Enlaces accesibilidad

La Generalitat vol gestionar i recaptar la totalitat dels impostos a Catalunya

  • La consellera d'Economia, Natàlia Mas Guix, entrega la proposta de finançament singular
  • Aragonès exposarà a Madrid el model que preveu transferències a l'Estat per garantir l'equitat i pagar els serveis prestats

Por
La consellera d'Economia, Natàlia Mas Guix, entrega al president de la Generalitat, Pere Aragonès, la proposta de finançament singular.
La consellera d'Economia, Natàlia Mas Guix, entrega al president de la Generalitat, Pere Aragonès, la proposta de finançament singular.

El Govern recupera el vell debat sobre el finançament i aposta per gestionar i recaptar tots els impostos que es paguen a Catalunya. L'esquema a seguir seria el del País Basc, però incorporant una quota de solidaritat. L''altra diferència respecte al concert econòmic, com el que va plantejar Artur Mas a Mariano Rajoy, seria que la seva tramitació al Congrés seria molt més sensilla perquè no necessitaria el suport de tres cinquenes parts de la cambra.

La proposta de "finançament singular", així s'ha anomenat, arriba, a més, després d'anys en què el procés havia estès el plantejament que es tractava d'una "pantalla passada". Ara, però, ha estat el mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui liderarà la històrica reclamació en plena precampanya del 12M.

Aragonès ho farà amb l'informe encarregat a la consellera d'Economia, Natàlia Mas, a finals de novembre sota el braç. Es tracta d'un projecte de pacte fiscal per acabar amb el dèficit històric de l'Estat. La consellera espera que suposi un "gir de 180 graus" per acabar "amb dècades d'ofec". Ja està a sobre la taula de la Moncloa perquè l'estudiï, tot i que de moment no s'hi posa bé.

El Govern defensa la sobirania fiscal plena per Catalunya | Àlex Cabrera

Natàlia Mas ha explicat que el que es planteja és un model de "sobirania fiscal plena", en què la Generalitat passaria a "gestionar i recaptar tots els impostos", com l’IVA, l’IRPF, l’impost de societats o els impostos especials. Avui en dia la Generalitat només recapta el 9% dels tributs que es paguen a Catalunya. A la pràctica suposaria tenir "la clau de la caixa" de 52.000 milions d'euros, el doble que en l'actualitat.

Sobirania fiscal amb dues transferències

  • La proposta preveu que la Generalitat assumeixi la gestió i recaptació de tots els impostos que es paguen a Catalunya, el que Mas defineix com a sobirania fiscal plena. Suposaria un ingrés potencial de 52.000 milions.
  • Es complementa amb dues transferències. D'una banda, a l'Estat com a contraprestació dels serveis que aquesta presta a Catalunya (equiparable al cupo del País Basc i Navarra).
  • La principal novetat seria que incorpora un fons de reequilibri territorial destinat a les CCAA amb menys capacitat econòmica per garantir l'equitat entre territoris. La quantia de tots dos s'haurien de negociar i revisar periòdicament a Madrid.
  • El nou model presentat també preveu resoldre el dèficit inversor a Catalunya, ja que la Generalitat podria assumir-ne el gruix a partir de la recaptació assolida.
  • El document presentat inclou un apartat jurídic, elaborat per l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, que analitza la compatibilitat de la proposta de finançament singular amb l’Estatut d’Autonomia, la Constitució i el dret europeu, i que estableix les modificacions normatives que caldria impulsar per tal d’implementar-lo. 

Defensa de la proposta a Madrid

Aragonès exposarà la proposta aquest dimecres en una conferència a Madrid organitzada per Europa Press. El president català vol que aquest sigui un dels punts principals del projecte polític i, per tant, es preveu que també ho sigui de la campanya d'Esquerra per a les eleccions del 12 de maig

El darrer càlcul de la mateixa Generalitat data de l'any passat. Amb les dades de 2021 sobre la taula (dèficit de 2.168 milions), situava la diferència negativa acumulada en els 21.982 milions d'euros, l'equivalent a un 9,6% del PIB. Aquesta xifra se situa en màxims històrics, ja que l'anterior estimació, amb dades de 2019, el dèficit fiscal de les arques catalanes se situava en els 20.196 milions, el 8,5% del PIB.

El PSC s'hi posa de cara

En l'acord d'ERC amb el PSOE per investir Pedro Sánchez, a banda de la condonació de part del deute del FLA, també hi consta per escrit el compromís que les dues parts negociïn una reforma del finançament per a Catalunya, durant el primer trimestre del 2024.

El mateix candidat del PSC a les eleccions del 12M, Salvador Illa, defensa un finançament just per Catalunya, tot i que adverteix que no pot anar en detriment de la resta CCAA. Al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2, la socialista Lluïsa Moret, també s'ha mostrat partidària d'obrir un escenari per repensar i millorar el finançament autonòmic.

La Moncloa marca distància

El govern espanyol ha respost aquest mateix dimarts a la proposta de finançament singular dient que el model s'ha de debatre conjuntament amb la resta de territoris. "Venen propostes per part de la comunitat autònoma de Catalunya, però n'hem rebut també d'altres comunitats", ha dit el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo. En la mateixa línia també s'ha expressat la que hauria de ser la principal interlecutora de la negociació, la titular d'Hisenda, María Jesús Montero.

La Cambra de Comerç de Barcelona, en canvi, ha valorat positivament el nou model de sobirania fiscal i recorda que respon a la petició de les 19 organitzacions empresarials que van demanar una reforma del finançament en un comunicat a principis de mes. "La proposta del Govern compleix amb tots aquests requisits i per tant representaria una reforma ambiciosa del model actual", afirma la Cambra.