Enlaces accesibilidad
Actualitat

Resum de notícies a Catalunya del 14 de març de 2024 | Llum verda a la llei d'amnistia amb les eleccions catalanes de rerefons

  • Puigdemont serà, previsiblement, el candidat de Junts a les eleccions de Catalunya
  • Cinc minuts de silenci per la mort violenta d'una treballadora de la presó Mas d'Enric
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Notícies avui a Catalunya, 12 abril 2023. Segueix a RTVE Notícies les notícies més destacades
RTVE Notícies - Segueix les notícies més destacades RTVE Catalunya

L'actualitat d'aquest dijous passa per l'aprovació de la llei d'amnistia al Congrés. Es fa tot just l'endemà que Aragonès anunciés un avançament electoral al maig i Sánchez, en conseqüència, hagués renunciat a presentar els comptes del 2024. La Moncloa admet que les eleccions poden fer sacsejar el tauler polític.

El Govern afronta la crisi condicionat per la dificultat d'invertir en noves actuacions. El conseller Mascort ha assegurat que, en qualsevol cas, les ajudes compromeses amb els pagesos no estan en perill. 

S'han celebrat cinc minuts de silenci per condemnar la mort violenta d’una cuinera de Mas d’Enric a mans d’un intern de la presó que es va acabar suïcidant.

Resum de notícies a Catalunya del 14 de març de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:37

    Es posa en marxa la Comissió Institucional del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals

     

    La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha presidit aquest dijous la Comissió Institucional del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals. El sistema està encapçalat pel MACBA, com a equipament nacional, seguit dels vuit centres territorials d'arts visuals, que són els centres de referència d'art contemporani del país i que estan distribuïts per tot el territori.

  • 19:06

    AstraZeneca invertirà 500 milions més al hub de Barcelona i contractarà fins a 2.000 treballadors, el doble del previst

     

    AstraZeneca invertirà 1.300 milions d'euros en el seu hub d'innovació global de Barcelona. Ho ha anunciat aquest dijous el president de la companyia a l'Estat, Rick R. Suárez, en l'acte de celebració del primer any de funcionament del centre. La multinacional, per tant, invertirà 500 milions d'euros més fins al 2027 respecte del que va anunciar fa un any. Pel que fa als llocs de treball, també s'amplien fins als 2.000 treballadors fins al 2025, el doble del previst inicialment. 

  • 18:41

    12M |  El dèficit fiscal tornarà a convertir-se en un dels eixos de la campanya dels pròxims comicis a Catalunya. Les darreres dades oficials es van publicar el 2021.

  • 18:32

    12M | La Generalitat afronta eleccions catalanes de maig amb el repte de capgirar la dinàmica negativa de les darreres cites electorals. 

  • 17:55

    Leitat planteja un ERO de 120 persones a Catalunya, 69 a Barcelona i una cinquantena al Vallès Occidental i a l'Anoia

     

    L'empresa Leitat planteja un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) per a 120 persones a Catalunya, 69 a Barcelona procedents de Welab i 51 en diferents centres que la companyia té al Vallès Occidental i a Vilanova del Camí (Anoia). En un comunicat, el sindicat CCOO ha advertit que amb l'expedient "es posa en risc la viabilitat futura" de la companyia i ha instat la direcció a retirar-lo i "buscar una solució negociada". Així mateix, ha atribuït la mesura a la "mala gestió" empresarial.

  • 17:33

    Salut demana als grans hospitals que continguin la contractació temporal de professionals perquè aquests treballin en altres centres sanitaris. 

     

    El departament demana als grans centres que siguin solidaris per redistribuir els professionals per tot el sistema sanitari català i garantir l’equitat territorial, sobretot després que augmentés la contractació durant la pandèmia de la covid-19.

