Enlaces accesibilidad

La missió del Parlament Europeu dona llum verda a un informe que qüestiona la immersió lingüística a Catalunya

  • El text veu "disfuncions" entre el català i el castellà i demana al govern que garanteixi un tracte equivalent
  • El text no és vinculant: la UE no té competències per legislar sobre els sistemes educatius dels estats membres

Per
Sessió al Parlament Europeu on s'ha votat l'informe sobre el model de l'escola catalana
Sessió al Parlament Europeu on s'ha votat l'informe sobre el model de l'escola catalana

El comitè de Peticions del Parlament Europeu ha aprovat un informe que qüestiona el model d'immersió lingüística a les escoles catalanes. El text veu "disfuncions" entre el català i el castellà i demana al govern que garanteixi un tracte equivalent.

El document és fruit de la missió que van fer al desembre un grup d'eurodiputats encapçalats per la popular Dolors Montserrat i ha tirat endavant amb els vots dels conservadors. En contra, han votat els diputats del bloc progressista, que qualifiquen l'informe de "partidista".

El castellà es veuria discriminat

Els membres del comitè es mostren "preocupats" per les "serioses disfuncions" que genera el model d'escola català. Creuen que aquest discrimina els alumnes que tenen el castellà com a llengua materna. Per això, demanen un tracte "equivalent" amb el català.

Al text, aprovat aquest dimarts, els eurodiputats conservadors parlen obertament de "casos d'exclusió social, intimidació i assetjament escolar a nens i pares" i demanen sancionar els "perpetradors" d'aquestes accions.

També condemnen que Catalunya "posi dificultats" a les famílies que es traslladen al país perquè els seus fills puguin estudiar en castellà i demanen que es faciliti l'escolarització en castellà d'aquells estudiants que ho sol·licitin.

Partidaris i detractors

Les esmenes de compromís votades aquest dimarts han estat introduïdes per la líder de la missió que va visitar Catalunya, Yana Toom, una eurodiputada estoniana de la minoria russa i que ha expressat en anteriors ocasions que la seva comunitat lingüística, el rus, pateix discriminació.

La resta de membres presents a la missió també van ser de majoria conservadora i d'ultradreta, entre els quals destaquen l'ultranacionalista polonès Kosma Zlotowski, l'eurodiputat de Vox Jorge Buxadé i diversos membres del Partit Popular i Ciutadans.

Per la banda progressista, eurodiputats com Diana Riba, des d'un primer moment ja van expressar la seva intenció de boicotejar la petició. De fet, Riba no ha inclòs cap esmena a l'esborrany i recentment va retreure a la presidenta de la comissió, Dolors Montserrat, que acceptés casos relacionats amb l'escola catalana mentre denegava peticions similars en altres països.

Per la banda de Junts, l'eurodiputat Toni Comín també va criticar "l'assetjament" a la immersió lingüística per part dels partits de la dreta i la ultradreta i va assenyalar que l'informe "no té cap recorregut". El text, en aquest sentit, no és vinculant, ja que la Unió Europea no té competències per legislar sobre l'organització dels sistemes educatius dels estats membres.

ERC i Junts, en contra

ERC i Junts han reaccionat a la publicació de l'informe i s'han mostrat totalment contraris al contingut. Els d'Esquerra han reiterat l'ús "partidista" per part de la dreta i l'extrema dreta del comitè de Peticions. Riba ha qualificat de "pantomima" el document i ha demanat al govern espanyol que "compleixi els compromisos" per avançar cap a l'oficialitat del català a la UE.

Junts també creu que el text és "un despropòsit" i que votacions com la d'aquest dimarts "només serveixen per destrossar la reputació de comitè i del Parlament Europeu". "La comissió no és competent en cap sentit per tractar el tema, i això ho va reconèixer la mateixa presidenta Dolors Montserrat", ha assenyalat l'eurodiputat Toni Comín.