Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Vilagrà adverteix a Sánchez que sense abordar el finançament català l'estabilitat de la legislatura perilla

Per
Cafè d'idees - Vilagrà s'ofereix per reunir-se amb els sindicats de presons

La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, insisteix que abordar el finançament singular per Catalunya és un compromís electoral d'investidura del PSOE: avisa al president del Govern, Pedro Sánchez, que si l'estabilitat de la legislatura perilla si això no passa. "Els compromisos s'han de complir. Mai hem donat un xec en blanc", ha sostingut. Vilagrà situa el tema com la prioritat número u de la legislatura i retreu al PSC que no se sumi a la proposta d'un finançament singular després de diferents reformes que no han suposat canvis en el còmput final: "Quaranta anys d'acords de finançament multilaterals que han perjudicat Catalunya, no entenem que no hi sigui el PSC", ha etzibat.

La vicepresidenta del Govern català assenyala també com a prioritats el traspàs de Rodalies, implementar l'amnistia i el procés de resolució del conflicte polític: "Un referèndum acordat. Tenim l'Acord de Claredat. Som independentistes, defensem la línia de pacte de referèndum amb l'Estat", ha argumentat Vilagrà.

Allarga la mà als sindicats de presons

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, Vilagrà s'ofereix per reunir-se amb els sindicats de funcionaris de presons per intentar arribar a trobar una entesa i una solució a la situació de malestar i bloqueig dels darrers dies: "Seré a la plaça Sant Jaume, estic a disposició. Voldria asseure amb els treballadors. Respecto molt les opinions de la plantilla", ha dit. Vilagrà adverteix que si es produeixen les dimissions o els cessaments que reclamen els sindicats per l'assassinat de la cuinera de la presó de Mas d'Enric "serà després d'un debat i d'aclarir què va passar, què ha fallat", a través dels informes pertinents.

La republicana adverteix als sindicats de presons que la situació que s'ha viscut als centres penitenciaris amb protestes i bloquejos importants sense declarar una vaga no és tolerable: "Es van haver de suspendre judicis. Gent que feia un any que esperava, es van conculcar drets. Hem d'aclarir la situació i garantir el normal funcionament de les presons", ha remarcat la membre de l'executiu català.

Vilagrà argumenta que s'han pres mesures de manera ràpida i recorda que en els quaranta anys que fa que presons depenen de la Generalitat no havia passat: "Hem de reforçar els mecanismes de seguretat. Ho hem abordat amb el CIRE i hem acceptat totes les propostes". Entre les mesures, destaca que s'incorporaran polsadors de seguretat i que enguany han reforçat les plantilles amb 200 persones i 407 més a punt d'entrar: "Hem fet una prova pilot amb els presos més disruptius per donar-los un tractament especial a totes les presons. L'accelerarem".

"L'estabilitat de la legislatura perilla"

Eleccions 12M sense vetos al PSC

D'altra banda, nega que triessin la data de les eleccions pel 12 de maig per deixar a Carles Puigdemont fora de joc, metre també recorda que Oriol Junqueras no es pot presentar perquè està inhabilitat. A més, avisa que s'equivoca qui pensi que ERC ha passat pàgina: "És evident que no. Junqueras està inhabilitat i no es pot presentar".

Amb relació a possibles pactes postelectorals, Vilagrà diu que pactaran amb els partits que acceptin que la ciutadania ha de poder votar i aclareix que ja no hi ha cap veto pel PSC perquè el temps ha canviat. "Aquell moment era molt dramàtic, el PSC i el PSOE van aprovar el 155. Ara toca obrir la carpeta autodeterminació, si el PSC està aquí benvingut", ha sostingut.