  • 17:28

    La Comissió Venècia dictamina demà sobre la llei d'amnistia després d'aprovar-la el Congrés



    La Comissió de Venècia aprovarà aquest divendres el seu dictamen final sobre la llei d'amnistia, després d'un primer esborrany que va tenir diferents lectures per part del Govern i el Partit Popular. Els membres de la plenària en la qual s'adoptarà l'informe definitiu escoltaran, abans del seu pronunciament, al president del Senat, Miguel Rollán, i a la secretària segona del Congrés, Isaura Leal. L'esborrany inicial va servir al PSOE per dir que avalava la norma com a "impecable i positiva", mentre que el PP entenia que defensa la necessitat d'una reforma constitucional. 

     

  • 17:24

    Podem Catalunya iniciarà primàries la setmana vinent per a elegir candidat a les eleccions


    La coordinadora de Podem Catalunya, Conchi Abellán, ha explicat aquest dijous que la setmana que ve obriran el procés de primàries per a elegir candidat a les eleccions al Parlament convocades per al 12 de maig. Ho ha fet en un vídeo distribuït per la formació. Considera que els comicis obren "una nova oportunitat de construir un govern d'esquerres" i per a posar sobre la taula qüestionis com el feminisme, l'ecologisme, la justícia social i la defensa dels serveis públics.

  • 17:25

    Un de cada tres boscos de la demarcació de Barcelona pot morir per estrès hídric entre el 2040 i el 2050

     

    El 29% dels boscos de la demarcació de Barcelona veurà agreujada "de forma significativa" la mortalitat per estrès hídric entre el 2040 i el 2050. Ho indica el mapa amb el grau de vulnerabilitat a la sequera dels boscos de la Xarxa de Parcs Naturals, presentat aquest dijous per la Diputació de Barcelona. Segons l'estudi, el 2050 el nivell d'estrès hídric més elevat serà a la façana litoral metropolitana. 

  • 17:15

    Junts convoca primàries el 23 de març per elegir candidat pel 12-M a l'espera que Puigdemont digui si es presenta

     

    Junts per Catalunya ha posat en marxa tota la maquinària de cara a les eleccions catalanes del 12 de maig. El partit ha acordat la celebració de primàries per elegir el candidat el pròxim dissabte 23 de març. La votació serà telemàtica i tindrà lloc entre les vuit del matí i les vuit del vespre i en sortirà el cap de llista i els candidats per les demarcacions de Girona, Tarragona i Lleida. El termini per a la presentació de candidatures finalitzarà el pròxim dimecres. 

  • 17:04

    L'escola Pare Manyanet de Sant Andreu es querella per difamació i injúries contra els pares de Kira López

     

    L'escola Pare Manyanet de Sant Andreu de Barcelona ha presentat una querella contra els pares de l'alumna que es va suïcidar el maig del 2021. La denúncia s'ha presentat aquest dijous al matí davant d'un jutjat d'instrucció per presumptes delictes continuats de calúmnies i d'injúries. L'escola ha assegurat que aquesta és una decisió no desitjada però "de necessitat per defensar l'honor i la dignitat" de la comunitat de l'escola.

  • 16:53

    Els partits independentistes escalfen la precampanya del 12M

     

    Imatge d'unitat dels partits independentistes al Congrés per l'aprovació de la llei d'amnistia, després de mesos de negociacions i tensions. Mentrestant, encara es paeix l'avançament electoral a Catalunya. Els partits treballen ja per preparar la campanya electoral i afloren les primeres estratègies. Pedro Sánchez ha renunciat ja a provar els pressupostos per enguany i els partits independentistes l'avisen que amb l'amnistia no s'acaba res. Precisament la llei d'amnistia i les eleccions tornen a posar al líder de Junts, a Carles Puigdemont, en primer pla.

  • 16:49

    Les agències S&P i Fitch rebaixen la qualificació de Grifols pels resultats de 2023

     

    Les agències de qualificació S&P i Fitch han rebaixat la qualificació de Grifols pels resultats del 2023 de la companyia. En un comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), la farmacèutica ha lamentat que les agències "no valorin" els seus esforços per reduir el deute i ha indicat que preveu afrontar els venciments de 2025 "de manera eficient" durant la primera meitat d'aquest any. Malgrat tot, durant aquest matí la companyia catalana ha registrat caigudes a borsa, que han arribat a superar el 10%.

