Enlaces accesibilidad

Pere Aragonès trasllada la batalla del finançament a Madrid

  • El president de la Generalitat defensa a Madrid la negociació bilateral d'un finançament singular per Catalunya
  • Pere Aragonès avisa Sánchez que els compromisos s'han de complir i condiciona l'estabilitat de la legislatura

Por
El president del Govern, Pere Aragonès, aquest dimecres en un esmorzar informatiu a Madrid | Miquel Vera
El president del Govern, Pere Aragonès, aquest dimecres en un esmorzar informatiu a Madrid | Miquel Vera

El president de la Generalitat ha defensat a Madrid la proposta de finançament singular per Catalunya. Després de la ràpida negativa de la Moncloa, Pere Aragonès, ha volgut fixar les claus de la negociació. Insisteix i adverteix a l'executiu de Pedro Sánchez que abordar el finançament català era un compromís d'investidura i cal complir-lo per no comprometre la legislatura a l'Estat. 

Des del govern el PSOE, mantenen la postura. La ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, defensa que la solució passa per una reforma de tot el sistema. 

ERC adverteix Sánchez que l'acord sobre el nou finançament s'ha de complir | LAURA HERRERO

En joc l'estabilitat de la legislatura

En la seva intervenció en un col·loqui organitzat per Europa Press, Aragonès ha interpel·lat directament a Pedro Sánchez: "Haurà de complir els acords d'investidura i negociar", i ha subratllat que ERC ha dit sempre que només es podran tancar "nous acords si es van complint els anteriors". En aquest sentit, ha recordat que també l'amnistia semblava impossible i confia a fer valdre la força política d'ERC a Madrid.

Negociació bilateral

A més, Aragonès ha exigit que la negociació amb l'Estat pel finançament sigui bilateral, i ha advertit que "amb una relació multilateral no hi haurà acord"."No puc acceptar que els ciutadans andalusos limitin el nostre sistema de finançament", ha afegit.

Fons de solidaritat condicionat

Sobre l'articulat de la proposta, Aragonès ha aclarit que la contribució de Catalunya al fons de solidaritat interterritorial seria temporal. Així, ha plantejat compensar la contribució a l'aprimament de l'Administració General de l'Estat. A més, el fons estaria condicionat a uns objectius a complir. Aquests estarien relacionats amb el grau de desenvolupament econòmic, l'increment de la capacitat fiscal de tots els territoris i la consolidació dels comptes públics.

La Moncloa endureix la resposta

La vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha tornat a marcar distàncies a la proposta de la Generalitat. Des del Congrés, ha apuntat que si els serveis públics a Catalunya no funcionen bé no és per falta de recursos. "Si hi ha situació de col·lapse a la sanitat catalana i si la qualitat del sistema educatiu no és la que desitgen no és per falta de recursos. Miri si és per la gestió del Govern", ha afegit dirigint-se a la republicana Teresa Jordà durant la sessió de control.

Montero també ha defensat que Catalunya mai havia tingut els recursos que ha tingut de la mà del govern progressista. I ha afegit que, en els últims 5 anys, s'ha posat un 50% més de recursos al sistema de finançament. Un xifra que, segona la ministra d'Hisenda, suposen 50.000 milions més que en els últims 5 anys del govern del PP.