Enlaces accesibilidad

Detecten al Camp de Tarragona un repunt de contaminants en l'aire

  • Un estudi avalua la concentració de components que respiraria una persona i troba que supera en un 1% dels casos el valor màxim de referència
  • Durant el 2023, la zona ha patit més de 110 puntes de contaminació d'1,3 butadiè

Per
L'Observatori de la Qualitat de l'Aire troba components contaminants en l'entorn del polígon químic sud.
L'Observatori de la Qualitat de l'Aire troba components contaminants en l'entorn del polígon químic sud.

Durant el 2023, el Camp de Tarragona ha patit un augment dels nivells dels Compostos Orgànics Volàtils (COV) com són el benzè i el butadiè. Aquests tipus de components químics podrien ser perillosos per a la salut i el medi ambient; el butadiè, fins i tot, es podria vincular amb el càncer. En concret, la comarca va patir 110 puntes de contaminació de dit component.

Judit Huerta

Es tracta d'una de les conclusions que es desprenen de l'Estudi de l'Observatori de la Qualitat de l'Aire, que ha agafat mostres als 22 punts del territori català. Del total de gairebé 17.000 registres obtinguts a El Morell (Tarragonès) -unes dades recollides cada 30 minuts- s'ha trobat que es va superar en un 1% dels casos el valor de referència de micrograms per metre cúbic (µg/m³).

A banda, el director del complex industrial de Repsol a Tarragona, Javier Sancho, assegura que "la qualitat de l'aire és bona" i que trobaran la solució per arribar al 0% de puntes.

Causa de la punta

Segons expliquen des de Repsol, s'ha impulsat una cinquantena d'informes interns per mirar d'esbrinar si hi ha una relació entre l'activitat industrial i el pic contaminant. "A vegades no és possible identificar-ho, però d'altres, sí", assegura Sancho.

D'aquesta manera, el seguiment continu els permet tenir informació per revisar les operatives i saber si alguna activitat és causa de la punta.

Tarragona, la demarcació amb menys COV

El 2023 els registres més alts van ser al voltant del polígon petroquímic sud. Així, el més destacat va ser el de la Universitat Laboral (82,4 µg/m³ de mitjana anual), seguit de la Canonja (61,3 µg/m³) i la Pineda (58,1 µg/m³).

En canvi, al nucli urbà de Vila-seca es van registrar 20,7 µg/m³ i 21 µg/m³ a l'Alcover, un municipi més allunyat dels grans polígons industrials. La mitjana més baixa, però, va ser a Prades amb 8,13 µg/m³, un municipi del Baix Camp situat a 1.000 metres d'altitud i allunyat de l'àrea metropolitana tarragonina. 

Tot i el repunt de COV al Camp de Tarragona, la demarcació continua sent la que recol·lecta menys components contaminants d'aquest tipus (29,9 µg/m³). La més alta és Barcelona amb 44,4, seguida de Lleida amb 39,7 i Girona amb 38,1.