  • 16:43

    Mascort admet que projectes contra la sequera no es podran executar amb pressupostos prorrogats

     

    El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha admès que la prórroga dels pressupostos per aquest 2024 impedirà executar projectes programats per fer front a la sequera i farà més complexa la seva tramitació. "En tema de modernització de regadius, al pressupost de 2024 hi havia més diners i no podrem fer totes les actuacions previstes: farem les que teníem compromeses fins ara, però no en podrem engegar de noves", ha exemplificat el conseller. En canvi, ha assegurat que la construcció de dessaladores, que executa el govern espanyol amb fons Next Generation, no quedarà afectada.

  • 16:36

    El Constitucional rebutja suspendre el ple de l'amnistia, com demanava Vox



    El Tribunal Constitucional entén que no es lesiona els seus drets fonamentals. La decisió del tribunal d'inadmetre el recurs d'empara parlamentària s'ha conegut mentre els diputats votaven en l'hemicicle de viva veu la llei presentada pel PSOE amb les esmenes pactades amb Junts i ERC. La secció quarta de la sala segona del tribunal de garanties, composta per la magistrada María Luisa Balaguer i els magistrats Ramón Sáez i Enrique Arnaldo - que ha emès vot particular-, ha inadmès el recurs i la #cautelar que demanava.

  • 16:27

    Collboni carrega contra els Comuns per tombar els pressupostos de la Generalitat

     

    L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha carregat durament contra la "irresponsabilitat" i "incoherència" dels Comuns per tombar el projecte dels pressupostos de la Generalitat per al 2024. Assegura que eren uns "bons" comptes per a Catalunya i Barcelona, i ha anunciat que, pel que fa als pressupostos de la capital catalana, seguiran el tràmit previst. I ha fet una crida "a la responsabilitat" dels grups municipals "perquè d'ells depèn l'aprovació del pressupost municipal".

  • 16:22

    Instal·lat a Barcelona el primer piano sostenible d'Espanya

     

    Instal·len a Plaça Catalunya (Barcelona) el primer piano solar sostenible d'Espanya. L'instrument es quedarà de manera permanent al centre de Barcelona perquè tothom qui ho vulgui el pugui tocar. El piano està també especialment dissenyat per a espais exteriors, capaç de suportar qualsevol inclemència meteorològica.

  • 16:00

    Com evoluciona el cervell depenent de l'edat? Un dels temes del Brain Film Fest

     

    El Brain Film Fest celebra la seva setena edició al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) amb les edats del cervell com a fil conductor. El primer festival europeu dedicat al cervell projecta enguany vuit llargmetratges i vint-i-dos curtmetratges en les seves dues seccions competitives, i nou films més en projeccions paral·leles. A banda, compta amb les habituals taules rodones, tallers, presentacions i estudis de cas que acompanyen l'experiència cinematogràfica.

  • 15:41

    Detenen 21 grafiters per pintades a combois de tren i metro

     

    La Policia Nacional, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona han detingut 21 persones com autores d'un gran nombre de grafits fets en combois de tren i metro. Als detinguts se'ls atribueix més de 200 delictes i danys materials per valor de més d'un milió d'euros. Es tracta de pintades fetes a combois i infraestructures de tren i metro de RENFE, Metro Barcelona, TMB, Metro BILBAO i Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana. De les 21 detencions, 14 s'han fet a Barcelona, dues a Vilanova i la Geltrú, tres a Tarragona i dues més a Madrid.

  • 14:15

    Treballadors dels centres penitenciaris denuncien que pateixen una agressió cada 16 hores

     

    El 2023, el nombre d'agressions per part de presos cap a funcionaris penitenciaris va assolir un rècord històric amb 582 agressions. En són cinc més que l'any anterior, segons el sindicat CSIF. Els incidents greus, que recullen els més violents i amb les pitjors conseqüències, s'han incrementat un 54,4%. De fet, aquest dijous treballadors dels centres penitenciaris han denunciat que pateixen una agressió cada 16 hores.

