Enlaces accesibilidad

El calendari de l'amnistia marca la candidatura de Puigdemont pel 12M

  • L'expresident català diu que "respondrà probablement la setmana que ve" si serà el candidat
  • El Suprem recorda que els tribunals tenen dos mesos per aplicar l'amnistia i aixecar l'ordre de detenció sobre Puigdemont

Per
Carles Puigdemont aixeca el dit durant una conferència
Carles Puigdemont aixeca el dit durant una conferència

Carles Puigdemont manté oberta la possibilitat de ser el candidat de Junts a les eleccions catalanes del 12 de maig. A l'espera de confirmar la decisió, sembla que la setmana vinent, la seva candidatura o la presència a un eventual debat d'investidura venen condicionades pel calendari de tramitació de la llei d'amnistia.

La llei electoral permet que Carles Puigdemont pugui ser candidat de Junts al Parlament perquè no està inhabilitat, com ja va passar a convocatòries anteriors com els comicis catalans de 2021 o els europeus del 2019. A hores d'ara, però, no pot tornar a Espanya sense ser detingut perquè hi ha una ordre de detenció nacional en vigor contra ell.

La investidura en mans dels tribunals

En cas que Puigdemont sigui candidat i surti elegit, el reglament del Parlament li permet recollir l'acte de diputat de forma telemàtica. Ara bé, la investidura ha de ser obligatòriament presencial, segons va fixar al Tribunal Constitucional l'any 2019. I aquí entra en joc la llei d'amnistia. Segons el calendari previst, la seva aprovació seria entre finals de maig i principis de juny.

El futur de Puigdemont el 12-M dependrà dels tribunals

Fonts de Junts consideren que l'entrada en vigor de la norma obligarà a aixecar de forma immediata l'orde de detenció nacional, obrint la porta al possible retorn de Puigdemont de cara a la sessió d'investidura. Fonts del Suprem recorden que els tribunals tenen fins a dos mesos per aplicar la llei d'amnistia i, per tant, deixar inactiva aquesta ordre de detenció nacional.

D'aquesta manera, queda en mans dels jutges del Suprem esgotar aquest termini o bé aixecar de forma immediata l'ordre de detenció i facilitar així la seva presència a un eventual debat d'investidura. A hores d'ara, molts escenaris oberts. El que deixa clar la llei electoral és que Puigdemont haurà d'escollir entre exercir de diputat al Parlament o a l'Eurocambra.

Una candidatura més enllà de Junts

La incògnita es resoldrà la setmana que ve. L'expresident de la Generalitat, ha anunciat que "respondrà probablement la setmana que ve" si es presentarà com a candidat. També caldrà veure sota quines sigles ho fa, ja que el mateix secretari general de Junts, Jordi Turull, ha advertit que si es presenta serà en una candidatura "més enllà" de Junts.

Fonts de Junts consideren "evident" que el PSOE i ERC s'han "coordinat" perquè el calendari electoral del 12-M dificulti la presència de Puigdemont als comicis. Segons aquestes fonts, socialistes i republicans han buscat una excusa per justificar l'avançament electoral i han confiat que la tramitació judicial allargarà el retorn.