Enlaces accesibilidad
Actualitat

Resum de notícies a Catalunya del 18 de març de 2024 | Els treballadors penitenciaris aixequen el bloqueig a Mas d'Enric

  • La Generalitat es compromet a reforçar la vigilància als serveis de les presons, especialment a les cuines
  • Ubasart reclama "reconduir" la situació i avisa que no hi ha cap vaga convocada a les presonsrégimen sancionador"
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Treballadors obstaculitzant pas a l'accés a la presó de Lledoners, al Bages
Treballadors obstaculitzant pas a l'accés a la presó de Lledoners, al Bages

L'actualitat d'aquest dilluns passa pel bloqueig, un dia més, de les presons catalanes. Els treballadors penitenciaris tornen a barrer l'accés als centres a les presons de Lledoners, Ponent, Puig de les Basses, Brians 1 i 2 i Mas d’Enric. El Govern es compromet a reforçar la vigilància a les cuines. Aquest vespre s'ha aixecat un primer bloqueig a la presó de Mas d'Enric.

Altres temes destacats de la jornada passen per la signatura del decret de convocatòria d’eleccions del 12M, la inauguració del saló Alimentària a Fira de Barcelona, i les conclusions de l'Estudi d'Inserció Laboral dels Ensenyaments Professionals al de la Cambra de Comerç de Barcelona.

Notícies a Catalunya del 18 de març de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:40

    El PSC guanyaria les eleccions catalanes amb 35-38 escons, segons una enquesta d''El Periódico'

     

    El PSC guanyaria les eleccions catalanes amb entre 35 i 38 escons i un 23,8% dels vots, segons una enquesta d''El Periódico' publicada aquest dilluns. Ara mateix els socialistes tenen 33 diputats. El segon lloc se'l disputarien ERC i Junts, amb un empat a 29-32 diputats. En el cas de Junts obtindrien el 18,5% dels vots i els republicans es quedarien en el 18%. Respecte a les passades eleccions, ERC perdria entre 1 i 4 escons i Junts en perdria entre 3 i cap. El quart lloc seria per al PPC, que aconseguiria 12-14 diputats, un gran increment tenint en compte que actualment en tenen 3.

  • 20:42

    Justícia torna a convocar als sindicats penitenciaris per aquest dimarts al matí

     

    El departament de Justícia torna a convocar als sindicats penitenciaris per aquest dimarts al matí. Continua amb mà estesa a negociar, tot defensant la figura de Calderó. Diuen que la seva dimissió no és negociable.

  • 20:39

    Una lletrada denuncia el bloqueig de Puig de les Basses perquè no ha pogut entrar a veure el seu representat

     

    El jutjat d’instrucció 6 de Figueres, en funcions de guàrdia, ha rebut avui una denúncia d’un advocat pels delictes, entre altres, de vulneració dels drets dels interns i del dret a la defensa, per les accions de protesta dels funcionaris de presons que han dificultat la comunicació dels advocats amb els interns al centre penitenciari de Puig de les Basses, i del trasllat d’aquests a les seus judicials. Com a conseqüència d’aquesta denúncia, el magistrat ha obert diligències prèvies. La denúncia no es dirigeix contra persones concretes sinó, de forma genèrica, contra aquells que hagin provocat la situació denunciada.

  • 20:00

    Badia del Vallès preveu que haurà eliminat tot l'amiant dels seus edificis a finals de 2025

     

    Badia del Vallès aspira a ser la primera ciutat d'Europa lliure d'amiant a finals de l'any 2025. L'Ajuntament i l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) han fet balanç aquest dilluns de la feina feta en els darrers anys, que ha permès fer un mapa de la situació del municipi i establir un calendari d'actuacions per eliminar el fibrociment dels edificis. S'estima que els treballs per retirar les peces podria començar al desembre d'aquest 2024 i culminar a entre octubre i novembre de 2025. La Coordinadora del Moviment Veïnal del Vallès, per la seva banda, ha manifestat el temor que l'avançament de les eleccions al Parlament bloquegi l'avançament de la llei per retirar l'amiant de tot el país, però el Govern manté el seu compromís.