  • 14:08

    Foment alerta que la inflació per sobre de la mitjana de UE suposa un "detriment en termes de competitivitat"

     

    Foment del Treball celebra que la taxa interanual de l'IPC hagi continuat la tendència a la baixa fins a situar-se en el 2,7% a Catalunya i el 2,8% a l'Estat. La patronal catalana, però, ha posat el focus en l'índex harmonitzat (IPCA), que permet comparar els preus en l'eurozona, i ha alertat que el fet que a l'Estat (2,9%) s'hagi situat per sobre de la UE (2,6%) suposa un "detriment en termes de competitivitat" per a l'economia espanyola enfront de l'europea. Així mateix, ha alertat que l'IPC subjacent encara es manté per sobre de l'indicador general. Foment ha valorat positivament que els aliments i les begudes no alcohòliques hagin registrat la menor variació interanual des del gener del 2022, és a dir, dels últims dos anys.

  • 13:45

    El Congrés avala la llei d'amnistia amb el suport de tots els socis del Govern

     

    La llei d'amnistia passa el seu examen definitiu al Congrés dels Diputats i tira endavant amb els vots a favor del Govern i els seus socis, entre ells, aquesta vegada sí, Junts. De fet, s'han emès 350 vots: 178 a favor i 172 en contra,  sense abstencions

    Amb l'aval de la Cambra Baixa, la resta serà passar el tràmit al Senat, on el PP té majoria absoluta i podria arribar a retardar la seva aprovació definitiva dos mesos. Així i tot, la Cambra Alta no té poder per a tombar la llei, que previsiblement acabarà entrant en vigor, com tard, a la fi de maig. Encara està per veure, això sí, com es traduirà: dependrà dels jutges.

  • 13:20

    L’antiga estació de Sabadell Rambla d’FGC acull unes pràctiques de la unitat canina dels Mossos d’Esquadra

     

    L’antiga estació de Sabadell Rambla dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), reconvertida en un centre d’entrenament per a personal ferroviari i dels cossos de seguretat, ha acollit aquest dijous una jornada de pràctiques de la unitat canina dels Mossos d’Esquadra on han participat també agents de la Guàrdia Civil. Una vintena de gossos han pres part en un simulacre buscant drogues, explosius, armes i bitllets falsos per tota l’estació i en vagons de tren. “Costa molt trobar instal·lacions tan bones com aquestes on poder simular situacions reals sense interferències”, ha destacat Òscar Leonardo Garcia, cap de la unitat canina dels Mossos.

  • 13:17

    La protesta de funcionaris de presons davant el Departament de Justícia acaba amb càrregues policials


    Una concentració de funcionaris de presons davant el Departament de Justícia ha derivat en càrregues i empentes per part d'agents dels Mossos d'Esquadra per a impedir que entressin en la seu en protesta per l'assassinat ahir d'una cuinera per part d'un reclús.

  • 13:00

    La taula d'entitats del tercer sector i la Confederació alerten del perjudici que els suposa el trencament pel pacte dels pressupostos i l'avançament de les eleccions.
     

    Uns pressupostos que podien garantir la continuïtat de la feina de les més de 3.000 entitats que atenen 1,9 milions de persones en situació de vulnerabilitat. L'avançament electoral resulta "molt negatiu" perquè trenca els compromisos als quals havien arribat, segons ha explicat Francina Alsina, presidenta de la taula d'entitats del tercer sector social.

  • 12:40

    Valluguera defensa que és una bona llei, assegura que "no és suficient per a resoldre el conflicte". 

     

     

    Continua el Ple amb la intervenció de la diputada d'ERC Pilar Valluguera, que comença saludant a tots "els represaliats". "Avui és un gran dia. És un orgull per a mi estar defensant una llei d'amnistia, que després de molts esglais, anirà al Senat, on tindrà molts vetos, però que després tornarà aquí. Mentrestant hem hagut de fer els indults, la reforma del delicte de sedició, i ja per fi arribarem a l'amnistia", afirma.

