Enlaces accesibilidad

Pere Aragonès dona el tret de sortída del 12M

  • El president de la Generalitat signa el decret de convocatòria d'eleccions per al 12 de maig
  • Puigdemont anunciarà si es presenta com a candidat en un acte dijous des d'Elna

Por
Pere Aragonès signa el decret de convocatòria d'eleccions pel 12 de maig al Palau de la Generalitat
Pere Aragonès signa el decret de convocatòria d'eleccions pel 12 de maig al Palau de la Generalitat | EFE/Quique García

La cursa electoral del 12 de maig a Catalunya ja està oficialment en marxa. El president de la Generalitat ha oficialitzat el tràmit de convocatòria de les eleccions i dissolució del Parlament. El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publicarà demà dimarts el decret i a partir d'aquí comencen a comptar els 54 dies fins a la cita electoral. Els partits tenen fins a l'1 d'abril per presentar les candidatures. Totes les mirades estan fixades en l'anunci de l'expresident Carles Puigdemont d'aquest mateix dijous a Elna.

El calendari de les eleccions

  • El Parlament es dissoldrà aquest dimarts, publicada la convocatòria electoral al DOG i al BOP i constituirà a les tres de la tarda la Diputació Permanent.
  • La campanya començarà la nit del dijous 25 al divendres 26 d'abril, i acabarà el divendres 10 de maig, 15 dies després.
  • L'endemà, dissabte 11 de maig, és la jornada de reflexió, la vigília de les eleccions.
  • Abans, els partits hauran d'haver presentat les diferents candidatures. El termini per presentar coalicions és el divendres 22 de març, la presentació de candidatures va del 27 de març a l'1 d’abril i la publicació oficial de les mateixes del 3 al 8 d’abril. El dia 16 es publicaran les candidatures ja proclamades per la JEC.
  • El vot per correu es podrà sol·licitar des de demà fins 10 dies abans de les eleccions, o sigui, fins al 2 de maig. I els vots es podran començar a emetre des del 22 d'abril i fins al 8 de maig.
  • Els sortejos de les meses electorals es faran del 13 al 17 del mateix mes.

Pendents de Puigdemont

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont anunciarà si es presenta com a candidat a les eleccions catalanes del 12 de maig dijous en un acte a la tarda a l'Ajuntament d'Elna, al Rosselló. La setmana passada Puigdemont ja va avançar que li faria molta il·lusió ser al Parlament en el debat d'investidura.

Puigdemont no dirà si es presenta al 12M fins dijous

En un missatge a X, l'eurodiputat ha assegurat que van "anar a l'exili per les mateixes raons per les quals n'haurem de tornar". I ha afegit: "El futur de la nostra nació i no pas el nostre destí personal ha inspirat totes les decisions preses". I així considera Puigdemont que "ha de continuar essent final al final".