  • 19:50

    Salut redefineix el mapa sanitari començant per quatre noves xarxes al Pallars, Girona, la Catalunya central i la C-17

     

    Salut vol redefinir el mapa sanitari català per millorar les aliances que actualment existeixen entre centres sanitaris i oferir un servei que prioritzi l'equitat, la qualitat i la sostenibilitat. Ho ha explicat el conseller Manel Balcells després d'intervenir en el Fòrum del Diàleg Professional. Ha detallat que es crearan Àrees Integrals de Salut que tindran un hospital de referència, centres de primària, sociosanitaris, de medicina intermèdia i residencial. Ja s'han definit la xarxa del Pallars, la de Girona, la de la Catalunya central i la que s'estén entorn de la C-17. Aquesta darrera és la que està més avançada i la previsió és que en els pròxims dies se signi el conveni entre els diferents centres que la integraran.

  • 19:40

    Els treballadors penitenciaris aixequen el bloqueig a Mas d'Enric

     

    Els funcionaris de presons que barren l'accés al centre de Mas d'Enric han decidit en assemblea aixecar la protesta avui a les 22:00 h després de les propostes de la consellera de Justícia.

  • 19:31

    Ubasart emplaça els representants sindicals de presons a una nova reunió per a demà

     

    La consellera de Justícia ha tornat a emplaçar els representants sindicals dels centres penitenciaris catalans a trobar-se aquest dimarts a les 9:00 h per "parlar de totes aquestes qüestions". També per "compartir" informació relativa al cas de l'assassinat de la Núria a la presó de Mas d'Enric i "propostes de millora de seguretat" treballades amb el CIRE.

  • 19:20

    Continua la tensió a les presons catalanes

     

    Un fort dispositiu dels Mossos d'Esquadra ha permès que hi hagi lliure circulació. Tots els funcionaris que estan des de primera hora del matí a les portes de les presons estan fent una assemblea per decidir quines són les pròximes actuacions. Els interns han pogut sortir de les seves cel·les, però el problema és que s'han desprogramat moltes de les sortides. Els sindicats reclamen la dimissió de la cúpula penitenciària. El departament de Justícia s'ha compromès a reforçar la vigilància les cuines de les presons.

  • 19:23

    Marlaska promet que constituirà els funcionaris de presons com a agents de l'autoritat aquesta legislatura

     

    El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha promès aquest dilluns que "al llarg d'aquesta legislatura" materialitzarà una de les demandes dels funcionaris d'institucions penitenciàries que depenen de l'Estat, i per tant els constituirà "com a agents de l'autoritat" i promourà "la seva indemnitat". Segons Marlaska, es tracta que els funcionaris de presons "no pateixin cap perjudici de cap tipus en l'exercici de les seves funcions". És una de les peticions que els funcionaris de presons reclamen.

  • 19:10

    Justícia es compromet a incorporar 185 nous efectius i adequar espais especialitzats a les presons

     

    La titular de Justícia, Gemma Ubasart, s'ha compromés a incorporar 185 nous efectius i adequar espais especialitzats a tots els centres penitenciaris de Catañunya, entre altres mesures. Ubasart ha insistit en el diàleg amb els sindicats de presons per a poder dur a terme aquestes mesures.

  • 19:00

    Ubasart presenta una sèrie de mesures per millorar la seguretat a les presons catalanes

     

    La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, critica que "la manca de diàleg" per part dels sindicats penitenciaris "impedeix avançar en mesures clares i concretes" per millorar la seguretat als centres penitenciaris. La consellera assegura que el seu equip ha preparat una carpeta de temes a tractar amb representants sindicals: "mesures realistes, efectives i possibles". Aquestes són:

    • Incorporar 111 professional especialitzats per prevenir i intervenir en casos violents. Ja s'han incorporat via un programa temporal aquest mes de març amb un pressupost de 20 milions d'euros.
    • Desplegament de l'acord de govern que amplia la plantilla penitenciària a 407 nous efectius per reforçar la presència de treballadors als centres. 
    • Incorporació de 185 nous efectius i l'adequació d'espais especialitzats a tots els centres penitenciaris. 
    • Reforçar els diversos tallers i serveis del CIRE amb personal de règim interior.
  • 18:35

    El Govern demana als sindicats penitenciaris "seure" a negociar: "El punt de partida no pot ser la dimissió d'Armand Calderó"

     

    La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha demanat de nou als treballadors dels centres penitenciaris "seure" a negociar i arribar a acords sobre mesures concretes per millorar la seguretat a les presons. "El punt de partida no pot ser la dimissió d'Armand Calderó", ha dit la portaveu en referència a les exigències dels treballadors. Així, els ha emplaçat de nou a reunir-se amb l'equip de Govern per trobar una via per desencallar la situació.