    Valluguera explica que és una llei que va per a tots, no específicament per a ningú amb nom i cognoms, en al·lusió a Carles Puigdemont. I encara que defensa que és una bona llei, assegura que "no és suficient per a resoldre el conflicte". Aprofita la intervenció també per a acusar el PP de tenir "segrestat" el Consell General del Poder Judicial.

  • 12:15

    Cervera defensa que és una llei "integral" que no deixarà a cap independentista fora.

     

     

    El diputat Josep Maria Cervera, de Junts, assegura que és "una amnistia ajustada al dret internacional". També es felicita per portar al Congrés "la millor llei d'amnistia possible". Acusa el PP de fer un discurs "trampós" sobre la llei d'amnistia. "No s'equivoquin, no és una amnistia a mesura dels independentistes, és una amnistia a la mesura de la repressió".

  • 12:37

    Justícia obre una investigació interna per veure si s’ha de modificar el protocol després de l'assassinat d'una cuinera a la presó Mas d'Enric

     

    Segons la titular del Departament de Justícia, Gemma Ubasart, s'obrirà una investigació interna per esclarir els fets ocorreguts ahir a la presó de Mas d'Enric quan un intern va assassinar la cuinera del centre penitenciari amb una arma blanca i després es va suïcidar. Ubasart assegura que s'analitzarà el cas per veure si cal modificar el protocol per augmentar la seguretat. La consellera ha traslladat "el condol a familiars i amics davant d'aquest trist i greu accident".

  • 12:15

    Puigdemont decidirà "més endavant" si es presenta a les eleccions catalanes. 

     

     

    Des d'Estrasburg, el líder de Junts, Carles Puigdemont, ha assegurat que es pronunciarà "més endavant, probablement la setmana que ve" sobre si es presenta en les llistes a les eleccions catalanes del 12 de maig alhora que a les europees del 9 de juny, per a les quals ja havia estat confirmat com a cap de llista del seu partit.

     
  • 12:23

    Treballadors de centres penitenciaris protesten a les portes del Departament de Justícia a Barcelona

     

    Els treballadors, convocats per ACAIP, CSIF, INTERSINDICAL, CATAC, UGT i CCOO, reclamen més seguretat després de la mort d'una cuinera a la presó Mas d'Enric.

  • 12:15

    Localitzen el veí de Santpedor desaparegut aquest dimecres

     

    Localitzat el veí de Santpedor, de més de 40 anys, que estava desaparegut des d'aquest dimecres a les 10 del matí quan va sortir a passejar per la muntanya i no va tornar. Segons ha confirmat Bombers, l'han localitzat a les 11.38 h, però no han transcendit més detalls. Aquest matí han trobat el cotxe amb què anava a la deixalleria de Salelles, a Sant Salvador de Guardiola (Bages), un fet que ha permès acotar molt més la recerca.

  • 12:10

    Minut de silenci al centre penitenciari de Mas d’Enric per la mort d’una cuinera a mans d’un intern de la presó

     

  • 11:54

    Comença el Ple en el Congrés en el qual es debatrà la llei d'amnistia amb el nou dictamen

     

    Segons la presidenta del Congrés, Francina Armengol, la votació "no serà abans de les 13.00 hores". Puja a la tribuna per a mostrar la seva posició el diputat de UPN, Alberto Catalán, que critica la llei d'amnistia. Diu que és una norma que "humilia" a Espanya, i critica al Govern de Sánchez, a qui acusa de "vendre's". "És una vilesa", sosté. "Per al Govern hi ha dos tipus de terrorisme, dos tipus de malversació: el que fan els seus amics i el que fan els altres", afegeix.

     
  • 11:50

    Díaz es desvincula de la decisió de Sánchez de renunciar a presentar els pressupostos de l'Estat. 

     

     

    La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, respecta la decisió de president espanyol Pedro Sánchez de renunciar a no presentar pressupostos de l'Estat després de l'avanç electoral a Catalunya, però ha remarcat que no comparteix aquesta posició.

