estaven preparats "davant l'èxit desbordant l'1 d'Octubre": creu que pensaven que la policia ho aturaria. "Van passar coses estranyes com la declaració que se signa al patí de llums. Ningú va fer una declaració d'independència com un acte de sobirania", ha sostingut. En aquest sentit, assenyala que la bandera d'Espanya mai va deixar d'onejar al palau de la Generalitat i que ningú va fer res per fer efectiva la independència. "Em sembla indiscutible que ens van enganyar. Una mostra és la conversa de Lluís Salvador i Josep Maria Jové, no tenim res preparat", ha remarcat.

L'impulsor d'Alhora diu que ell no hagués marxat com va fer l'aleshores president Carles Puigdemont i lamenta haver perdut la que, diu, va ser la millor oportunitat que ha tingut el país. "No sabem si serem capaços de repetir-ho, potser hem cremat l'oportunitat d'una generació", ha lamentat.

"Hard Rock és una malíssima idea"

Graupera qualifica el projecte de Hard Rock com "una malíssima idea" perquè creu que comporta un "empobriment generalitzat" i "és alienant com a cultura": "Hard Rock va buscar uns inversors que convertissin aquella part del país en el paradís del joc. És alienant com a cultura especialitzar-se en alguna cosa que no és nostre", sosté. Assenyala que el projecte comporta buscar mà d'obra poc qualificada i obliga els treballadors a rebaixar expectatives": "Entenc els Comuns. Aragonès li ofereix al PSC el que li demanen les elits econòmiques del país. ERC decideix adaptar-se a això", ha afegit.