     

  • 18:00

    El Rei lliura el Premi Regne d'Espanya a la Trajectòria Empresarial a Isak Andic

     

    El Rei presideix l'acte d'entrega del Premi Regne d'Espanya a la Trajectòria Empresarial a Isak Andic, cofundador i president de Mango, en la seva 8a edició.

  • 17:40

    Ferida crítica una menor d'edat en xocar amb la bicicleta contra un cotxe a l'avinguda Madrid de Barcelona

     

    Una noia menor d'edat ha resultat ferida crítica en xocar la bicicleta que duia contra un cotxe a l'avinguda Madrid de Barcelona, al districte de les Corts. Els fets han tingut lloc aquest diumenge 17 de març cap a les nou de la nit a l'altura del número 128 de l'avinguda esmentada. La Guàrdia Urbana ha obert una investigació per aclarir les circumstàncies del fet.

  • 17:32

    Justícia es compromet a reforçar la vigilància a les presons

     

    El Departament de Justícia s'ha compromès a reforçar la vigilància dels serveis de les presons, especialment les cuines, en una reunió amb el comitè d'empresa del Centre d'Iniciatives de la Reinserció, on estava contractada la treballadora assassinada per un pres. En la reunió, hi ha assistit la direcció del CIRE, així com membres del comitè d'empresa, dels sindicats UGT i IAC-CATAC, i delegats sindicals territorials. La trobada ha estat convocada de forma extraordinària després de l'assassinat de la cuinera dimecres passat.

  • 17:20

    La Fiscalia demana 45 anys de presó per al presumpte violador d'una menor a Igualada



    El ministeri públic també sol·licita 156.000 euros en indemnitzacions per a l'home acusat de la brutal violació d'una menor de 16 anys la matinada de l'1 de novembre de 2021, quan sortia d'una discoteca a Igualada. En el seu escrit d'acusació atribueix al presumpte violador, Brian Raimundo C., els delictes d'assassinat en grau de temptativa i agressió sexual i demana que se li imposin altres deu anys de llibertat vigilada quan surti de presó.

    La fiscalia demana 45 anys de presó pel presumpte violador d'Igualada | Rosa Quitllet
    rtve La fiscalia demana 45 anys de presó pel presumpte violador d'Igualada | Rosa Quitllet
  • 17:15

    La Sala penal de l'Audiència Nacional desestimat el recurs de la Fiscalia i manté l'acusació de terrorisme pels processats de Tsunami Democràtic.

     

    La Fiscalia argumentava que els fets atribuïbles a la plataforma es limitaven a ser desordres públics i no terrorisme com els va qualificar el jutge instructor Manuel García Castelló.  La Sala entén que d'aquesta resolució es desprèn l'existència de perjudicats i el possible ús d'instruments aptes per a causar greus danys materials i personals, amb nombrosos ferits i un agent de la Policia Nacional que va quedar inconscient després d'impactar al seu cap una pedra, la qual cosa va obligar al seu trasllat a un hospital.

  • 17:06

    Unió de Pagesos avisa que "no hi ha cap motiu fàctic ni legal" per incomplir els acords malgrat l'avançament electoral

     

    Unió de Pagesos ha advertit que "no hi ha cap motiu fàctic ni legal" per incomplir amb els acords pactats al ple monogràfic celebrat al Parlament a principis de mes, tot i que hi hagi una convocatòria electoral anticipada per al 12 de maig. El sindicat exigeix que cal "resoldre diligentment" les convocatòries d'ajudes als herbacis de secà i de regadiu, l'arròs, les hortalisses i el farratge. 