    En aquest sentit, ha apostat per "seguir governant" i ha avisat que els treballadors i la ciutadania que viuen una crisi d'inflació "sense precedents", necessiten seguir guanyant drets. El portaveu de Sumar, Iñigo Errejón, ha lamentat que Catalunya no tingui pressupostos perquè el Govern de Pere Aragonès està "supeditat" al programa del PSC que s'assembla bastant al model econòmic del "pelotasso" dels governs del PP.

     
  • 11:25

    Votació de la llei d'amnistia. 

     

     

    La llei d'amnistia és l'únic punt de la sessió plenària que començarà entorn de les 11.25 hores, després del recés que s'ha realitzat en el ple del Congrés habitual dels dijous. D'aquesta manera, la llei d'amnistia passa el seu examen definitiu en el Congrés dels Diputats, on sortirà previsiblement avanci amb els vots a favor del Govern i els seus socis, entre ells, aquesta vegada sí, Junts.

    La llei d'amnistia és l'únic punt de la sessió plenària que començarà després del recés que s'ha realitzat en el ple. Abans està prevista una reunió de la Mesa de la Comissió de Justícia, que previsiblement tornarà a estudiar i rebutjar l'escrit del PP. Segons assenyalen els populars, una vegada que la proposició de llei va ser rebutjada en el ple i va tornar a la comissió perquè redactés un nou dictamen ha de treballar-se sobre les esmenes ja registrades i no poden presentar-se modificacions noves.

     
  • 11:15

    El PP intenta frenar la llei d'amnistia in extremis. 

     

     

    El Grup Parlamentari 'Popular' ha presentat un escrit davant la Mesa de la Comissió de Justícia en el qual torna a demanar que no s'admetin les esmenes a la llei d'amnistia que van pactar el PSOE, Junts i ERC la setmana passada, una petició que s'estudiarà just abans que el Ple debati la iniciativa avui.

    El PP va formular una petició similar la setmana passada per considerar que les esmenes transaccionals presentades no s'ajustaven al reglament del Congrés, però la Mesa de la Comissió de Justícia no va atendre la seva proposta i va acceptar els canvis per tres vots a favor i dos en contra.

     
  • 11:05

    Turull diu que el seu partit vol un govern independentista: "Un vot a Junts no servirà per fer Illa president"

     

    El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha assegurat que després de les eleccions catalanes del 12 de maig el seu partit vol configurar un govern "netament independentista". En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha garantit que un vot a Junts no servirà per fer president el líder del PSC, Salvador Illa. I també ha assegurat que el seu partit no buscarà els vots d'Illa per tenir la presidència de la Generalitat. "Treballarem per govern d'ampli espectre independentista. Si ERC no vol, no dependrà de nosaltres", ha afegit. 

  • 11:00

    Els centres penitenciaris fan 5 minuts de silenci per l'assassinat d'una cuinera al Mas d'Enric

     

    Tots els centres penitenciaris catalans faran avui al migdia 5 minuts de silenci després que un intern de la presó de Mas d'Enric, al Tarragonès, matés ahir una cuinera del centre i després se suïcidés. Els Mossos investiguen els fets. Els sindicats de funcionaris denuncien la falta de seguretat.

  • 10:55

    La Generalitat prohibeix fer foc al bosc des d’aquest divendres i fins al 15 d’octubre

     

    El Departament d’Acció Climàtica ha informat que a partir d’aquest divendres 15 de març i fins al 15 d’octubre ja no es pot encendre foc en terreny forestal. Aquesta prohibició entra en vigor en un dels anys més complicats pels efectes de la sequera, una de les més intenses i extenses del darrer segle, derivada, principalment, de l’escassetat de precipitació efectiva en els últims tres anys. Per zones, la Catalunya central, Girona, el litoral i prelitoral central, la plana de Vic i l’interior de les terres de l’Ebre és on hi ha més dèficit d’aigua en la vegetació. 

