Enlaces accesibilidad

Inflació per sota del 3%, fruit de la baixada de la llum

  • Treva dels preus al febrer, sobretot en energia i aliments que suavitzen les pujades.
  • L'oli continua amb preus en alça. Ara és un 67% més car que en 2023.

Per
L'IPC es redueix sis dècimes al febrer, fins al 2,7%.
L'IPC es redueix sis dècimes al febrer, fins al 2,7%.

Els preus fan una pausa i confirmen la seva moderació al febrer. La inflació es redueix sis dècimes, fins al 2,7%, gràcies a la baixada de la llum. Portava 5 mesos per sobre del 3%. També els aliments frenen l'encariment; és a dir, són més cars que el mes passat, però han pujat menys que el mateix mes de 2023. Omplir la nevera ara és un 4,7% més car que fa un any.

L'IPC cau sis dècimes al mes de febrer i se situa al 2,7%

D'aquesta manera, les davallades en l'energia i l'alimentació compensen uns carburants a l'alça, que pugen 2,5 punts, fins al 2,4%. Amb tot, la inflació subjacent segueix un camí moderat, però menys del previst i cau al 3,4 %.

Moderació del cistell, però no de l'oli

El preu de la cistella de la compra continua suavitzant-se. Baixa quatre dècimes, el que suposa una pujada del 4,7%, el menor increment en més de dos anys. Va arribar a encarir-se fins als dos dígits, tan sols fa uns pocs mesos.

En comparació amb el mes de gener, disminueix el cost de:

  • Llegums (-6,7%)
  • Carn ovina (-2,4%)
  • Peix fresc i congelats (-1,7%)
  • Llet (-0,3%)
  • Pa (-0,2).

En canvi, l'oli segueix a l'alça. És un 67% més car que en 2023 i encadena el segon mes de pujada en 2024 (+2,1% respecte al mes de gener).

També augmenten:

  • Fruita fresca (+1%)
  • Cereals i derivats (+0,4%)
  • Ous, aigua mineral, refrescos i sucs (+0,3%)

Habitatges i begudes no alcohòliques, a la baixa

Al conjunt de l'Estat, la taxa de variació interanual de l'IPC es queda una dècima per sobre que a Catalunya, en el 2,8% i, tenint en compte l'energia i els aliments no elaborats, al 3,5%. Segons l'INE, els grups que han fet disminuir-la són l'habitatge i els aliments i begudes no alcohòliques.

L'habitatge es redueix 4,2 punts, fins al -2,7%. La causa d'aquest descens és la baixada de l'electricitat, en comparació amb el febrer de 2023, quan va pujar.

En canvi, als aliments i begudes no alcohòliques amb una taxa anual del 5,3%, 2,1 punts menys que al gener, el comportament s'explica per la disminució del preu dels llegums, les hortalisses i la carn i l'increment dels preus de la fruita, el pa i els cereals i l'aigua mineral, refrescos, sucs de fruita i vegetals.