  • 17:00

    El canal Segarra-Garrigues obre la campanya de reg sense acord amb el Canal d'Urgell

     

    El canal Segarra-Garrigues obre aquest dilluns la campanya de reg amb la manca d'acord amb l'altre gran canal de les comarques de Lleida, el Canal d'Urgell, per repartir-se l'aigua. La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre haurà de decidir com reparteix l'aigua. El Segarra-Garrigues comença la campanya amb restriccions, però amb la voluntat que cap cultiu es quedi sense reg com l'any passat. 

  • 16:44

    Pere Aragonès dona el tret de sortida de les eleccions del 12M

     

    La maquinària electoral es posa en marxa després de la signatura del decret de convocatòria. La majoria de les formacions ja tenen definits els seus candidats. La principal incògnita és Carles Puigdemont que revelarà la seva decisió dijous a Elna. Els socialistes confien en una victòria que els permeti governar. Els comuns ja plantegen l'escenari d'un tripartit amb ERC i PSC i els republicans creuen que Aragonès serà el rival a batre.  

    Puigdemont no dirà si es presenta al 12M fins dijous
    rtve Puigdemont no dirà si es presenta al 12M fins dijous
  • 16:37

    El xat de l'esperança, un servei de suport emocional a joves

     

    El telèfon de l'esperança té des de fa més d'un any i mig un xat per oferir suport emocional als joves. En aquests mesos ha atès més de 4200 converses, això suposa una desena de missatges diaris. La majoria dels que hi escriuen, un 80%, conviu amb les seves famílies i set de cada deu són noies.

  • 16:30

    Acaba la construcció de les guardes de les basses al Delta de l'Ebre per evitar la inundació dels arrossars d'aigua salada

     

    Al Delta de l'Ebre, el Departament d'Acció Climàtica ha acabat la construcció de les guardes de les basses per evitar que amb els temporals o amb la crescuda del nivell del mar s'inundin els arrossars d'aigua salada. Amb les obres s'han instal·lat dics a 58 quilòmetres al voltant de les llacunes. 

  • 16:13

    Els treballadors de la presó de Mas d'Enric mantenen les protestes malgrat les amenaces de Justícia

     

    Els treballadors penitenciaris de la presó Mas d'Enric mantenen les mobilitzacions a les portes del centre tot i les amenaces del Departament de Justícia d'aplicar sancions. Una qüestió que es podria plantejar al Gabinet de crisi convocat pel Govern.

  • 16:00

    L'escriptora Sofi Oksanen denuncia al seu últim llibre els crims sexuals de l'exèrcit rus a Ucraïna

     

    L'escriptora Sofi Oksanen denuncia al seu últim llibre els crims sexuals de l'exèrcit rus a Ucraïna. 'Dos veces en el mismo río' és un cru assaig que explora l'imperalisme rus. La tieta àvia de Sofi Oksanen va ser torturada a la Segona Ocupació soviètica a Estònia. Va sobreviure, però mai més va tornar a parlar. L'escriptora assegura que va veure les conseqüències de la violència sexual des de ben petita. Ara, la història es repeteix. Al cap de dues setmanes de guerra, Ucraïna va haver-hi de demanar test d'embaràs i píndoles l'endemà als Països veïns, explica Oksanen. Els homes, denuncia, també són víctimes.

  • 15:44

    ERC reivindica Aragonès com el "rival a batre" a les eleccions del 12M

     

    Els republicans estan convençuts que Pere Aragonès serà el focus dels atacs electorals durant la campanya del 12-M. La portaveu d'ERC, Raquel Sans, ha afegit que tothom utilitzarà "totes les eines" per intentar abatre Esquerra. Segons Sans la formació republicana té "ganes" de confrontar el seu programa electoral amb el cap de llista del PSC, Salvador Illa, i amb Carles Puigdemont que dijous anunciarà la seva candidatura.

    ERC reivindica Aragonès com a rival a batre del 12M | Laura Herrero
    rtve ERC reivindica Aragonès com a rival a batre del 12M | Laura Herrero
  • 15:30

    El bloqueig de les presons obliga a anul·lar una cinquantena de judicis i 78 tràmits més

     

    El bloqueig de les presons ha obligat a anul·lar entre el 14 de març i aquest dilluns una cinquantena de judicis i 78 tràmits més. Segons les dades informàtiques del Server Informàtic Penitenciari de Catalunya, s’han anul·lat 41 judicis orals en els quals l’intern entrava per videoconferència i 8 més en què havia d’estar present i se l’havia de traslladar. En paral·lel, s’han ajornat també 18 videoconferències judicials per altres qüestions i 60 diligències judicials, segons ha informat el Departament de Justícia.