  • 10:50

    Aragonès prioritzarà reeditar un govern independentista, però recorda que Junts va decidir sortir-ne i descarta el PSC

     

    En una entrevista aquest dijous a Rac1, l'endemà d'anunciar l'avançament electoral, el qui en serà candidat d'ERC ha explicat que la seva "prioritat" serà un acord per fer avançar el país "nacionalment i socialment". Sobre un possible nou acord amb Junts, Aragonès ha apuntat que "tant de bo fos possible", però ha recordat que van decidir sortir de l'executiu a mig mandat. El president veu "incompatible" governar amb el PSC per tenir models de país diferents. I ha explicat que dimarts va trucar a la ministra i líder de Sumar, Yolanda Díaz, per salvar els pressupostos catalans: "Si jo fos Pedro Sánchez estaria enfadat".

  • 10:42

    Policia Nacional, Mossos i Guàrdia Urbana de Barcelona detenen 21 grafiters per vandalitzar combois de tren i metro

     

    Als detinguts se'ls atribueix més de 200 delictes i danys materials per valor de més d'un milió d'euros. Es tracta de pintades fetes a combois i infraestructures de tren i metro de RENFE, Metro Barcelona, TMB, Metro BILBAO i Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana. De les 21 detencions, 14 s'han fet a Barcelona, dues a Vilanova i la Geltrú, tres a Tarragona i dues més a Madrid. Entre els detinguts hi ha alguns dels presumptes autors dels actes vandàlics del 21 de gener a l'L4 i L2 del Metro de Barcelona i també dels desperfectes al clavegueram del Passeig Sant Joan.

  • 10:34

    Busquen un veí de Santpedor desaparegut des d'aquest dimecres al matí quan va anar a passejar i no va tornar

     

    Un veí de Santpedor, de més de 40 anys, està desaparegut des d'aquest dimecres a les 10 del matí quan va sortir a passejar per la muntanya. Aquest matí han trobat el cotxe amb què anava a la deixalleria de Salelles, a Sant Salvador de Guardiola (Bages), un fet que permetrà acotar molt més la recerca. La família, en veure que a la tarda no havia tornat, va donar l'avís als Mossos d'Esquadra i tot seguit es va iniciar una recerca amb l'ajuda de Bombers. Al no tenir més informació, van començar a buscar en zones boscoses del Bages. 

  • 10:16

    El preu del lloguer a Barcelona modera el seu increment i se situa en els 1.178 euros

     

    El preu de l'habitatge de lloguer va seguir pujant a Barcelona en els tres últims mesos del 2023, però ho va fer amb menys intensitat que en trimestres anteriors. Així, a la capital catalana el preu es va situar en els 1.178,05 euros, és a dir, uns set euros més que el trimestre anterior, i marca un nou màxim històric, segons dades a partir de les fiances de lloguer de l'Incasòl. La tendència a l'alça dels preus es manté des del tercer trimestre del 2021, quan aleshores es va registrar un lloguer de 903,28 euros de mitjana, i va superar els 1.000 euros el tercer trimestre del 2022.

  • 09:55

    Vilagrà critica la "irresponsabilitat" dels comuns pel seu rebuig als Pressupostos catalans.

     


    La vicepresidenta de la Generalitat, Laura Vilagrà, ha criticat aquest dijous la "irresponsabilitat" dels 'comuns' pel seu rebuig als Pressupostos, que han provocat l'avançament electoral a Catalunya al 12 de maig. "Han preferit els interessos de partit, els interessos de dir enguany no toca perquè és un any electoral i ha fet caure uns pressupostos que eren absolutament necessaris per a Catalunya”, ha assenyalat en una entrevista en L'Hora de la 1 de TVE, de manera prèvia a l'aprovació de la llei d'amnistia pel Congrés.

    Sobre la citada norma, ha celebrat que “avui és un èxit per a ERC i per al Govern”, perquè fa quatre anys “semblava impossible”: "Obrim una nova etapa de judicialització i també d'abordar el conflicte polític a través d'una carpeta que és el referèndum acordat", ha dit.