  • 14:45

    El Govern reuneix el gabinet de crisi per la situació als centres penitenciaris

     

    El Govern reunirà aquesta tarda a les 15:30 h a Palau el gabinet de crisi per fer seguiment de la situació als centres penitenciaris i coordinar les pròximes actuacions. La consellera de Justícia i el conseller d'Interior es reuneixen després que els representants dels treballadors hagin declinat, per segon cop, asseure's a negociar. La vicepresidenta, Laura Vilagrà Pons, presidirà la trobada.

  • 14:18

    Bloquejos a totes les presons catalanes, excepte a Quatre Camins

     

    A la presó de Quatre Camins i Joves, a La Roca del Vallès, el matí ha transcorregut amb protestes, però els treballadors han pogut accedir al centre gràcies al dispositiu policial.

    Bloquejos a totes les presons catalanes, exepte a Quatre Camins
    rtve Bloquejos a totes les presons catalanes, exepte a Quatre Camins
  • 14:00

    El Govern fa una crida al diàleg amb els sindicats per desencallar el bloqueig a les presons catalanes. 

     

    Després d'un cap de setmana de treva, avui s'han tornat a produir protestes i bloquejos als accessos dels principals centres arreu del territori.

    El Govern fa una crida al diàleg amb els sindicats per desencallar el bloqueig a les presons catalanes
    rtve El Govern fa una crida al diàleg amb els sindicats per desencallar el bloqueig a les presons catalanes
  • 13:58

    La C-16 entre Manresa i Terrassa serà gratuïta de dilluns a divendres per a tots els vehicles a partir de la tardor

     

    La C-16 en el tram Terrassa-Manresa serà gratuïta a partir de la tardor per a tots aquells vehicles que facin el desplaçament d'anada i tornada en 24 hores de dilluns a divendres no festius. Així ho ha anunciat la consellera de Territori, Ester Capella, durant la presentació de l'Estratègia de Mobilitat del Bages. Capella ha destacat que la voluntat final del Govern és implantar el sistema vinyeta a tota la xarxa.

  • 13:46

    Arrenca Alimentaria, que incorpora els productes funcionals per millorar la salut

     

    Alimentaria & Hostelco obre portes amb l'expectativa de superar el llindar de 100.000 assistents que va aconseguir fa dos anys. El sector agroalimentari se cita al recinte de Gran Via de la Fira en una edició marcada pels debats sobre la cadena alimentària. "La cadena de valor és fonamental, començant pels pagesos i el món agrari", ha dit el director d'Alimentaria, Antoni Valls. El doble saló agrupa d'un costat la indústria alimentària i d'altre l'hostaleria i la restauració. El certamen compta amb 3.200 empreses expositores i espera tenir un impacte econòmic d'entre 180 i 200 milions d'euros.

    Climent Sabater
    rtve Climent Sabater
  • 13:28

    L'AMBici supera els 22.000 usuaris el primer any de funcionament

     

    Un any després de la seva posada en funcionament, l’AMBici, el servei de bicicleta pública metropolitana, ja ha superat els 22.000 usuaris i ha sobrepassat el milió i mig de viatges. Ja està actiu en 14 municipis de la metròpolis de Barcelona. Compta amb prop de 170 estacions i més de 1.800 bicicletes actives.

    L'AMBici supera els 22.000 usuaris i el milió i mig de viatges
    rtve L'AMBici supera els 22.000 usuaris i el milió i mig de viatges
  • 13:12

    Interior defensa una actuació proporcional a les presons per garantir els drets de tots els treballadors

     

    El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha defensat una actuació proporcional a les presons catalanes per garantir els drets tant dels treballadors del centre que opten per treballar com el de protesta.

    Sobre la convocatòria de protesta dels Mossos d'Esquadra de dijous, recorda que CCOO ha estat l'únic sindicat que no ha signat acords de millora salarial, que respecta el dret a manifestació, però que sense pressupostos no es pot saber quins avenços es poden fer en aquesta matèria.

    Sobre nova comissió d'Igualtat de la conselleria, Elena assegura que es reunirà un cop l'any, tot i que penja una comissió tècnica que es reunirà cada 6 mesos. L'objectiu, diu, és insistir en formació específica en assetjament sexual i protocols contra assetjament.

  • 13:08

    Treballadors de Danone protesten a Alimentaria per exigir la continuïtat de la fàbrica de Parets

     

    Un grup de treballadors de Danone a Parets del Vallès s’ha manifestat aquest dilluns davant la fira Alimentaria per rebutjar novament el tancament de la planta i exigir-ne la continuïtat. Al voltant d’una desena d’empleats han criticat “l’enrocament” de la direcció en voler acomiadar els 157 treballadors de la fàbrica vallesana. La protesta arriba el tercer dia de la vaga que van començar dissabte i que preveuen allargar fins al dia 27. El comitè d’empresa i la direcció es reuneixen avui al Departament de Treball per intentar acostar posicions.

  • 13:07

    Les mobilitzacions dels funcionaris catalans s'escampen arreu de l'Estat

     

    La protesta dels funcionaris de presons catalans fruit de l'assassinat d'una cuinera a la presó de Tarragona s'ha estès aquest dilluns per diversos centres penitenciaris de tot l'Estat. Segons fonts d'Institucions Penitenciàries, que depèn del Ministeri de l'Interior, aquest matí s'han registrat concentracions de funcionaris als accessos de 9 centres: Màlaga 2, Albocàsser, Madrid 5, Múrcia 1, Madrid 6, Sevilla 2, Picassent, Dueñas, i Fontcalent. Aquestes concentracions han provocat "en alguns casos" endarreriments en el relleu de personal, però fins ara no s'han registrat "incidents ressenyables" a l'interior dels centres.

  • 12:48

    El Consell de l’Advocacia Catalana demana garantir el dret essencial dels interns i que es resolgui el conflicte de manera "urgent". 

     

     

    El Consell de l’Advocacia Catalana ha emès un comunicat atesa la situació que es viu en els centres penitenciaris de Catalunya. El Consell condemna els fets que van provocar la mort violenta de Núria L. i veu legítima la protesta. 

    Amb tot, denuncien que les reivindicacions de les persones treballadores dels centres penitenciaris no estan emparades per una convocatòria formal de vaga i la corresponent implantació de serveis mínims, està afectant l’assistència lletrada i de comunicació (presencial com per videoconferència) de les persones privades de llibertat amb els seus advocats i advocades . 

    És per això, que reclamen garantir el dret essencial el dret a la seva defensa amb plenes garanties i exigeixen a "l’administració competent que prengui totes les mesures necessàries per resoldre el conflicte" de forma urgent i evitar que en el futur es repeteixi aquesta situació. 

     
  • 12:14

    Felip VI inaugura Alimentària amb una visita als set pavellons


    El recorregut ha començat cap a les 11.00 hores i eren presents els ministres Jordi Hereu i Luis Planas; el delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto; l'alcaldessa de L'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que ha arribat al voltant de les 12.20 hores. La comitiva ha visitat una vintena d'espais repartits en els set pavellons del recinte firal i el monarca s'ha fet fotos amb alguns assistents.

  • 12:30

    Restablerta la circulació ferroviària entre Blanes i Maçanet

     

    La circulació ferroviària ha quedat restablerta entre Blanes i Maçanet-Massanes després de patir un tall a primera hora per una incidència a la catenària. Durant més de dues hores, els trens de la línia R1 i RG1 han iniciat i finalitzat recorregut a Blanes. Entre les estacions afectades s’ha donat servei alternatiu per carretera i de Blanes a Barcelona hi ha hagut el servei ferroviari habitual. 

  • 12:19

    Unió de Pagesos demana a les forces polítiques complir els compromisos després del fracàs dels pressupostos

     

    El coordinador nacional del sindicat Unió de Pagesos, Joan Caball, ha demanat a les forces polítiques "tirar endavant" els compromisos assolits entre el Govern i el sector després que els pressupostos no s'hagin pogut aprovar.