    Vilagrà critica la "irresponsabilidad" de los 'comunes' por su rechazo a los Presupuestos catalanes
    rtve Vilagrà critica la "irresponsabilidad" de los 'comunes' por su rechazo a los Presupuestos catalanes
  • 10:00

    Arxivada la via penal per l'accident del TomaHawk de Portaventura on hi va haver 14 ferits

     

    Arxivada la via penal per l'accident del TomaHawk de Portaventura on hi va haver 14 ferits. El jutge considera que no hi ha delicte penal perquè no veu negligència en l'actuació del parc.

  • 9:20

    Vilalta lamenta que Junts no hagi "tancat files" amb el president Aragonès

     

    La secretaria general adjunta i portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya, Marta Vilalta, creu que els lideratges d'Aragonès i Puigdemont són diferents: "Tenim un president que a vegades no se li ha reconegut tota la legitimitat.

    Vilalta lamenta que Junts i comuns no volien aprovar els pressupostos per desgastar el Govern: "A l'inici d'aquest any, el clima era de precampanya".

  • 9:00

    La inflació es redueix sis dècimes fins al 2,7% al febrer


    L'Índex de Preus de Consum (IPC) es va reduir sis dècimes fins al 2,7% al febrer a Catalunya en comparació amb el mes de gener, segons les dades publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Una rebaixa marcada per la moderació dels preus de l'electricitat i dels aliments. 

    L'IPC cau sis dècimes al mes de febrer i se situa al 2,7%
    rtve L'IPC cau sis dècimes al mes de febrer i se situa al 2,7%
  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 14 de març d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:20

    Aragonès avança les eleccions al 12 de maig. 

     

     

    Dilluns el president Aragonès signarà el decret de convocatòria d'eleccions per al 12 de maig i dimarts es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat. L'avançament electoral ha estat un gir de guió provocat pel fracàs dels pressupostos. Aragonès en fa responsables els Comuns i Junts. Per la seva banda, els de Puigdemont considera l'avançament electoral la constatació del fracàs d'Esquerra i d'Aragonès. Sense candidat oficial, s'especula amb el retorn de Puigdemont. Aragonès tampoc tem la força que pugui tenir el PSC, que va guanyar les anteriors eleccions. El primer secretari socialista, Salvador Illa, diu que està preparat pel combat electoral. 

     
  • 8:15

    L'Open Arms a punt d'arribar a Gaza amb ajuda humanitària.

     

     

    És previst que avui arribi a Gaza el vaixell de l’ONG Open Arms carregat amb 200 tones d’ajuda humanitària. Va salpar dimarts del port de Làrnaca, a Xipre i pretén obrir un corredor marítim per alleugerir la greu crisi humanitària que es viu a la zona. 

  • 8:05

    El Congrés donarà llum verda a l'amnistia amb les eleccions catalanes de rerefons

     

    L'avançament electoral a Catalunya ha arribat tot just un dia abans que s'aprovi aquest matí al Congrés la Llei d'Amnistia. Una votació que tirarà endavant i que  pot ser decisiva pels candidats als comicis catalans. La sessió és prevista que comenci a les 11 del matí amb intervencions breus, d'uns 7 minuts. La votació serà per crida i un cop superada, la llei anirà al Senat. Allà, la majoria absoluta del Partit Popular bloquejarà la seva tramitació durant dos mesos, en els que podrà rebutjar-la en bloc o fer-hi modificacions. Després tornarà al Congrés, on s'aprovarà de forma definitiva, previsiblement al mes de maig o principis de juny.

  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dijous 14 de març de 2024. 

     


    Consulta aquí les notícies més destacades d’ahir.

     
  • La inflació interanual tanca el febrer al 2,7% per la baixada de la llum

     

    L'Índex de Preus de Consum (IPC) es va reduir sis dècimes fins al 2,7% al febrer a Catalunya en comparació amb el mes de gener, segons les dades publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Una rebaixa marcada per la moderació dels preus de l'electricitat, un 3,2% menys que un mes enrere, i amb una variació anual d'un -12%, mentre que els aliments van retrocedir un 0,2% respecte al primer mes de l'any i un taxa anual del 4,8%. Al conjunt de l'estat espanyol, la inflació es va situar una dècima per sobre de la catalana, en el 2,8%, reculant sis dècimes respecte al gener.