  • 12:00

    Exconsellers de Justícia envien una carta de suport a la consellera i defensen “l’èxit” del sistema penitenciari català

     

    Diversos exconsellers de Justícia i antics responsables de serveis penitenciaris de la Generalitat han defensat en una carta el sistema penitenciari català. Els responsables de les presons catalanes en legislatures passades han assegurat que un fet “lamentable” com l’homicidi d’una cuinera a la presó de Mas d’Enric no pot provocar “passos enrere” en un model “exitós” que ha prioritzat la rehabilitació. 

  • 11:40

    Justícia no descarta possibles sancions als funcionaris de presons que no vagin a treballar

     

    La Conselleria de Justícia no descarta possibles sancions als funcionaris de presons que no vagin a treballar aquests dies de protestes a les portes dels centres. De fet, aquest dilluns al matí hi ha més de 4.000 presos tancats a les seves cel·les, cosa que la consellera, Gemma Ubasart, ha qualificat de “confinament” pitjor que el viscut durant la pandèmia de covid. D’altra banda, Ubasart ha reiterat l’oferta de diàleg als sindicats, i ha tornat a descartar destitucions o dimissions.

  • 11:20

    Collboni garanteix que Barcelona tindrà pressupostos encara que l'oposició els tombi al ple de divendres

     

    L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, garanteix que Barcelona tindrà pressupost per al 2024 encara que l'oposició rebutgi els comptes en la votació prevista al ple d'aquest divendres. "Si hi ha grups que perseveren en la seva irresponsabilitat en l'àmbit local, tenim altres mecanismes per aprovar pressupostos", ha dit Collboni durant la seva participació en una jornada organitzada pel diari 'Expansión' aquest dilluns. Tot i que no ha parlat obertament d'una moció de confiança, aquest mecanisme podria permetre al govern municipal aprovar el projecte de pressupost.

  • 11:00

    Pere Aragonès signa el decret de convocatòria de les eleccions del 12 de maig i la dissolució del Parlaent

     

    El president de la Generalitat ha signat el document a les 11 hores a la Sala de Diputats de Palau. A Aragonès l'han acompanyat la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, i el secretari de l'executiu, Xavier Bernadí. El president va anunciar dimecres passat l'avançament de les eleccions, després que el Parlament tombés els pressupostos del 2024, en aprovar-ne les esmenes a la totalitat. 

  • 10:50

    Obren les cel·les de Brians II, tot i que l'activitat no funciona amb normalitat

     

    Només tres centres penitenciaris han obert les cel·les dels interns, l'últim, Brians II, on hi ha 1.429 interns. El nombre de presos que romanen tancats se situa ara en uns 4.000: a les presons de Brians 1 (1.034 persones), Wad-Ras (106), Lledoners (802 interns), Mas d’Enric (793), Puig de les Basses (717) i Ponent (625 presos). El secretari de presons, Armand Calderó, assegura que "no hi ha normalitat": "El bloqueig fa que hi hagi manca d'efectius per portar una vida ordinària". 

  • 10:40

    Justícia reclama de manera "urgent" reconduir la situació i torna a convocar als sindicats a les 14:00 hores

     

    La titular del departament de Justícia, Gemma Ubasart, ha reclamat de manera "urgent" reconduir la situació "anòmala, greu que posa en risc els interns". Ubasart ha descartat dimitir, i assegura que ja s'han plegat a canviar d'interlocutors en les negociacions tal com havien demanat els sindicats. 

  • 10:13

    Nova reunió de mediació entre Danone i el comité d'empresa pel tancament de la planta de Parets del Vallés, on treballen 157 persones.

     

    S'espera que avui l'empresa defineixi l'oferta d'acomiadament, amb indemnitzacions, prejubilacions i recol·locacions.Danone al·lega motius econòmics, organitzatius i de producció, però els sindicats li retreuen la infra-utilització de la fàbrica. La plantilla encara avui el tercer dia de vaga, dels onze que n'han convocat. Mentrestant, la Generalitat treballa per trobar una altra empresa que pugui ocupar el lloc que deixarà Danone.
     

  • 10:00

    Obre portes la fira Alimentaria & Hostelco amb l'expectativa d'atreure més de 100.000 visitants.

     

    Els organitzadors esperen tenir un impacte econòmic d'entre 180 i 200 milions d'euros. La cita, que se celebra al recinte Gran Via de Fira de Barcelona posa el focus en els aliments funcionals, la sostenibilitat i la intel·ligència artificial i la "repercussió" del sector alimentari. El saló biennal es mostra convençut de recuperar els nivells d'assistència d'abans de la pandèmia, en part gràcies al retorn del visitant asiàtic. 

  • 9:40

    5.506 interns i internes de les presons catalanes no poden sortir de les cel·les

     

    • CP Brians 1 - 1034
    • CP Brians 2 - 1429
    • CP Mas d'Enric - 793
    • CP Puig de les Basses - 717
    • CP Ponent - 625
    • CP Wad Ras - 106
    • CP Lledoners - 802
  • 9:15

    Els sindicats de presons planten la consellera de justícia. 

     

    Els sindicats consideren que és una "autèntica provocació" que se'ls hagi cridat a la taula sense dimissions. A la reunió hi havien d'assistir tres representants que no eren ni la consellera ni el secretari de mesures penals, Armand Calderó. Els sindicats demanen la seva dimissió, un fet que tots dos de moment no contemplen. A la seu de Justícia a les 10:00 h està prevista una roda de premsa. 

  • 9:10

    Justícia confirma que només Quatre Camins i Joves poden obrir les cel·les aquest dilluns al matí

     


    El Departament de Justícia ha confirmat que només les presons de Quatre Camins i Joves, que comparteixen accés, poden obrir les cel·les aquest dilluns al matí. Es tracta del centre on els Mossos han impedit el bloqueig per part dels treballadors. Quatre Camins pot obrir, però sense activitat, i Joves també ho podrà fer.

    Pel que fa a les presons de Mas d’Enric, Ponent i Puig de les Basses, els interns hauran de romandre sense sortir. A Brians 1 i 2, apunta el departament, passarà probablement el mateix. En aquests dos centres hi ha 1.200 i 1.600 interns, respectivament. A Lledoners i a Wad-Ras tampoc de moment poden permetre la sortida dels interns per falta de personal.

  • 8:32

    Puigdemont anunciarà dijous a la tarda a Elna la seva decisió sobre les eleccions catalanes 

     

    L'expresident de la Generalitat anunciarà si es presenta com a candidat a les eleccions catalanes del 12 de maig dijous en un acte a la tarda des d'Elna, al Rosselló. La setmana passada Puigdemont ja va avançar que li faria molta il·lusió ser al Parlament en el debat d'investidura. També ha de decidir si renuncia a encapçalar Junts a les eleccions europees del 9 de juny. 

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dilluns 18 de març d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

     

     
  • 8:20

    El PSC referma a Illa com a candidat i Sánchez aposta per reforçar l'autogovern de Catalunya. 

     

     

    Els socialistes catalans han refermat a Illa com a candidat a les eleccions i han donat suport a la nova executiva del partit. BETA Com a novetats, Lluïsa Moret serà la vice-primera secretària; Núria Parlon la nova portaveu. Iceta es manté de president i Marín de vicepresidenta. Pedro Sánchez, en la cloenda del Congrés, ha situat Salvador Illa com al candidat que portarà la unitat i reconciliació a Catalunya.
     

     
  • 8:15

    Aragonès signa aquest dilluns el decret de convocatòria d'eleccions. 

     

     

    El president Pere Aragonès signarà avui el decret de convocatòria d'eleccions. Serà a les 11 del matí. Demà es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat i quedarà dissolt el Parlament. En aquell moment s'obrirà un període de 54 dies per posar en marxa el procés electoral. Precisament pensant en els comicis, Aragonès ha descartat fer govern amb el PSC després del 12 de maig.
     

     
  • 8:05

    Nou dia de mobilitzacions dels treballadors de presons: els sindicats no acudiran a la reunió amb el departament de Justícia

     

    Continua el conflicte entre els treballadors de presons i la Generalitat després de l’assassinat d'una cuinera de la presó de Mas d'Enric a mans d'un pres la setmana passada. Els sindicats han decidit plantar el departament de Justícia i no acudiran a la reunió convocada avui. A més, anuncien noves mobilitzacions aquest matí. 

     
  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dilluns 18 de març de 2024.